Nová štúdia: Rastlinná strava znižuje riziko osteoporózy u žien nad 60 rokov
Podľa novej štúdie publikovanej vo vedeckom časopise Osteoporosis International môžu byť starší dospelí, najmä ženy, ktorí dodržiavajú rastlinnú stravu, vystavení nižšiemu riziku osteoporózy .
Osteoporóza je bežné chronické ochorenie kostí, ktoré sa vyvíja u starších dospelých, keď sa znižuje minerálna hustota kostí a kostná hmota, alebo keď sa mení štruktúra a sila kostí. To môže viesť k zníženiu pevnosti kostí, čo môže zvýšiť riziko zlomenín kostí.
Podľa autorov štúdie je veľa živín v rastlinnej potrave dôležitých pre prevenciu osteoporózy. Vzťah medzi rastlinnými stravovacími návykmi a osteoporózou však zostáva nejasný. Cieľom tejto štúdie bolo preskúmať prierezovú súvislosť medzi rastlinnými stravovacími návykmi a osteoporózou u starších dospelých.
Rastlinná strava a zdravie kostí
Štúdia, ktorá sa uskutočnila v rokoch 2019 až 2021, zahŕňala 9 613 účastníkov starších ako 60 rokov z deviatich komunít v Číne, ktorí boli požiadaní, aby odpovedali na dotazník o demografických charakteristikách a stravovacích návykoch. Účastníci tiež podstúpili hodnotenie hmoty kostrového svalstva pomocou analyzátora zloženia tela HBF-701.
Osteoporóza bola definovaná ultrazvukom päty na základe T-skóre (kde 0 predstavuje normálnu, zdravú hustotu kostí 30-ročného človeka) 2,5 alebo nižšie. Z celkového počtu účastníkov štúdie malo 1 848 (19,2 percenta) osteoporózu; 37,7 percent malo hypertenziu; 19,4 percent malo cukrovku; a 12,2 percenta malo v anamnéze zlomeninu.
Po úprave o chorobu a iné rizikové faktory vedci zistili, že zdravá rastlinná strava bola spojená s "výrazne" nižším rizikom osteoporózy, zatiaľ čo nezdravá rastlinná strava bola spojená s vyšším rizikom. Potraviny, ktoré mali najpriaznivejšie účinky, boli celé zrná, čerstvé ovocie, čerstvá zelenina, orechy, strukoviny a čaj, zatiaľ čo nezdravé potraviny boli rafinované obilniny, sladené nápoje a dezerty.
V analýzach podskupín sa nepozorovali žiadne významné interakcie medzi podskupinami a indexmi rastlinnej stravy v riziku osteoporózy, s výnimkou vplyvu zdravých rastlinných potravín na riziko osteoporózy na základe pohlavia a veku. Tieto interakcie ukázali, že konzumácia zdravších rastlinných potravín mala väčší priaznivý účinok pri prevencii osteoporózy u žien a osôb starších ako 80 rokov v porovnaní s mužmi vo veku 80 rokov a mladšími.
"Starší dospelí, najmä ženy, konzumujú viac zdravých rastlinných potravín a znižujú spotrebu živočíšnych potravín a nezdravých rastlinných potravín, čo bolo spojené s nižším rizikom osteoporózy," uzavrela štúdia.
Rastlinná strava pre starších ľudí
Okrem zníženia rizika osteoporózy iné štúdie zistili, že rastlinná strava môže starším dospelým pomôcť aj inak. Štúdia publikovaná vo vedeckej publikácii Journal of Cachexia, Sarcopenia, and Muscle zistila, že nahradenie živočíšnych bielkovín rastlinnými je spojené s nižším rizikom krehkosti u starších žien.
Krehkosť je bežný syndróm u starších dospelých, ktorý sa okrem iných charakteristík vyznačuje únavou, spomalenou rýchlosťou chôdze, slabou svalovou silou a neúmyselným úbytkom hmotnosti. Celkovo výskumníci identifikovali viac ako 13 000 prípadov krehkosti.
Nahradenie piatich percent živočíšnych bielkovín, mliečnych bielkovín alebo nemliečnych živočíšnych bielkovín (vrátane bielkovín z mäsa a vajec) rastlinnými bielkovinami bolo spojené so znížením rizika krehkosti o 38 percent, 32 percent a 42 percent.
Štúdia tiež zistila, že náhrada mliečnych bielkovín za nemliečne živočíšne bielkoviny bola spojená s o 14 percent nižším rizikom krehkosti.
Podľa predbežného výskumu z Rush Institute for Healthy Aging môže konzumácia zdravej rastlinnej stravy podstatne spomaliť rýchlosť kognitívneho poklesu u starších černochov v Spojených štátoch. Zistenia tejto štúdie ukázali, že zdravá rastlinná strava spomalila pokles kognície, rýchlosti vnímania a epizodickej pamäte (schopnosť vybaviť si osobné zážitky spojené s konkrétnym časom a miestom) u dospelých černochov viac ako u bielych dospelých.
Ďalšia štúdia publikovaná v lekárskom časopise American Journal of Lifestyle Medicine zistila, že konzumácia vegánskej stravy je spojená s menším počtom liekov predpísaných starším dospelým. Výskumníci štúdie skúmali súvislosť medzi diétou a polyfarmáciou – kde človek užíva päť alebo viac predpísaných liekov – čo so sebou nesie o 88 percent vyššie riziko nežiaducich účinkov liekov, ako aj vyššiu úmrtnosť.
Štúdia, ktorá zahŕňala analýzu údajov od 328 účastníkov, ktorí mali 60 rokov alebo viac, dospela k záveru, že starší dospelí, ktorí dodržiavajú zdravú vegánsku alebo vegetariánsku stravu, si lepšie chránia svoje zdravie.
"Naše výsledky ukazujú, že zdravé stravovanie, najmä vegánska strava, môže byť ochranným faktorom, ktorý vedie k zníženiu počtu užívaných tabliet, či už tým, že zabráni rozvoju rizikových faktorov a/alebo srdcovo-cievnych ochorení, alebo pomôže pri kontrole takýchto stavov." uzavreli autori štúdie.
zdroj: vegnews.com