Nová štúdia: Rastlinná strava znižuje progresiu rakoviny prostaty o 52%
Nový výskum zistil, že rastlinná strava môže znížiť progresiu rakoviny prostaty a riziko, že sa môže vrátiť.
Rastlinná strava, ktorá obsahuje veľa čerstvého ovocia a zeleniny, by mohla znížiť progresiu rakoviny prostaty a pravdepodobnosť, že sa vráti, ukazuje nový výskum . Po rakovine kože je rakovina prostaty druhou najčastejšou rakovinou u mužov s odhadovanými 288 300 novými prípadmi a 34 700 úmrtiami na tento rok. Medzi rizikové faktory patrí vek, rasa a určité génové mutácie.
Štúdia uvádza, že rastlinná strava bola spojená s viacerými zdravotnými výhodami. Pri rakovine prostaty sa zdá, že jednotlivé rastlinné potraviny, ako sú paradajky s lykopénom, znižujú výskyt a úmrtnosť na rakovinu prostaty. Menej sa však vie o rastlinných stravovacích návykoch a prežívaní rakoviny prostaty.
Vedúca autorka štúdie Vivian Liu a jej tím sa zamerali na mužov, ktorí už mali rakovinu prostaty a hrozilo im, že sa rakovina po liečbe rozrastie alebo sa vráti. Výskum na rastlinnej báze začal v roku 2004 a zúčastnilo sa ho 2 038 mužov s rakovinou prostaty v počiatočnom štádiu.
Analýza zahŕňala bodovanie určitých potravín, a hoci účastníci uvádzali množstvá, ktoré zjedli, nebolo možné uviesť množstvá ako jednotlivé alebo odporúčané porcie ovocia a zeleniny. Namiesto toho vyplnili dotazníky o tom, ako často jedli asi 140 jedál a nápojov, vrátane takých vecí, ako je brokolica, červené mäso a zemiaky.
Výskumníci vzali do úvahy aj ďalšie faktory, vrátane cvičenia, fajčenia, cukrovky, rodinnej anamnézy rakoviny prostaty, príjmu domácnosti, úrovne vzdelania, výšky, indexu telesnej hmotnosti, užívania alkoholu a užívania multivitamínov a doplnkov.
Na konci štúdie vedci zistili, že choroba pokročila u 204 účastníkov počas sledovaného obdobia. Ale najmä muži s rakovinou prostaty, ktorí uvádzali diéty obsahujúce najvyššie množstvo rastlín, mali o 52 percent nižšie riziko progresie ochorenia a o 53 percent nižšie riziko recidívy v porovnaní s tými, ktorých strava obsahovala najnižšie množstvo rastlín.
"Táto štúdia ukázala, že rastlinné stravovacie návyky sú spojené s nižším rizikom progresie a recidívy [rakoviny prostaty (PC)]," uvádza štúdia.
Výsledky tejto zatiaľ nezverejnenej observačnej štúdie boli prezentované na sympóziu Americkej spoločnosti klinickej onkológie o genitourinárnych rakovinách v roku 2023. Výskum bol čiastkovou štúdiou Cancer of Prostate Strategic Urologic Research Endeavour alebo CaPSURE, čo je veľká štúdia na viacerých miestach s 15 000 mužmi, ktorá sa začala v roku 1999 a zameriava sa na mnohé aspekty rakoviny prostaty.
Ďalej Liu a jej kolegovia plánujú analyzovať rastlinnú stravu vo vzťahu k úmrtnosti alebo smrti špecifickej na rakovinu prostaty a kvalite života v špecifických intervaloch (dva, päť a 10 rokov) po diagnóze.
Záver je podobný ako v predchádzajúcich štúdiách, ktoré ukázali prospešnú úlohu špecifických rastlinných potravín pri rakovine prostaty, ako sú paradajky, a potenciálne škodlivú úlohu mäsa, mliečnych výrobkov a iných živočíšnych produktov. Minulý rok štúdia publikovaná vo vedeckej, recenzovanej publikácii Journal of Urology zistila, že väčšia konzumácia rastlinných potravín znižuje riziko rakoviny prostaty u mužov mladších ako 65 rokov.
Ďalšie výhody rastlinnej stravy
Okrem toho, že pomáha znižovať riziko a návrat rakoviny prostaty, konzumácia ovocia a zeleniny má mnoho ďalších zdravotných výhod, ako je zníženie rizika cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení, a prispieva k dlhšej dĺžke života, podľa mnohých ďalších predchádzajúcich štúdií.
Štúdia publikovaná minulý rok vo vedeckom časopise Diabetologia zistila, že konzumácia potravín rastlinného pôvodu, ako je ovocie, zelenina, orechy, káva a strukoviny, bola spojená s nižším rizikom vzniku cukrovky 2 .
Ďalšia štúdia publikovaná v lekárskom časopise Dietary Science and Practice zistila, že konzumácia rastlinnej stravy znižuje zápalové diétne pokročilé glykačné koncové produkty (AGEs) - biomarker podieľajúci sa na chronických ochoreniach , ako je diabetes typu 2 a kardiovaskulárne ochorenia - takmer o 80 percent. . V porovnaní s tým strava obsahujúca mäso a mliečne výrobky znížila AGE o 15 percent.
"Jednoduchá výmena tučného mäsa a mliečnych výrobkov za nízkotučnú rastlinnú stravu viedla k výraznému zníženiu konečných produktov pokročilej glykácie - zápalových zlúčenín, ktoré sa vyskytujú vo väčšej miere v živočíšnych produktoch ako v rastlinách," vedúca autorka štúdie Hana Kahleová, MUDr. , PhD, riaditeľka klinického výskumu vo Výbore lekárov pre zodpovednú medicínu (PCRM).
zdroj: vegnews.com