Nová štúdia: Rastlinná strava znižuje riziko cukrovky 2
Nahradenie spracovaného a červeného mäsa rastlinnými potravinami, ako je ovocie, zelenina, obilniny a strukoviny, môže znížiť riziko cukrovky 2. typu, tvrdí nová štúdia publikovaná v časopise Scientific Reports.
Diabetes je významným problémom verejného zdravia a jeho prevalencia sa celosvetovo neustále zvyšuje. Štúdia uvádza, že v roku 2019 žilo približne 463 miliónov dospelých s cukrovkou a predpokladá sa, že do roku 2045 prevalencia dosiahne 10,9 percenta (700 miliónov).
Je už známe, že vysoká konzumácia červeného a spracovaného mäsa je spojená so zvýšeným rizikom cukrovky 2. typu, zatiaľ čo diéta bohatá na vlákninu toto riziko znižuje, takže vedci chceli preskúmať, či existuje súvislosť medzi čiastočnou substitúciou. červeného mäsa alebo spracovaného mäsa s rastlinnými potravinami (strukoviny, zelenina, ovocie, obilniny alebo ich kombinácia) a riziko cukrovky 2. typu u dospelých Fínov.
Pre túto štúdiu boli údaje získané z kohort piatich štúdií zahŕňajúcich 41 662 fínskych jednotlivcov, ktorí mali 25 rokov a viac, z ktorých 22 percent boli ženy. Zdravie účastníkov bolo hodnotené pomocou zdravotných opatrení, sérologického hodnotenia vzoriek séra a samostatne zdokumentovaných dotazníkov s údajmi spojenými so zdravotnými registrami Fínska.
Jedinci s diabetom 2. typu na začiatku štúdie boli zo všetkých analýz vylúčení. Jednotlivci boli sledovaní počas mediánu 11 rokov, počas ktorých bolo hlásených 1 750 prípadov novovzniknutej cukrovky 2. typu.
Diéty boli hodnotené pomocou overených dotazníkov o frekvencii jedla. V modeloch diétneho prechodu bolo 100 gramov červeného mäsa alebo 50 gramov spracovaného mäsa týždenne nahradených ekvivalentnými množstvami rastlinných alternatív.
Priemerný pravidelný príjem potravy a kalorický príjem boli stanovené pomocou národnej databázy zloženia potravín Fínska. Diabetes 2. typu bol zistený prepojením údajov účastníkov s národnými administratívnymi registrami o úhrade nákladov na antidiabetickú medikáciu, predaji liekov, hospitalizáciách alebo príčinách smrti na základe medzinárodnej klasifikácie chorôb.
Nahradenie mäsa rastlinnými potravinami
Celkovo výsledky štúdie ukázali, že aj malé, ale ľahko realizovateľné posuny smerom k rastlinnej strave by mohli znížiť riziko cukrovky 2. typu , najmä u mužov. Čiastočná náhrada červeného mäsa alebo spracovaného mäsa ovocím, obilninami alebo kombináciou rastlinných potravín mierne znížila riziko cukrovky 2. typu, najmä u mužov.
Okrem toho čiastočné nahradenie spracovaného mäsa kombináciami rastlinných potravín výrazne znížilo riziko cukrovky 2. Nahradenie príjmu mäsa príjmom zeleniny a/alebo strukovín však neprinieslo podobné zistenia. Pozorovania medzi ženami boli porovnateľné, ale nevýznamné.
U mužov viedlo zdvojnásobenie náhradných množstiev na 200 a 100 gramov týždenne červeného a spracovaného mäsa ekvivalentným množstvom obilnín alebo ovocia k väčšiemu zníženiu rizika cukrovky 2. typu.
Autori štúdie poznamenávajú, že ochranný účinok ovocia proti cukrovke 2. typu môže byť spôsobený ich bohatým obsahom polyfenolov a vlákniny, ako aj zlepšeným udržiavaním telesnej hmotnosti spojeným s vysokou konzumáciou ovocia. Vysoký príjem celých zŕn je spojený s nižšími hladinami inzulínu nalačno a zlepšenou citlivosťou na inzulín, ktorá bola pravdepodobne regulovaná vysokým obsahom vlákniny v celých zrnách a základných vitamínov, minerálov a fytochemikálií.
Okrem toho autori poznamenávajú, že silnejší vzťah medzi príjmom rastlinnej potravy a znížením rizika diabetu 2. typu u mužov by mohol byť spôsobený vyššou spotrebou mäsa a nižšími tendenciami konzumácie rastlinných potravín u mužov.
Je pozoruhodné, že 78 percent účastníkov štúdie boli muži; preto mohli mať asociácie väčší význam medzi mužmi.
Nové odporúčania na zvládnutie cukrovky
Závery štúdie sú aktuálne vzhľadom na to, že Študijná skupina pre diabetes a výživu Európskej asociácie pre štúdium diabetu nedávno zverejnila nové odporúčania na zvládanie cukrovky. Skupina odporúča minimalizovať spotrebu červeného a spracovaného mäsa a namiesto toho konzumovať minimálne spracované rastlinné potraviny na zvládnutie cukrovky.
Publikované v časopise Diabetologia , skupina tiež hovorí, že diéty s veľmi nízkym obsahom sacharidov, ako napríklad ketogénne diéty , sa neodporúčajú z dôvodu bezpečnosti. "Dôležitým posolstvom je konzumovať minimálne spracované rastlinné potraviny, ako sú celé zrná, zelenina, celé ovocie, strukoviny, orechy, semená a nehydrogenované netropické rastlinné oleje, a zároveň minimalizovať spotrebu červeného a spracovaného mäsa, sladených nápojov. a rafinované zrná," uvádza aktualizácia odporúčaní z roku 2004.
Podľa odporúčaní môže zvýšený príjem vlákniny – ktorá sa nachádza v rastlinných potravinách, ale nie v živočíšnych produktoch – zlepšiť hladinu glukózy a cholesterolu v krvi a telesnú hmotnosť, zlepšiť liečbu cukrovky a ľudia s cukrovkou by mali konzumovať aspoň 35 gramov vlákniny denne. .
Odporúčania sú založené na nových systematických prehľadoch a metaanalýzach, ktoré si skupina objednala, ako aj na dostupných dôkazoch a ich cieľom je poskytnúť zdravotníckym pracovníkom usmernenia založené na dôkazoch, aby mohli viesť diskusie s pacientmi o manažmente cukrovky vrátane prevencie a remisie cukrovky 2. typu.
"Odporúčanie konzumovať viac rastlinnej stravy je nevyhnutne potrebné na odvrátenie očakávaných 200 miliónov nových prípadov cukrovky na celom svete v priebehu nasledujúcich 20 rokov," uviedla spoluautorka odporúčaní MUDr. Hana Kahleová, PhD. vyhlásenie. "Klinický výskum, ktorý vykonávam, neustále ukazuje výhody rastlinnej stravy na prevenciu a zlepšenie cukrovky."
zdroj: vegnews.com