Nová štúdia: Rastlinná strava znižuje riziko cukrovky 2 a srdcových chorôb

20.11.2023

Nahradenie mäsa a mliečnych výrobkov celozrnnými výrobkami, fazuľou, orechmi a olivovým olejom môže výrazne znížiť kardiovaskulárne ochorenia a cukrovku 2. typu, podľa veľkého prehľadu vplyvu stravy na zdravie.

Vedci v Nemecku analyzovali 37 publikovaných štúdií s cieľom posúdiť výhody prechodu z červeného a spracovaného mäsa, hydiny, rýb, vajec a mliečnych výrobkov na rastlinné potraviny, ako sú fazuľa, orechy, celé zrná, oleje, ovocie a zelenina.

Zistili výrazné zníženie kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky typu 2 a nižšie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny počas období, na ktoré sa štúdie vzťahovali, najmä keď sa červené a spracované mäso nahradilo rastlinnými potravinami.

"Tieto dôkazy poukazujú na potenciálne výhody prechodu od živočíšnej stravy, vrátane červeného a spracovaného mäsa, vajec, mliečnych výrobkov, hydiny a masla, k rastlinným potravinám, ako sú orechy, strukoviny, celé zrná a olivový olej," povedala Dr Sabrina Schlesinger. , hlavný autor štúdie v Nemeckom centre pre diabetes v Düsseldorfe.

Riziko kardiovaskulárnych ochorení bolo asi o 25 % nižšie, keď sa 50 g spracovaného mäsa denne nahradilo orechmi alebo strukovinami. Nahradenie jedného vajca denne 25 g orechov bolo spojené so 17 % nižším rizikom. Neexistoval však žiadny jasný dôkaz, že nahradenie hydiny alebo rýb orechmi alebo strukovinami znižuje kardiovaskulárne ochorenia.

Podobné prínosy boli pozorované pri cukrovke 2. typu a všetkých príčinách smrti zaznamenaných v analyzovaných štúdiách. Autori vypočítali zníženie diabetu 2. typu o približne 20 %, keď sa 50 g spracovaného mäsa denne vymenilo až za 28 g orechov, alebo keď sa denné vajce nahradilo 30 g celých zŕn alebo 10 g orechov.

Nahradenie spracovaného mäsa, ktorým bolo často červené mäso vo forme šunky, slaniny, klobás alebo párkov v rožku, bolo spojené s najjasnejšími zdravotnými výhodami. Podľa štúdie v BMC Medicine bola zmena 50 g spracovaného mäsa denne za 28 – 50 g orechov spojená s 21 % nižším rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny v hodnotených štúdiách.

Výskum sa nezaoberá dôvodmi pozorovaných zdravotných výhod, ale mäso je často bohaté na nasýtené mastné kyseliny, o ktorých sa predpokladá, že zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. Spracované mäso môže mať tiež vysoký obsah sodíka, dusičnanov a dusitanov. Rastlinné potraviny sú na druhej strane bohaté na základné živiny, ako sú vláknina, vitamíny a minerály, antioxidanty a fytochemikálie, ktoré tlmia zápal.

Profesorka Nita Forouhi, odborníčka na výživu, cukrovku a obezitu z Epidemiologickej jednotky MRC University of Cambridge, uviedla, že najpresvedčivejšími zisteniami štúdie boli zámena spracovaného a nespracovaného červeného mäsa za potraviny rastlinného pôvodu.

Jednou nevýhodou je, že štúdia nerozlišuje medzi rôznymi druhmi mlieka a mliečnych výrobkov. Existuje niekoľko dôkazov, povedal Forouhi, že fermentované mliečne výrobky, ako sú jogurty a syry, sú zdravšie. Štúdia sa nezaoberala ani prínosmi nahradenia červeného a spracovaného mäsa inými potravinami živočíšneho pôvodu, ako sú ryby, hydina a vajcia. "Nie každý môže chcieť byť vegánom alebo vegetariánom," povedala.

"Výskumníci právom vyzývajú na ďalší a kvalitnejší výskum," dodal Forouhi. "Ale kým sa na to čaká, bolo by rozumné zamerať sa najmä na zníženie príjmu červeného a spracovaného mäsa, pre ktoré sú potenciálne nepriaznivé vplyvy na zdravie a životné prostredie najväčšie."

zdroj: theguardian.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky