Nová štúdia: Rastlinná strava má benefity ako 4000 krokov denne naviac
Podľa novej štúdie , ktorá bola nedávno publikovaná v European Journal of Preventive Cardiology, je konzumácia väčšieho množstva ovocia, zeleniny a celých obilnín spojená s lepšou kondíciou, ktorá sa rovná prejdeniu ďalších 4 000 krokov denne.
Cieľom výskumu bolo zistiť, či je zdravá strava spojená s fyzickou zdatnosťou dospelých. Štúdia zahŕňala 2 380 účastníkov Framingham Heart Study – dlhodobej, viacgeneračnej štúdie navrhnutej na identifikáciu spoločných znakov, ktoré prispievajú ku kardiovaskulárnym ochoreniam. Priemerný vek účastníkov bol 54 rokov a 54 percent z nich boli ženy.
Okrem dokončenia vysokointenzívneho hodnotenia kondície účastníci vyplnili Harvardský semikvantitatívny dotazník o frekvencii jedla na posúdenie príjmu diétnych položiek počas minulého roka.
Výskumníci použili svoje odpovede na hodnotenie kvality stravy pomocou dvoch testov spojených so zdravím srdca: Index alternatívneho zdravého stravovania (AHEI) a skóre stravovania v stredomorskom štýle (MDS). Vyššie skóre indikovalo stravu, ktorá uprednostňuje zeleninu, ovocie, celozrnné výrobky, orechy, strukoviny , ryby a zdravé tuky, pričom obmedzuje červené mäso a alkohol.
Výskumníci hodnotili súvislosť medzi kvalitou stravy a kondíciou po kontrole ďalších faktorov, ktoré by mohli ovplyvniť vzťah, vrátane veku, pohlavia, celkového denného príjmu energie, indexu telesnej hmotnosti, stavu fajčenia, hladiny cholesterolu, krvného tlaku, cukrovky a bežnej fyzickej aktivity..
Výsledok? Vo veľkej pozorovacej štúdii jednotlivcov žijúcich v komunite výskumníci zistili, že zdravá strava je spojená s vyššou kondíciou — v rozsahu podobnom tej, ktorá bola pozorovaná pri 4 000 ďalších krokoch za deň.
"Táto štúdia poskytuje niektoré z doteraz najsilnejších a najpresnejších údajov na podporu spojenia, že lepšia strava môže viesť k vyššej kondícii," uviedol vo vyhlásení autor štúdie Dr. Michael Mi z Beth Israel Deaconess Medical Center v Bostone, MA.
"Zlepšenie kondície, ktoré sme pozorovali u účastníkov s lepšou stravou, bolo podobné účinku, keď každý deň urobili o 4 000 krokov viac."
Fitness a zdravie srdca
Kardiorespiračná zdatnosť odráža schopnosť tela poskytovať a využívať kyslík na cvičenie a integruje zdravie viacerých orgánových systémov, ako sú srdce, pľúca, cievy a svaly. Vedci tvrdia, že je to jeden z najsilnejších prediktorov dlhovekosti a zdravia.
Zatiaľ čo cvičenie zvyšuje kardiorespiračnú kondíciu, existujú rozdiely v kondícii medzi ľuďmi, ktorí cvičia rovnaké množstvo, čo naznačuje, že prispievajú aj ďalšie faktory.
"U dospelých v strednom veku boli zdravé stravovacie návyky silne a priaznivo spojené s kondíciou aj po zohľadnení zvyčajných úrovní aktivity," povedal Mi. "Vzťah bol podobný u žien a mužov a výraznejší u osôb mladších ako 54 rokov v porovnaní so staršími dospelými."
Aby vedci objavili potenciálny mechanizmus spájajúci stravu a kondíciu, vykonali ďalšie analýzy. Skúmali vzťah medzi kvalitou stravy, kondíciou a metabolitmi, čo sú látky vznikajúce pri trávení a uvoľňované do krvi pri cvičení. Vo vzorkách krvi odobratých v podskupine 1 154 účastníkov štúdie bolo nameraných celkovo 201 metabolitov.
Výsledky ukázali, že asi 24 metabolitov bolo spojených buď so zlou stravou a kondíciou, alebo s priaznivou stravou a kondíciou, po úprave na rovnaké faktory, ktoré sa uvažovali v predchádzajúcich analýzach. "Naše údaje o metabolitoch ukazujú, že zdravé stravovanie je spojené s lepším metabolickým zdravím, čo by mohlo byť jedným z možných spôsobov, ako viesť k zlepšeniu kondície a schopnosti cvičiť," povedal Mi.
"Už teraz existuje veľa presvedčivých zdravotných dôvodov, prečo konzumovať vysokokvalitnú stravu, a my ponúkame ešte jeden, ktorý súvisí s fitness," uzavrel Mi. "Stredomorská strava s čerstvými, celozrnnými potravinami a minimálnym množstvom spracovaných potravín, červeného mäsa a alkoholu je skvelým miestom, kde začať."
Rastlinná strava a kardiovaskulárne ochorenia
Mnohé predchádzajúce štúdie, ktoré skúmali súvislosť medzi stravou a kardiovaskulárnymi ochoreniami, zistili, že rastlinná strava znižuje riziko takýchto srdcových problémov.
Jedna štúdia publikovaná v lekárskom časopise JAMA Internal Medicine zistila, že dodržiavanie jedného zo štyroch vzorcov zdravého stravovania (Index zdravého stravovania 2015, Alternatívna stredomorská strava, Index zdravej rastlinnej stravy a Index alternatívneho zdravého stravovania) bolo spojené s nižším rizikom predčasná smrť zo všetkých príčin a na kardiovaskulárne choroby , rakovinu a choroby dýchacích ciest.
Vedci sa domnievajú, že dôvodom podobnosti v súvislosti medzi kvalitou stravy a úmrtnosťou je to, že všetky štyri stravovacie návyky zdieľajú kľúčovú zložku vysokého obsahu rastlinných potravín, konkrétne celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny, orechov a strukovín. A vedci dúfajú, že ich zistenia pomôžu informovať o akýchkoľvek aktualizáciách aktuálnych stravovacích pokynov pre Američanov (DGA).
"Naše zistenia podporujú odporúčania súčasných DGA na dosiahnutie dlhodobých zdravotných prínosov dodržiavaním rôznych vzorcov zdravého stravovania, ktoré možno prijať na základe zdravotných potrieb jednotlivcov, potravinových preferencií a kultúrnych tradícií, hoci všetky tieto vzorce stravovania podporujú vysokú spotrebu. zdravých rastlinných potravín," uzavrela štúdia.
zdroj: vegnews.com