Nová štúdia: Rastlinná strava znižuje cholesterol a chráni zdravie srdca

25.05.2023

Dať rastlinám hlavnú úlohu vo vašej strave je dobré pre zdravie srdca, ukazuje prehľad údajov za štyri desaťročia.

Štúdia bola zverejnená včera (24. mája) v European Heart Journal , recenzovanom medicínskom časopise o kardiológii. Podľa autorov štúdie ide o najväčší systematický prehľad svojho druhu.

Vedci z Dánska ukázali, že vegetariánska a vegánska strava znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi, ktoré zvyšujú infarkt. Účinok - ekvivalentný asi tretine účinku denného užívania drog - bol "naozaj podstatný", povedali.

Odborníci však tvrdia, že mäso a mliečne výrobky majú svoje vlastné zdravotné výhody – a nie všetky bezmäsité diéty sú skutočne zdravé.

Nešťastné spájanie vegánskej a vegetariánskej stravy

Výskum spojil 30 pokusov od roku 1982 do roku 2022, v ktorých vedci dávali dobrovoľníkom stanovenú diétu a sledovali jej vplyv na zdravie srdca. Celkovo sa zapojilo takmer 2 400 ľudí z celého sveta.

Vysoká hladina zlého cholesterolu vedie k ukladaniu tuku v cievach, čo môže v konečnom dôsledku spôsobiť infarkt alebo mŕtvicu.

Výsledky publikované v European Heart Journal ukázali vegetariánsku a vegánsku stravu:

  • znížiť zlý cholesterol o 10%
  • znížiť celkový cholesterol o 7%
  • znížiť apolipoproteín B (hlavný proteín zlého cholesterolu) o 14%

"To zodpovedá tretine účinku statínu na zníženie cholesterolu [tabletky] - takže to je naozaj podstatné," povedala pre BBC News profesorka Ruth Frikke-Schmidtová, ktorá prácu viedla v Rigshospitalet v Dánsku.

Štúdie by museli mať pod kontrolou stravu ľudí roky alebo desaťročia, aby sa zistilo, ako sa táto zmena v krvi prejaví. Profesor Frikke-Schmidt však použil údaje zo štúdií so statínmi, aby odhadol, že udržiavanie takejto stravy počas 15 rokov by mohlo znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení o 20 %.

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že kardiovaskulárne ochorenia zabijú každý rok takmer 18 miliónov ľudí. Napriek zdravotným výhodám z dodržiavania viac rastlinnej stravy profesor Frikke-Schmidt varoval, že ktokoľvek, kto dodržiava takúto diétu, by nemal prestať užívať lieky, ktoré mu boli predpísané, pretože je vystavený riziku srdcových ochorení.

Vegánska strava

Štúdie z minulosti však ukázali, že vegánska strava má oveľa lepší pozitívny dopad na zdravej ako tá vegetariánska. Vegáni mali nižší zlý LDL cholesterol až o 40% a nižší výskyt vysokého krvného tlaku oproti ľuďom, ktorí jedli mäso až o 75%.

zdroj: bbc.com                  veganhealth.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky