Nová štúdia: Rastlinná strava znižuje problém s chrápaním 

22.02.2024

Apnoe (OSA) – stav, ktorý spôsobuje hlasité chrápanie a časté prebúdzanie v dôsledku zastaveného dýchania. Zistenia ukazujú, že rastlinná strava plná zeleniny, ovocia, celých zŕn a orechov môže pomôcť udržať OSA na uzde. 

Na druhej strane, príliš veľa sladkých nápojov a pochutín by mohlo zvýšiť riziko vzniku tohto stavu narúšajúceho spánok. Yohannes Melaku, MD, z Flinders University v Adelaide, Austrália, viedol výskum. On a jeho tím sa hlboko ponorili do toho, ako môže to, čo jeme, súvisieť s OSA, témou, ktorá sa doteraz príliš nepreskúmala.

Spánkové apnoe je porucha spánku, ktorá je charakterizovaná opakovanými prerušeniami dýchania počas spánkového cyklu. Ako sa prejavuje:

  • Hlasné dlhotrvajúce chrápanie
  • Zaregistrované pauzy v dýchaní
  • Dusenie sa či lapanie po dychu
  • Nepokojný spánok
  • Časté návštevy toalety

Štúdia skúmala stravovacie návyky viac ako 14 000 ľudí z amerického National Health and Nutrition Examination Survey. Účastníci podrobne opísali všetko, čo zjedli za 24 hodín, čo potom výskumníci rozdelili do troch typov diét: jedna s vysokým obsahom zdravých rastlinných potravín , jedna s vysokým obsahom živočíšnych produktov a jedna plná menej ako ideálnych rastlinných produktov, ako sú rafinované obilniny a sladké dobroty.

Podľa zistení tí, ktorí jedli rastlinnú stravu, mali o 19 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú bojovať s OSA, ako tí, ktorí mali menej zeleniny a ovocia. Ale pre tých, ktorí uprednostňovali stravu s vysokým obsahom sladkých a rafinovaných rastlinných potravín, riziko OSA vyskočilo o 22 percent. Štúdia tiež zaznamenala, že muži a ženy reagovali na tieto diéty trochu inak, pokiaľ ide o riziko OSA.

Melaku poukázal na to, že výsledky poukazujú na dôležitosť kvality našej stravy pri zvládaní rizika OSA. "Je dôležité si všimnúť tieto rozdiely medzi pohlaviami, pretože podčiarkujú potrebu personalizovaných diétnych zásahov pre ľudí s OSA," povedal.

Pri pohľade do budúcnosti tím hovorí, že chce preskúmať, ako môžu ultraspracované potraviny ovplyvniť riziko OSA a sledovať dlhodobý vzťah medzi tým, čo jeme, a zdravím spánku.

Profesorka Sophia Schiza, expertka na spánok z Krétskej univerzity v Grécku, ktorá sa na štúdii nezúčastnila, zdôrazňuje potenciál zmien stravovania na zlepšenie alebo dokonca prevenciu OSA. "Zistenia tejto štúdie ukazujú, že úprava našej stravy môže byť prospešná pri zvládaní alebo vyhýbaní sa OSA. 

Uvedomte si, že začlenenie širokej škály zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov do našej stravy a zároveň minimalizovanie konzumácie nezdravých potravín a sladených nápojov môže výrazne zlepšiť naše celkové zdravie.

Musíme každému čo najviac uľahčiť osvojenie si zdravej výživy," radí a naznačuje, že jednoduché zmeny v stravovaní by mohli mať veľký vplyv na kvalitu spánku a celkovú pohodu.

"Tento výskum nám nehovorí, prečo je strava dôležitá, ale môže sa stať, že zdravá rastlinná strava znižuje zápal a obezitu," hovorí Melaku. "Toto sú kľúčové faktory rizika OSA. Diéty bohaté na protizápalové zložky a antioxidanty a s nízkym obsahom škodlivých diétnych prvkov môžu ovplyvniť tukovú hmotu, zápaly a dokonca aj svalový tonus, čo všetko súvisí s rizikom OSA."

zdroj: vegnews.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky