Nová štúdia: Produkcia živočíšnych syrov ničí planétu

Nová štúdia odhalila, do akej miery prispieva priemysel mliečnych syrov ku klimatickým zmenám a ako môže výber rastlinných možností prospieť planéte.
Keď ľudia premýšľajú o zmene klímy, syr im často nenapadne ako jednu z hlavných príčin. Mliečne syry získané zo zvierat ako čedar, mozzarella, feta a parmezán však môžu priniesť 6,5 - 12,8 kg oxidu uhličitého na kilogram.
To je ekvivalent emisií CO2 pri cestovaní takmer 100 kilometrov na veľkej motorke. Nové hodnotenie životného cyklu, ktoré zohľadňuje využívanie pôdy, spotrebu vody a vplyv na klímu, ukázalo, že ľudia, ktorí prechádzajú na alternatívy vegánskeho syra , môžu znížiť vplyv na klímu o 50 %.
Napríklad sa ukázalo, že rastlinný syr Violife vytvára najmenej o 3,7 kg menej oxidu uhličitého na kilogram ako jeho mliečny náprotivok. Táto štúdia vyšla aj spolu s národným prieskumom verejnej mienky v USA, ktorý definoval škody, ktoré má mliečny syr na životnom prostredí a ktorý skúmal celkovo 2 000 dospelých.
Výsledky tiež ukázali, že hoci mnohí prejavili záujem dozvedieť sa o tom, ako mliekarenský priemysel ovplyvňuje životné prostredie, 23 % priznalo, že nerozumejú súvislosti medzi produkciou potravín a skleníkovými plynmi.
Okrem toho sa zistilo, že 1 z 3 dospelých si neuvedomuje, že pri výrobe mliečneho syra vzniká oxid uhličitý. Ďalší výskum Svetového ekonomického fóra odhalil, že mliečny syr je jedným z najväčších prispievateľov skleníkových plynov.
V skutočnosti množstvo skleníkových plynov, ktoré produkuje mliečny syr, prevyšuje množstvo skleníkových plynov pri výrobe kuracieho, bravčového mäsa a vajec.
Prieskum navyše naznačuje, že tieto informácie nie sú všeobecne známe, pretože 35 % ľudí neuznalo, že mliečny syr je jednou z potravín s najvyšším obsahom uhlíka.
Našťastie je dnes v supermarketoch k dispozícii veľa alternatív vegánskeho syra , čo znamená, že si stále môžeme vychutnať chute a textúry spojené s mliečnym syrom s výrobkami, ktoré menej poškodzujú životné prostredie.
Riaditeľka udržateľnosti pre Upfield, majiteľka Violife, Sally Smith povedala: "V USA majú vegánske alternatívy Violife k syru menej ako polovicu klimatických dopadov a zaberajú menej ako jednu tretinu pôdy v porovnaní s rovnakým množstvom mlieka a mliečnych výrobkov. syr.
"Vytvorením rôznych alternatív nemliečneho syra je tu niečo, čo osloví každého. V USA je jasná túžba po zmene, ako ukazujú výsledky prieskumu. To nám dáva nádej, že dokážeme presadiť zmenu."
Syry vs rastlinné alternatívy
Syr je jedným z produktov, ktorých sa ľudia snažia vzdať alebo ich obmedziť. Mnohí to pripisujú množstvu kazeínu, ktorý možno nájsť v mliečnych výrobkoch, o ktorom sa ukázalo, že spúšťa časť ľudského mozgu spojenú so závislosťou .
Prieskum ďalej ukázal, že 73 % dospelých konzumuje mliečny syr trikrát alebo viackrát týždenne. Avšak 79 % ľudí tiež priznalo, že sa cítia vinní za konzumáciu potravín s vysokou uhlíkovou stopou, a ďalších 75 % priznalo, že majú obavy z vplyvu výroby potravín na planétu.
Veci však vyzerajú sľubnejšie, pričom 51 % opýtaných uviedlo, že vyskúšali alternatívu vegánskeho syra. Keďže sa na trh uvádza viac rastlinných syrov a ľudia sa dozvedajú o škodlivom vplyve, ktorý môže mať mliečny syr, dochádza k pokroku smerom k budúcnosti založenej na rastlinnej báze.
zdroj: veganfoodandliving.com