Nová štúdia: Rastlinná strava je lepšia na prevenciu rakoviny ako ketodiéta

27.07.2022

Štúdia publikovaná v JAMA Oncology zistila, že rastlinná strava je lepšia ako keto na zníženie rizika rakoviny a pomáha ľuďom žiť zdravšie.

Podľa nedávneho prehľadu uverejneného v lekárskom časopise JAMA Oncology celozrnná rastlinná strava prekonáva ketodiétu, pokiaľ ide o zníženie rizika rakoviny a pomáha ľuďom žiť zdravšie životy po liečbe rakoviny . V štúdii výskumníci porovnali dve populárne diéty, aby zistili, ktorá z nich má viac dôkazov podporujúcich jej potenciál znížiť riziko rakoviny a zlepšiť zdravie tých, ktorí prežili rakovinu.

Dvaja odborníci, ktorí vykonali štúdiu, boli hematologický onkológ Urvi Shah, MD, a lekársky onkológ Neil Iyengar, MD, z New York's Memorial Sloan Cancer Center, obaja vykonávajú výskum zameraný na pochopenie spojenia medzi výživou a rakovinou.

Pre túto štúdiu výskumníci definovali plnohodnotnú rastlinnú stravu ako takú, ktorá sa zameriava na rastlinné potraviny bohaté na živiny, ako sú orechy, ovocie, zelenina a fazuľa; a keto bolo definované ako také, ktoré má vysoký obsah živočíšnych bielkovín s trochou škrobovej zeleniny. 

Pomocou údajov z klinických skúšok, ktoré mali vedci k dispozícii, zistili, že rastlinná strava môže lepšie negovať niekoľko rizikových faktorov rakoviny, vrátane prebytočného tuku, zápalu, inzulínovej rezistencie a zvýšených hladín inzulínu podobného rastového faktora (bielkoviny, o ktorej je známe, že podporovať rozvoj rakoviny). Okrem toho, pretože potraviny rastlinného pôvodu sú bohaté aj na fytochemikálie, ako sú flavonoidy, ponúkajú antioxidanty v boji proti rakovine a protizápalové účinky.

"Existuje stále viac dôkazov, že úbytok hmotnosti pomáha znižovať riziko rakoviny, najmä u obéznych a starších ľudí, vrátane postmenopauzálnej vekovej skupiny," uviedol Iyengar vo vyhlásení. "Keto aj rastlinná strava sa osvedčili pri chudnutí. Existuje však menej dostupných údajov, ktoré by odpovedali na to, či výhody týchto diét siahajú aj do rakoviny. Väčšina dostupných údajov podporuje plnohodnotnú rastlinnú stravu pred ketogénnou diétou na zníženie rizika rakoviny. Po diagnostikovaní rakoviny sa rastlinná strava stále javí ako lepšia."

Rastlinná strava znižuje riziko rakoviny

Autori poukazujú na to, že ich záver o rastlinnej strave je obzvlášť zrejmý, keď sa pozreli na väčšie populácie, vrátane troch veľkých štúdií vykonaných v Spojených štátoch, Spojenom kráľovstve a Francúzsku. Všetky tri tieto štúdie zistili, že ľudia, ktorí jedli viac rastlín a menej živočíšnych bielkovín, mali celkovo menej rakoviny, čo je v súlade s inými štúdiami a zahrnuté v usmerneniach Amerického inštitútu pre výskum rakoviny a Americkej rakovinovej spoločnosti - všetky odporúčajú diéty, ktoré klásť dôraz na rastlinnú stravu.

"V tele prebieha mnoho biologických procesov, ktoré sú ovplyvnené stravou a energetickou rovnováhou vo všeobecnosti. Mnohé z týchto procesov sa podieľajú na raste rakoviny, ako je obezita a zápal, hormóny, inzulín, mikrobióm a ďalšie," povedal Iyengar. "V našej štúdii skúmame niekoľko z týchto procesov. Základom pre ľudí, ktorí chcú znížiť riziko rakoviny, je, že súčasné dôkazy podporujú rastlinnú stravu pred ketodiétou."

Prehľad autorov ukázal, že široké stravovacie návyky, ktorých sa ľudia držia, ako napríklad rastlinná strava, sú vo všeobecnosti z dlhodobého hľadiska lepšie ako vysoko špecifické módne diéty, ako je keto . Autori tiež poukazujú na to, že štúdie ukázali, že rastlinná strava môže pomôcť zmierniť špecifické problémy počas liečby rakoviny, ako je gastrointestinálna toxicita z chemoterapie, ako aj bolesť kĺbov z hormonálnej liečby rakoviny prsníka.

"Vieme, že rastlinná strava môže pomôcť znížiť riziko týchto metabolických porúch, a preto túto diétu zvyčajne odporúčam svojim pacientom," povedal Iyengar. "Nechceme len vyliečiť rakovinu človeka; Chceme tiež zlepšiť celkové zdravie."

Keto diéta spojená s horším dlhodobým zdravím

Vedci poznamenávajú, že pri niektorých druhoch rakoviny je vyššia spotreba tukov, ktorá je potrebná pri keto diéte, spojená s horšími dlhodobými výsledkami. Samostatná štúdia publikovaná minulý rok vo vedeckom časopise Frontiers in Nutrition zistila, že ľudia, ktorí dodržiavajú ketodiétu, majú výrazne zvýšené riziko vzniku srdcových chorôb, nahromadenia LDL cholesterolu, zlyhania obličiek, Alzheimerovej choroby, cukrovky a rakoviny.

Autori tejto štúdie uviedli, že negatívne vedľajšie účinky ketodiéty sa pripisujú kvalite živín konzumovaných potravín. Konkrétne diéta podporuje vysoký príjem červeného mäsa, spracovaného mäsa a nasýtených tukov, čo sa spája so zvýšeným rizikom chronických ochorení, ako je rakovina hrubého čreva a srdcové choroby. Keto diéta zároveň obmedzuje zdravé rastlinné potraviny, ako je ovocie, strukoviny, celozrnné výrobky a zelenina bohatá na sacharidy.

"Potraviny, na ktoré sa kladie dôraz pri keto diéte, sú práve tie produkty, ktoré spôsobujú rakovinu hrubého čreva, srdcové choroby a Alzheimerovu chorobu," povedal spoluautor štúdie Neal Barnard, MD, prezident Lekárskeho výboru pre zodpovednú medicínu a vedľajší profesor medicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Georgea Washingtona. 

zdroj: vegnews.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky