Nová štúdia: Rastlinná strava znižuje riziko srdcových chorôb, mŕtvice a cukrovky

Rastlinná strava môže podľa rozsiahlej štúdie vo Veľkej Británii znížiť riziko srdcových chorôb , mŕtvice a cukrovky 2. typu.
Zdravotná kontrolná služba Spoločnosť Medichecks preskúmala 10 000 Britov, aby preskúmali účinky rastlinnej stravy vzhľadom na ľudí, ktorí jedia mäso.
Zistenia štúdie
Zistilo sa, že vegáni mali nižší počet cukru v krvi (HbA1c), čo znamená nižšie riziko cukrovky 2. typu. Vegáni tiež preukázali znížený non-HDL (nezdravý) cholesterol a nižší celkový cholesterol ako jedáci mäsa - čo znamená znížené riziko srdcových chorôb a mŕtvice.
Štúdia navyše ukázala, že vegáni mali približne o 30 percent vyššiu hladinu folátu v krvi v porovnaní s tými, ktorí dodržiavali nevegánsku stravu. Folát je jedným z vitamínov skupiny B potrebných na tvorbu červených a bielych krviniek a premieňa sacharidy na energiu.
Marker pre zdravie pečene (GGT) bol u vegánov o 25-30 percent nižší v porovnaní s všežravcami.
Rastlinná strava
Dr. Natasha Fernando je praktická lekárka a vedúca klinickej excelentnosti v spoločnosti Medichecks. Vo vyhlásení zaslanom PBN uviedla: "Dôležitým zistením z tejto štúdie v roku 2020 je vplyv rastlinnej stravy na podporu schopnosti tela regulovať hladinu glukózy v krvi, pretože to je pri cukrovke 2. typu určujúce.
"Ako bolo nedávno zverejnené v časopise The Lancet, u diabetikov je o 40 percent vyššia pravdepodobnosť, že budú mať COVID s fatálnou alebo kritickou starostlivosťou. Dôkazy o tom, že prechod na rastlinné potraviny môže tento stav zvládnuť alebo zvrátiť, sú nesmierne cenné, najmä keď prechádzame na vrchol tejto pandémie. "
"Vyvážený a výživný"
Dr. Fernando dodala: "V tejto fáze nášho boja proti COVID môže každý pokračovať vo svojej činnosti nielen dodržiavaním vládnych pokynov, ale aj prevzatím osobnej zodpovednosti za ochranu svojho zdravia.
"To znamená, aby sa zdravá, vyvážená a výživná strava stala prioritou - to platí pre vegánov aj pre jedákov mäsa. Takmer všetkým základným stavom, ktoré zvyšujú rizikové faktory pre koronavírus, sa dá zabrániť a v mnohých prípadoch je reverzibilný. "
zdroj: plantbasednews.org