Nová štúdia: Rastlinná strava je spojená s nižším rizikom osteoporózy

11.05.2023

Rastlinná strava by mohla znížiť riziko osteoporózy u žien nad 60 rokov, ukázal nový výskum.

Štúdia publikovaná v recenzovanom lekárskom časopise Osteoporosis International zistila, že zdravá rastlinná strava bola spojená s "výrazne" nižším rizikom vzniku tohto ochorenia. "Nezdravá" rastlinná strava však bola spojená s vyšším rizikom.

Potraviny považované za zdravé zahŕňajú celozrnné výrobky, čerstvé ovocie a zeleninu, čaj, orechy a strukoviny. Tie v kategórii nezdravé boli rafinované obilniny, zákusky a sladené nápoje. Osteoporóza je zdravotný stav, ktorý oslabuje kosti, čo znamená, že sa ľahšie lámu. Môže postihnúť kohokoľvek, no najčastejšie sa vyskytuje u žien po menopauze. 

Štúdia

Autori štúdie uviedli, že súvislosť medzi "zdravou" rastlinnou stravou a rizikom osteoporózy zostáva nejasná. Zdôraznili však, že niektoré živiny nachádzajúce sa v týchto potravinách môžu pomôcť predchádzať tomuto stavu.

Štúdia sledovala 9 613 účastníkov starších ako 60 rokov. Všetci boli z deviatich rôznych komunít v Číne a 19,2 percenta malo osteoporózu. Okrem toho 37,7 percent malo hypertenziu, 19,4 percenta cukrovku a 12,2 percenta zlomeninu v anamnéze.

V priebehu dvoch rokov (2019 – 2021) boli účastníkom kladené otázky o stravovacích návykoch a demografických charakteristikách. Tiež podstúpili hodnotenie hmoty kostrového svalstva.

"Starší dospelí, najmä ženy, ktoré konzumovali viac zdravých rastlinných potravín a znižovali spotrebu živočíšnych potravín a nezdravých rastlinných potravín, tak to bolo spojené s nižším rizikom osteoporózy," napísali autori štúdie.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky