Nová štúdia: Rastlinná strava chráni mužov pred viacerými chorobami
Podľa nedávnej štúdie uverejnenej v lekárskom časopise Urology by rastlinná strava mohla zlepšiť zdravie mužov pri prevencii a zvládaní stavov, ako je benígna hyperplázia prostaty (BPH), erektilná dysfunkcia (ED) a rakovina prostaty (PC) .
Výskumníci v Spojených štátoch vykonali systematický prehľad existujúcich údajov, aby zistili, či by rastlinná a rastlinná strava mohla pomôcť pri prevencii a liečbe týchto bežných zdravotných stavov u mužov.
Predtým sa predpokladalo, že rastlinná strava chráni pred BPH, ED a PC reguláciou hladín pohlavných hormónov, zvýšením hladiny oxidu dusnatého a zlepšením chronických alebo dlhodobých stavov súvisiacich s chorobami. Výhody rastlinnej stravy pri prevencii a zvládaní BPH, ED a PC sú však nejasné.
V tomto systematickom prehľade výskumníci hodnotili vzťah medzi konzumáciou rastlinnej stravy a bežne pozorovanými zdravotnými stavmi mužov, ako sú BPH, ED a PC. V databázach ako Medline a PubMed sa hľadali anglické články o štúdiách zahŕňajúcich ľudí, ktorí konzumovali rastlinnú alebo rastlinnú stravu publikovanú v rokoch 1989 až 2022, s výnimkou recenzií, úvodníkov, komentárov a abstraktov.
Celkovo bolo pôvodne identifikovaných 346 záznamov, ale mnohé z nich nespĺňali kritériá oprávnenosti. Nakoniec sa pre konečnú analýzu zvážilo 24 vhodných záznamov. Medzi nimi sa zistila významná rozmanitosť pri hľadaní údajov týkajúcich sa návrhov štúdie vrátane hodnotenia stravy, trvania expozície, vzorky populácie a využitia iných modalít, ako je všímavosť.
Celkovo výsledky štúdie ukázali, že konzumácia rastlinnej stravy môže pomôcť pri prevencii a zvládaní mužských urologických stavov, ako sú BPH, PC a ED.
Rastlinná strava spomaľuje rakovinu prostaty
Táto nová analýza prispieva k rastúcemu počtu výskumov o zdravotných výhodách rastlinnej stravy, najmä pri rakovine prostaty, ktorá je druhou najčastejšou rakovinou u mužov. Výskum prezentovaný začiatkom tohto roka zistil, že rastlinná strava, ktorá obsahuje veľa čerstvého ovocia a zeleniny, môže znížiť progresiu rakoviny prostaty aj riziko jej návratu.
Táto štúdia uvádza, že pri rakovine prostaty jednotlivé rastlinné potraviny, ako sú paradajky s lykopénom, zrejme znižujú výskyt a úmrtnosť na rakovinu prostaty. Menej sa však vie o rastlinných stravovacích návykoch a prežívaní rakoviny prostaty.
Najpozoruhodnejšie na tejto štúdii je, že muži s rakovinou prostaty, ktorí uvádzali diéty obsahujúce najvyššie množstvo rastlín, mali o 52 percent nižšie riziko progresie ochorenia a o 53 percent nižšie riziko recidívy v porovnaní s tými, ktorých diéta obsahovala najnižšie množstvá rastliny.
"Táto štúdia ukazuje, že rastlinné stravovacie návyky sú spojené s nižším rizikom progresie a recidívy rakoviny prostaty (PC), najmä u starších mužov" uvádza štúdia. Podobne ďalšia štúdia publikovaná v Journal of Urology zistila, že väčšia celková konzumácia rastlinných potravín je spojená s nižším rizikom rakoviny prostaty u mužov mladších ako 65 rokov.
Konkrétne u mužov mladších ako 65 rokov pri diagnóze bola väčšia celková konzumácia rastlinných potravín spojená s nižším rizikom pokročilého karcinómu prostaty. U mladších mužov bola väčšia konzumácia zdravej rastlinnej stravy spojená s nižším rizikom rakoviny prostaty.
Mlieko
Naopak, štúdia publikovaná minulý rok vo vedeckom časopise The American Journal of Clinical Nutrition zistila, že muži, ktorí pravidelne konzumujú mliečne výrobky , najmä mlieko, v porovnaní s tými, ktorí sa ho zdržia, môžu mať približne o 60 percent vyššie riziko vzniku rakoviny prostaty.
Štúdia zistila, že muži, ktorí konzumovali 430 gramov mliečnych výrobkov denne (čo sa rovná 1¾ šálky mlieka), čelili 25-percentnému zvýšenému riziku rakoviny prostaty v porovnaní s mužmi, ktorí konzumovali 20,2 gramov mlieka denne (alebo približne ½ šálky mlieka za týždeň).
Keď sa skupina s najvyšším príjmom mliečnych výrobkov porovnala s mužmi, ktorí konzumovali nulové mlieko, toto riziko bolo oveľa vyššie. Typ mlieka – plnotučné verzus nízkotučné – nebol spojený s významnými zmenami v riziku rakoviny prostaty.
Výskumníci tiež poznamenali, že príjem z nemliečnych zdrojov vápnika nehral úlohu pri riziku rakoviny prostaty, čo naznačuje, že sa podieľajú aj iné látky ako vápnik v mliečnych výrobkoch. "Naše zistenia pridávajú dôležitú váhu iným dôkazom spájajúcim skôr mliečne výrobky ako nemliečny vápnik ako modifikovateľný rizikový faktor rakoviny prostaty," Gary Fraser, hlavný výskumník štúdie a profesor na Lekárskej fakulte Univerzity Loma Lindy a Fakulte verejnosti.
zdroj: vegnews.com