Nová štúdia: Príjem bielkovín zostáva dostatočný aj po výmene mäsa za vegánske alternatívy

22.07.2025

Nová štúdia skúmala vplyv na príjem bielkovín pri nahradení živočíšneho mäsa rastlinnými alternatívami v strave holandskej populácie.

Výsledky ukázali, že po zmene zostal príjem bielkovín dostatočný pre väčšinu populácie; podiel ľudí konzumujúcich dostatok bielkovín sa len mierne znížil z 93 % na 86 %. Autorka štúdie Anne Wandersová na LinkedIn zdôrazňuje, že hoci sa to môže zdať ako podstatná zmena, v skutočnosti je dosť malá.

Štúdia však poznamenáva, že na uspokojenie potrieb bielkovín v rastlinnej strave je potrebné konzumovať dostatok celkových bielkovín z rôznych rastlinných zdrojov. Zistilo sa, že rastlinné mäso je dobrým a vhodným zdrojom vysokokvalitných bielkovín; to platí najmä vtedy, ak je vyrobené zo sóje, ktorá má dobrý aminokyselinový profil a stráviteľnosť. Zistenia štúdie budú prezentované na medzinárodnej konferencii IUNS-ICN 2025 budúci mesiac. 

Podľa Wandersovej v súčasnosti prebieha prelomová klinická štúdia, ktorá má zhodnotiť, či a do akej miery nahradenie živočíšneho mäsa rastlinným mäsom ovplyvňuje kardiometabolické zdravie, krvný tlak a črevný mikrobióm.

Etickejšia znamená zároveň aj zdravšia voľba

Niekoľko predchádzajúcich štúdií zistilo výhody konzumácie rastlinného mäsa. Začiatkom tohto roka metaanalýza publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition dospela k záveru, že nahradenie mäsa rastlinnými alternatívami má významný vplyv na kardiometabolické zdravie, pričom v priebehu niekoľkých týždňov znižuje hladinu cholesterolu a telesnú hmotnosť.

Konzumácia väčšieho množstva rastlinných bielkovín a menšieho množstva mäsa je tiež spojená s nižším rizikom srdcových chorôb a štúdia spoločnosti ProVeg z roku 2023 zistila, že rastlinné alternatívy mäsa sú často zdravšou voľbou ako živočíšne mäsové výrobky, ktoré nahrádzajú.

"Chcete jesť viac rastlinnej stravy a obávate sa o dostatok kvalitných bielkovín?" povedala Anne Wandersová na LinkedIn. "Publikovali sme štúdiu, ktorá ukazuje, že pri konzumácii rastlinného mäsa to nie je problém."

zdroj: vegconomist.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky