Nová štúdia: Rastlinná strava dokáže omladiť váš mozog

14.06.2023

Nová dlhodobá štúdia ukazuje, že rastlinná "zeleno-stredomorská strava" môže byť dobrá pre náš mozog.

Rastlinná strava by mohla mať pozitívny vplyv na zdravie mozgu, ukazuje nová rozsiahla štúdia. Výskumníci z izraelskej Ben-Gurionovej univerzity v Negeve nedávno ukončili dlhodobú klinickú skúšku, ktorej sa zúčastnilo 300 účastníkov a prebiehala počas 18 mesiacov.

Ich zistenia, ktoré boli publikované v časopise eLife, sa zamerali na zeleno-stredomorskú stravu. Má nízky obsah spracovaného mäsa a vysoký obsah diétnych polyfenolov, čo sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny, ktoré sa často nachádzajú v potravinách rastlinného pôvodu, ktoré pomáhajú chrániť telo pred oxidačným stresom.

Podľa výskumu účastníci jedli 28 gramov vlašských orechov denne, ako aj tri až štyri šálky zeleného čaju a jednu šálku Wolffia globose (kvitnúca rastlina bohatá na železo, bielkoviny a polyfenoly, známa tiež ako kačica) triasť.

"Naša štúdia zdôrazňuje dôležitosť zdravého životného štýlu, vrátane nižšej spotreby spracovaných potravín, sladkostí a nápojov, pri udržiavaní zdravia mozgu," uviedol vo vyhlásení Gidon Levakov, PhD., ktorý pomáhal viesť štúdiu.

Vedci sa zamerali predovšetkým na chudnutie a zistili, že len 1-percentné zníženie telesnej hmotnosti viedlo k zníženiu veku mozgu o deväť mesiacov.

Zistili to porovnaním skenov mozgu urobených na začiatku a na konci štúdie. "Boli sme povzbudení, aby sme zistili, že aj úbytok hmotnosti o 1 percento stačí na ovplyvnenie zdravia mozgu," dodala ďalšia z vedúcich štúdie profesorka Galia Avidanová z Ben-Gurionovho oddelenia psychológie.

Rastlinná strava a zdravie mozgu

Nová štúdia nie je prvá, ktorá hodnotí vplyv rastlinnej stravy na zdravie mozgu. Na konci roku 2022 výskum ukázal, že len jedna hrsť vlašských orechov denne by mohla pomôcť zlepšiť úroveň stresu u študentov, čo by im umožnilo zlepšiť duševné zdravie a spánok. Môže to byť preto, že vlašské orechy sú bohaté na omega-3 ALA, poznamenali vedci.

"Aj keď je potrebný ďalší podporný výskum, čoraz viac sa ukazuje, že konzumácia vlašských orechov ako zdravého spôsobu stravovania môže mať pozitívne účinky na kogníciu a duševné zdravie, potenciálne kvôli ich vysokému obsahu omega-3 ALA," vedúca výskumníčka Larisa Bobrovskaya, PhD. povedal.

Huby sa tiež spájajú so zlepšením zdravia mozgu. Začiatkom tohto roka nová štúdia skúmajúca huby levej hrivy zistila, že jedna aktívna zlúčenina v hube môže pomôcť zvýšiť rast nervov a zlepšiť pamäť.

Ďalšia štúdia, tiež publikovaná začiatkom tohto roka, zistila, že konzumácia väčšieho množstva ovocia a zeleniny bohatého na antioxidanty môže pomôcť spomaliť pokles pamäte. Vedci sledovali 961 ľudí s priemerným vekom 81 rokov a bez demencie počas siedmich rokov, aby prišli so svojimi závermi.

"Niečo také jednoduché ako jesť viac ovocia a zeleniny a piť viac čaju je pre ľudí jednoduchý spôsob, ako sa aktívne podieľať na udržiavaní zdravia mozgu," povedal autor štúdie Thomas M. Holland, MD, MS.

Zdravotné benefity rastlinnej stravy

Zlepšené zdravie mozgu nie je jedinou výhodou konzumácie stravy bohatej na rastlinné potraviny. Rastlinná strava sa tiež spája so zlepšením zdravia srdca a nižším rizikom niektorých typov rakoviny . Navyše to môže dokonca pomôcť s úrovňou kondície.

Nová štúdia publikovaná v European Journal of Preventive Cardiology ukázala, že konzumácia stravy s väčším množstvom ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov je spojená s vyššou úrovňou kondície – s rovnakým účinkom, ako keby ste každý deň urobili 4 000 krokov navyše.

"Naše údaje o metabolitoch ukazujú, že zdravé stravovanie je spojené s lepším metabolickým zdravím, čo by mohlo byť jedným z možných spôsobov, ako viesť k zlepšeniu kondície a schopnosti cvičiť," povedal autor štúdie Michael Mi, MD.

zdroj: vegnews.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky