Nová štúdia: Rastlinné alternatívy mäsa sú ekologickejšie a zdravšie

02.09.2024

Rastlinné alternatívy mäsa sú pre planétu lepšie a väčšinou zdravšie ako produkty, ako sú hamburgery a klobásy vyrobené zo zvierat, zistil nový výskum.

Z environmentálneho hľadiska výroba náhrad mäsa zahŕňa oveľa menej emisií skleníkových plynov a oveľa menej vody ako výroba mäsových jedál, uvádza Food Foundation . Rastlinné mäsové výrobky majú dobré nutričné ​​vlastnosti v porovnaní s výrobkami zo zvierat. Všetky formy alternatívneho mäsa obsahujú menej kalórií, menej nasýtených tukov a viac vlákniny, zistila štúdia charitatívnej organizácie.

Výskum porovnával vplyv na životné prostredie, nutričný profil a cenu 68 rastlinných produktov s 36 mäsovými výrobkami vrátane jedál, ako sú – pravá a falošná – slanina, kuracie nugetky a mäsové guľky. Ukázalo sa však, že niektoré z troch hlavných typov "alternatívnych bielkovín" sú z hľadiska výživy v niektorých ohľadoch horšie ako mäsové výrobky, uviedla Food Foundation.

"Mnoho z novšie vyvinutých alternatívnych produktov spracovaného mäsa s väčšou pravdepodobnosťou obsahuje vyššie hladiny soli ako iné alternatívne bielkoviny a iba tretina je obohatená o železo a vitamín B12, ako by sa dalo nájsť v mäse," zistil výskum.

Napríklad sa zistilo, že bezmäsité párky značky Richmond obsahujú znepokojujúco veľké množstvo soli, povedala Rebecca Tobi, senior manažérka charity pre obchod a angažovanosť investorov. Ale výrobcovia by mohli preformulovať svoje produkty, aby boli výživnejšie, dodala.

Okrem toho vedci zistili, že "rastlinné alternatívy mäsa majú v porovnaní s mäsom v priemere nižší obsah bielkovín. Toto zistenie však nebolo znepokojujúce, pretože rozdiel bol malý a britská populácia už konzumuje viac ako dosť bielkovín na udržanie zdravia, povedal Tobi, spoluautor výskumu.

Prieskum prichádza v čase, keď sa trh s bezmäsovými potravinami neustále rozširuje – v súlade s popularitou vegetariánskej a vegánskej stravy – napriek kolapsu množstva rastlinných značiek v posledných rokoch a poklesu predaja v minulom roku. Analytici ako Bloomberg očakávajú, že trh bude celosvetovo výrazne rásť až do roku 2030. A minuloročná analýza Green Alliance predpovedá, že sektor by mohol mať hodnotu 6,8 miliardy libier ročne a do roku 2035 by len v Spojenom kráľovstve vytvoril 25 000 pracovných miest.

Rastlinné znamená bez dotácií

Food Foundation analyzovala tradičné alternatívne proteíny, ako je tofu, seitan a tempeh; spracované produkty "novej generácie", ako napríklad produkty vyrobené spoločnosťami Quorn a Linda McCartney Foods; a menej spracované alternatívne bielkoviny, najmä fazuľa a obilniny.

Ako spotrebitelia vedia, bezmäsité výrobky sú často drahšie ako nákup výrobkov ktoré dotuje štát. "Spotrebitelia platia prémiu za viac spracovaných rastlinných alternatív, ako je tofu, Future Farm a THIS značka v porovnaní s mäsom, a to aj napriek ich prínosom pre životné prostredie," zistil výskum. Napríklad potraviny "novej generácie" sú o 73 % drahšie o 100 g ako mäso, zatiaľ čo tradičné výrobky sú o 38 % drahšie.

Fazuľa a obilniny sa ukázali ako najzdravšie, najekologickejšie a tiež najlacnejšie zo štyroch analyzovaných produktov. Sú "prirodzeným zdrojom bielkovín, poskytujú najlepší prínos pre zdravie a životné prostredie, s nižším množstvom nasýtených tukov, kalórií a soli a najvyšším množstvom vlákniny zo všetkých produktov", uviedla charita. "Sú tiež cenovo najdostupnejšou kategóriou."

zdroj: theguardian.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky