Nová štúdia: Rastlinná strava chráni ženy pred stratou pamäti

03.11.2023

Vedci našli súvislosť medzi stravou bohatou na rastlinnú stravu a lepšími kognitívnymi funkciami v starobe.

U žien po štyridsiatke, ktoré sa stravujú prevažne rastlinnou stravou, je podľa novej štúdie menšia pravdepodobnosť straty pamäti v neskoršom veku.

Každodenné problémy so stratou pamäti a iné kognitívne problémy sú skorými príznakmi vážnejších porúch, ako je Alzheimerova choroba, najbežnejší typ demencie. V USA bolo v roku 2022 diagnostikovaných približne 6,5 milióna prípadov Alzheimerovej choroby vo veku nad 65 rokov. Takmer dve tretiny z nich boli ženy.

Ale dodržiavanie diéty na zastavenie hypertenzie (DASH) môže ženám pomôcť udržať si lepšie kognitívne funkcie, keď starnú. Diéta zabraňuje vysokému krvnému tlaku, ktorý prispieva k riziku vzniku Alzheimerovej choroby.

DASH diéta zahŕňa konzumáciu väčšieho množstva rastlinných potravín, ktoré sú bohaté na draslík, vápnik a horčík. Obmedzuje konzumáciu nasýtených tukov, cholesterolu, sodíka a cukru spojených s červeným mäsom, sladkosťami a slanými jedlami.

"Naše údaje ukazujú, že je dôležité začať so zdravou stravou v strednom veku, aby sa predišlo kognitívnym poruchám vo vyššom veku," uviedol Yixiao Song, hlavný autor štúdie .

Viac rastlín, lepšia pamäť

 Výskumníci z Grossman School of Medicine v New Yorku vykonali štúdiu na 5 116 ženách. Ich priemerný vek na konci štúdie bol 78,9 rokov. Ženy boli vybrané zo štúdie New York University Women's Health Study (NYUWHS), do ktorej sa zapísali v rokoch 1985 až 1991, keď ich priemerný vek bol 46 rokov.

Na začiatku NYUWHS každá žena vyplnila dotazník o svojej demografii, fyzickej aktivite a zdraví. Vyplnili aj dotazník o frekvencii jedla. Účastníci boli monitorovaní prostredníctvom následných dotazníkov počas nasledujúcich 30 rokov. Vedci z aktuálnej štúdie pridali do dotazníkov od roku 2018 otázky týkajúce sa subjektívnych kognitívnych ťažkostí (SCC – self-reported experience of loss memory and other kognitivní poruchy).

Približne polovica žien hlásila viaceré kognitívne ťažkosti, väčšinou stratu pamäti. Ženy, ktoré vo veku štyridsiatky najviac dodržiavali DASH diétu, mali o 17 percent menšiu pravdepodobnosť, že zažili viacero SCC.

Vedci v štúdii poznamenali, že ich zistenia "podporujú predchádzajúce výskumné pozorovania, aj keď obmedzené, ktoré dokumentovali spojenie vyššieho príjmu ovocia a ovocných štiav, zeleniny, orechov a strukovín s lepšou subjektívnou kognitívnou funkciou.

Dôkazy o výhodách rastlinných potravín

Iné štúdie zistili súvislosť medzi konzumáciou niektorých rastlinných potravín a nižším rizikom kognitívneho poklesu u starších ľudí.

Štúdia z Barcelonskej univerzity z roku 2021 zistila, že konzumácia väčšieho množstva rastlinných potravín, ako je ovocie, orechy a zelenina, poskytuje mikroživiny nazývané polyfenoly. Tie by mohli pomôcť znížiť riziko kognitívneho poklesu súvisiaceho s vekom.

Huby sú ďalšou potravinou, ktorá môže pomôcť chrániť náš mozog. Podľa štúdie Národnej univerzity v Singapure konzumácia dvoch porcií (150 g) bežných húb, ako je shiitake, každý týždeň znižuje riziko mierneho kognitívneho poškodenia na polovicu. 

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky