Nová štúdia: Rastlinná strava je najzdravšia a najlacnejšia

Podľa globálnej štúdie vykonanej Oxfordskou univerzitou je vegánska a vegetariánska strava najlacnejšou stravou v krajinách s vysokými príjmami.
Miguel Barclay s tým súhlasí a uvádza svoje skúsenosti, ktoré má zo stoviek receptov. Rozhodnutie byť vegánom, vegetariánom alebo flexitariánom sa stále považuje za výsadu privilegovanej strednej triedy alebo "prebudených" hollywoodskych hercov. Podľa nového výskumu Oxfordskej univerzity by však prijatie jednej z týchto diét v krajinách, ako sú Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Austrália a západná Európa, mohlo znížiť váš účet za jedlo až o jednu tretinu!
Štúdia zverejnená 10. novembra 2021 v časopise Lancet Planetary Health, ktorá použila ceny potravín z medzinárodného porovnávacieho programu Svetovej banky na porovnanie nákladov na sedem udržateľných diét so súčasnou typickou stravou v 150 krajinách. Odhalilo, že;
- Vegánske stravovanie bolo najdostupnejšie v krajinách s vysokými príjmami, čím sa ušetrilo až jednu tretinu nákladov na potraviny (zníženie o 21 % - 34 % v závislosti od zloženia).
- Flexitariánska strava s nízkou spotrebou mäsa a mliečnych výrobkov znížila náklady o 14 %.
- Vegetariánska strava sa umiestnila na druhom mieste s podobným znížením (27 % - 31 %).
- Pescatariánske diéty na druhej strane zvýšili náklady až o 2 %.
Stojí za zmienku, že tieto viac rastlinné diéty sú veľmi uznávané pre zdravie srdca, riziko rakoviny a iné zdravotné účinky súvisiace so stravou a majú výrazne nižšiu uhlíkovú stopu ako typické západné diéty.
"Myslíme si, že skutočnosť, že vegánska, vegetariánska a flexitariánska strava vám môže ušetriť veľa peňazí, ľudí prekvapí," uviedol Dr. Marco Springmann, výskumník z Oxford Martin Program on the Future of Food. "Keď vedci ako ja obhajujú zdravé a ekologické stravovanie, často sa hovorí, že sedíme vo vežiach zo slonoviny a propagujeme niečo, čo je pre väčšinu ľudí finančne mimo dosahu. Táto štúdia ukazuje, že je to presne naopak. Tieto diéty by mohli byť lepšie pre váš bankový zostatok, ako aj vaše zdravie a zdravie planéty."
Miguel Barclay, najpredávanejší autor série kuchárskych kníh "One Pound Meals", súhlasne uviedol: "Úplne súhlasím s tým, že obmedzovanie alebo úplné vylúčenie mäsa vám ušetrí peniaze. Napísal som sedem kuchárskych kníh o rozpočte a stál stovky receptov a nepochybne sú vegánske a vegetariánske jedlá výrazne lacnejšie ako recepty na báze mäsa."
Štúdia sa zamerala na celistvé potraviny a vylúčila vysoko spracované náhradky mäsa a stravovanie v reštauráciách alebo jedlách so sebou. Použila flexitariánsku diétu založenú na EAT-Lancet Planetary Health Diet, ktorá bola navrhnutá tak, aby bola dostatočne zdravá na to, aby zabránila až 11 miliónom úmrtí, ktorým sa dá predísť ročne, a zároveň bola dostatočne udržateľná na to, aby nám umožnila vyprodukovať dostatok potravín pre 10 miliárd ľudí a pritom zostať. v rámci environmentálnych limitov.
Zahŕňa menej ako jednu porciu červeného mäsa týždenne, dve porcie hydiny týždenne, dve ryby týždenne a jednu porciu mliečnych výrobkov denne. Živočíšne produkty boli vo vegetariánskej a vegánskej strave nahradené kombináciou strukovín a ovocia a zeleniny alebo strukovín a celozrnných výrobkov.
Tento výskum tiež odhalil, že konzumácia zdravej a udržateľnej stravy v krajinách s nižšími príjmami, ako je indický subkontinent a subsaharská Afrika, by bola až o štvrtinu lacnejšia ako typická západná strava, no minimálne o tretinu drahšia ako súčasné diéty.
Pri pohľade na rôzne možnosti politiky, aby sme zistili, ktorá z nich by mohla zlepšiť cenovú dostupnosť a znížiť náklady na stravu, štúdia zistila, že v najbližších desiatich rokoch je možné urobiť zdravú a udržateľnú stravu dostupnú všade, keď sa hospodársky rozvoj, najmä v krajinách s nízkymi príjmami, spojí so znižovaním v oblasti plytvania potravinami a klímy a zdraviu neškodných cien potravín.
"Dovoliť si jesť zdravú a udržateľnú stravu je možné všade, ale vyžaduje si to politickú vôľu," povedal Dr. Springmann. "Súčasné nízkopríjmové diéty zvyčajne obsahujú veľké množstvo škrobových potravín a nie dostatok potravín, o ktorých vieme, že sú zdravé. A diéty západného štýlu, ktoré sa často považujú za ambiciózne, sú nezdravé, značne neudržateľné a nedostupné v krajinách s nízkymi príjmami.
Akýkoľvek zo zdravých a udržateľných stravovacích návykov, na ktoré sme sa zamerali, je lepšou voľbou pre zdravie, životné prostredie a financie, ale je potrebná podpora rozvoja a progresívna potravinová politika, aby boli dostupné a žiadané všade."
zdroj: theveganreview.com