Nová štúdia: Prečo karnisti často nenávidia vegánov? Odpoveď je závisť a strach
Nová štúdia publikovaná v časopise Food Quality and Preference zistila, že nenávisť typického mäsožravca voči vegánom môže byť jednoducho spôsobená závisťou.
Výskumníci z University of Vaasa vo Fínsku chceli pochopiť, prečo je rastlinná strava a používanie náhrad mäsa v Európe stále tak odsudzované. "Konzumácia mäsa a mäsových náhrad je vysoko nabitý spoločenský fenomén," uviedla vo vyhlásení Roosa-Maaria Malila, autorka štúdie .
"Podľa nášho výskumu sú spotrebitelia, ktorí uprednostňujú rastlinné alternatívy, vnímaní ako sociálne odlišní - a nie v dobrom zmysle."
Tím požiadal 3 600 účastníkov z Fínska, Spojeného kráľovstva, Nemecka a Švédska, aby vyjadrili svoj názor na fiktívneho spotrebiteľa na základe ich zvykov pri nakupovaní potravín. Účastníkom boli ukázané tri rôzne nákupné zoznamy. Všetky zoznamy obsahovali rovnakých päť základných potravín: cestoviny, chlieb, jablkový džús, mrkvu a banány – líšili sa však v závislosti od zahrnutia alebo vylúčenia živočíšnych a rastlinných bielkovinových produktov.
Jeden zoznam bol pre jedákov mäsa, vrátane položiek ako mleté mäso, údeniny a klobásy. "Flexibilný" zoznam obsahoval kombináciu mäsových a rastlinných položiek, ako sú kuracie rolky a zeleninové klobásy. Tretí zoznam bol bohatý na mäsové náhradky, ako sú zeleninové knedle a rastlinné párky.
Výskum zistil, že imaginárni nakupujúci, ktorí preferovali rastlinné jedlá, boli vnímaní ako ľudia šetrní k životnému prostrediu, ktorí sú kompetentní, dbajú o svoje zdravie a sú morálni.
Vegánstvo vyvoláva v ľuďoch strach, závisť, pohŕdanie a hnev
Účastníci sa však pohoršili aj nad ľuďmi, ktorí si kúpili vegánske náhrady mäsa – vyvolávali pocity strachu, závisti, pohŕdania a hnevu.
"V našom výskume sme zistili, že ľudia sa dokonca chceli správať agresívne voči ľuďom na rastlinnej strave alebo ich vylúčiť zo sociálnych kruhov," zdieľa Malila. Výskumníci vysvetlili, že tieto zmiešané pocity odrážajú "prevládajúcu klímu" chápania potreby minimalizovať spotrebu mäsa z ekologických dôvodov.
"Pochopiteľne, zmena vlastných spotrebiteľských návykov nie je taká jednoduchá. Môže sa to prejaviť frustráciou a preniesť sa cez tých, ktorí už zmenu riadia," napísali. "Samozrejme, že podobné pocity spôsobuje aj strach zo vzdania sa získaných výhod, aj keď rastlinná strava nemusí byť v skutočnosti kompromisom, ale obraz okolo nej tak môže byť vnímaný."
Ľudia sa boja prejsť na vegánstvo kvôli okoliu
Existuje celý rad dôvodov, prečo sa ľudia rozhodnú nesiahnúť po náhrade mäsa pri nákupe potravín, ako je cena alebo chuť – ale podľa štúdie sa zdá, že hlavným dôvodom je nedostatok sociálnej prijateľnosti.
"Jedlo je dosť silnou súčasťou našej sociálnej identity. Ak a keď rastlinné jedlo vyvoláva negatívne pocity, málokto chce riskovať, že bude s ním spájaný," vysvetlila Malila.
"Príslušnosť ku skupine je evolučným motívom. Potrebujeme prijatie od našich blízkych."
zdroj: nypost.com