Nová štúdia: Rastlinná strava znižuje riziko fatálnej rakoviny prostaty o 19 %
Nová štúdia ukazuje, že prijatie rastlinnej stravy môže znížiť pravdepodobnosť diagnostikovania rakoviny prostaty, ktorá končí smrťou.
Výskum bol publikovaný v The American Journal of Clinical Nutrition . Dospelo sa k záveru, že konzumácia vegánskej stravy by mohla celkovo znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty. Štúdia poukazuje na antioxidačné a protizápalové prvky ovocia a zeleniny ako kľúčové. Nielen na zníženie rizika rakoviny prostaty, ale aj na prevenciu zväčšenia prostaty. Posledne menovaný je benígny stav, ktorý môže ovplyvniť močové cesty postihnutých.
Okrem toho, že mali menšiu šancu, že budú diagnostikovaní, ukázalo sa, že tí, ktorí jedia rastlinnú stravu, majú o 19 percent nižšie riziko úmrtia na tento stav, ak sa zistí, že ho má.
Výskum rakoviny prostaty
Štúdia má názov Asociácia indexu rastlinnej stravy s rizikom rakoviny prostaty . Výskumníci sledovali 47 239 mužov počas obdobia 28 rokov. Počas tejto doby bolo 6 655 diagnostikovaných s rakovinou prostaty. Toto sa rozdelilo na 515 pokročilých prípadov, 956 smrteľných diagnóz a 806 úmrtí.
Zistilo sa, že pacienti, ktorí jedli vyššie množstvá rastlinných potravín, boli podstatne menej ohrození vážnym prípadom. Aj keď menej ako jedno percento účastníkov dodržiavalo prísnu vegánsku diétu.
Predtým boli u jedákov rastlinného pôvodu zistené nižšie hladiny prostatických špecifických antigénov (PSA). Vysoké hladiny PSA boli identifikované ako marker potenciálnej diagnózy rakoviny prostaty. Odporúča sa, aby si každý starší ako 45 rokov s prostatou pravidelne kontroloval hladinu PSA .
Môže strava spôsobiť rakovinu prostaty?
Červené mäso bolo predtým označené ako antagonista zväčšenia prostaty spolu s erektilnou dysfunkciou. Hoci neexistuje žiadny definitívny dôkaz, že mäso a mliečne výrobky spôsobujú problémy s prostatou, príčinná súvislosť sa skúma.
Rovnako ako pri iných formách rakoviny sa zistilo, že spracované, konzervované a červené mäso má pravdepodobne vplyv na riziko rakoviny prostaty. V cielenej štúdii sa ukázalo, že kravské mlieko má tiež potenciálne negatívny vplyv na zdravie prostaty .
Okrem živočíšnych produktov sa cukor považuje za potenciálne škodlivú zložku. Diéty s vysokým obsahom cukru môžu viesť k telesným zápalom, ktoré následne prispievajú k zväčšeniu prostaty.
"Ak si dávate pozor na svoju prostatu, myslite na nízkosacharidovú diétu, minimalizujte sacharidy a držte sa dobrých, čistých a zdravých potravín - čerstvého ovocia a zeleniny, ako aj orechov a celozrnných výrobkov," Dr. Brad Gill povedala Cleveland Clinic .
Podobne už boli zistené pozitívne nálezy na rastliny v súvislosti so zníženým rizikom srdcových chorôb , cukrovky a iných druhov rakoviny, vrátane hrubého čreva a prsníka .
Strava a životné prostredie
Okrem toho, že je rastlinná strava ako potenciálna zbraň proti rôznym zdravotným stavom ľudí, je kľúčom k predchádzaniu klimatickej katastrofe, tvrdí výskum.
Najnovšia správa Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC) uvádza, že odklon od živočíšnych produktov je nevyhnutný na zníženie emisií skleníkových plynov. A prostredníctvom proxy znížiť globálne otepľovanie. Je to spôsobené tým, že poľnohospodárstvo samostatne prispieva najmenej 14,5 percentami všetkých emisií skleníkových plynov .
"Prechod na stravu s vyšším podielom rastlinných bielkovín v regiónoch s nadmernou spotrebou kalórií a živočíšnych potravín môže viesť k podstatnému zníženiu emisií a zároveň poskytnúť zdravotné výhody," uvádza sa v správe. "Rastlinná strava môže znížiť emisie až o 50 percent v porovnaní s priemernou západnou stravou s vysokou emisiou."
Odborný recenzent IPCC Dr. Peter Carter od zverejnenia správy vo februári tohto roku toto tvrdenie niekoľkokrát zdvojnásobil. Vyhlásil, že " globálna veganizácia je teraz imperatívom prežitia ", pričom podporuje požiadavky OSN na drastické zníženie emisií metánu .
zdroj: plantbasednews.org