Nová štúdia: Rastlinná strava je spojená s nižším rizikom osteoporózy
Rastlinná strava by mohla znížiť riziko osteoporózy u žien nad 60 rokov, ukázal nový výskum.
Štúdia publikovaná v recenzovanom lekárskom časopise Osteoporosis International zistila, že zdravá rastlinná strava bola spojená s "výrazne" nižším rizikom vzniku tohto ochorenia. "Nezdravá" rastlinná strava však bola spojená s vyšším rizikom.
Potraviny považované za zdravé zahŕňajú celozrnné výrobky, čerstvé ovocie a zeleninu, čaj, orechy a strukoviny. Tie v kategórii nezdravé boli rafinované obilniny, zákusky a sladené nápoje. Osteoporóza je zdravotný stav, ktorý oslabuje kosti, čo znamená, že sa ľahšie lámu. Môže postihnúť kohokoľvek, no najčastejšie sa vyskytuje u žien po menopauze.
Štúdia
Autori štúdie uviedli, že súvislosť medzi "zdravou" rastlinnou stravou a rizikom osteoporózy zostáva nejasná. Zdôraznili však, že niektoré živiny nachádzajúce sa v týchto potravinách môžu pomôcť predchádzať tomuto stavu.
Štúdia sledovala 9 613 účastníkov starších ako 60 rokov. Všetci boli z deviatich rôznych komunít v Číne a 19,2 percenta malo osteoporózu. Okrem toho 37,7 percent malo hypertenziu, 19,4 percenta cukrovku a 12,2 percenta zlomeninu v anamnéze.
V priebehu dvoch rokov (2019 – 2021) boli účastníkom kladené otázky o stravovacích návykoch a demografických charakteristikách. Tiež podstúpili hodnotenie hmoty kostrového svalstva.
"Starší dospelí, najmä ženy, ktoré konzumovali viac zdravých rastlinných potravín a znižovali spotrebu živočíšnych potravín a nezdravých rastlinných potravín, tak to bolo spojené s nižším rizikom osteoporózy," napísali autori štúdie.
zdroj: plantbasednews.org