Nová štúdia potvrdzuje spojenie mäsa a mlieka s rakovinou hrubého čreva a konečníka

02.03.2023

Nová štúdia ukazuje, že DNA nachádzajúca sa v hovädzom mäse a kravskom mlieku súvisí so vznikom kolorektálneho karcinómu. 

Faktory hovädzieho mäsa a mlieka (BMMF) – molekuly DNA, ktoré sa nachádzajú v hovädzom a kravskom mlieku – sú podľa nového výskumu publikovaného vo vedeckom časopise Molecular Oncology spojené s rozvojom rakoviny hrubého čreva a konečníka . Nový výskum vychádza zo štúdie z roku 2014, ktorá identifikovala BMMF ako skupinu infekčných činiteľov v hovädzom a kravskom mlieku.

Kolorektálny karcinóm je štvrtou najčastejšou rakovinou v Spojených štátoch podľa programu National Cancer Institute Surveillance, Epidemiology a End Results Programme (SEER). Odhaduje sa, že podľa American Cancer Society bude v roku 2023 diagnostikovaná rakovina hrubého čreva a konečníka u 153 020 ľudí. Čím skôr sa zistí kolorektálny karcinóm, tým väčšia je šanca na prežitie. 

Ak sa rakovina hrubého čreva zistí skôr, ako sa rozšíri do iných častí tela, päťročná miera prežitia sa zvýši na 90 percent. Nový výskum ukazuje, že monitorovanie prítomnosti a rýchlosti expresie replikačného proteínu kódovaného BMMF v zápalových miestach tkanív môže pomôcť identifikovať jedincov s rizikom vzniku kolorektálneho karcinómu.

Štúdia porovnávala prítomnosť proteínu kódovaného BMMF a špecifických imunitných buniek v tkanivách ľudí s kolorektálnym karcinómom a bez neho. Okrem pozorovania rozdielov v expresii proteínov medzi týmito skupinami výskumníci identifikovali proteín v imunitných bunkách zapojených do zápalu v prekanceróznych štádiách, čo podporuje skorý príspevok BMMF k rakovine hrubého čreva prostredníctvom nepriamej karcinogenézy vyvolanej zápalom zistenej v predchádzajúcich štúdiách.   

"S ďalšími štúdiami sa zameriavame na to, či sa identifikácia zapáleného tkaniva pozitívneho na BMMF môže použiť ako skorý rizikový marker kolorektálneho karcinómu," uviedol vo vyhlásení zodpovedajúci autor Timo Bund, PhD z Nemeckého centra pre výskum rakoviny. "Preto je prvé monitorovanie expresie [BMMF-kódovaného replikačného proteínu] a zápalu v biopsiách dôležité na lepšie pochopenie BMMF špecifickej indukcie rakoviny a prognózy."

"Včasná identifikácia BMMF môže ponúknuť nové možnosti preventívneho a terapeutického zásahu," povedal Bund.

Je červené mäso spojené s rakovinou?

Štúdia podporuje predchádzajúci výskum, ktorý identifikoval súvislosť medzi mäsom a mliekom a kolorektálnym karcinómom. Americký inštitút pre výskum rakoviny tvrdí, že existujú "silné dôkazy", že konzumácia veľkého množstva červeného mäsa môže zvýšiť riziko kolorektálneho karcinómu a môže súvisieť aj s rakovinou prostaty a pankreasu.

Svetová zdravotnícka organizácia tiež tvrdí, že červené mäso je "pravdepodobne karcinogénne pre ľudí".

Štúdia publikovaná začiatkom minulého roka v lekárskom časopise The BMJ zistila, že vysoká konzumácia ultraspracovaných potravín prináša u mužov o 29 percent zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka. Výskum z Tufts University a Harvard University zaznamenal, že najsilnejšie spojenie medzi kolorektálnym karcinómom a ultraspracovanými potravinami pochádza z mäsa, hydiny a rybích produktov.

"Začali sme si myslieť, že rakovina hrubého čreva a konečníka by mohla byť rakovinou najviac ovplyvnenou stravou v porovnaní s inými typmi rakoviny," uviedol vo vyhlásení Lu Wang, hlavný autor štúdie a postdoktorand na Friedman School of Nutrition Science and Policy v Tufts. .

"Spracované mäso, z ktorých väčšina patrí do kategórie ultraspracovaných potravín, je silným rizikovým faktorom pre rakovinu hrubého čreva a konečníka," povedal Wang. "Ultra spracované potraviny majú tiež vysoký obsah pridaných cukrov a nízky obsah vlákniny, čo prispieva k priberaniu na váhe a obezite a obezita je uznávaným rizikovým faktorom pre rakovinu hrubého čreva a konečníka."

Rastlinná strava a rakovina

Naopak, predchádzajúci výskum ukazuje, že rastlinná strava môže znížiť riziko kolorektálneho a iných foriem rakoviny. Štúdia publikovaná v BMC Medicine zistila, že konzumácia rastlinnej stravy môže znížiť riziko kolorektálneho karcinómu u mužov o 22 percent.

"Aj keď predchádzajúci výskum ukázal, že rastlinná strava môže zohrávať úlohu pri prevencii kolorektálneho karcinómu, vplyv výživovej kvality rastlinných potravín na túto súvislosť je nejasný," uviedla vo vyhlásení Jihye Kimová, jedna z autoriek štúdie.

"Naše zistenia ukazujú, že konzumácia zdravej rastlinnej stravy je spojená so zníženým rizikom kolorektálneho karcinómu."

Vedci z Kyung Hee University v Južnej Kórei zistili, že spomedzi populácie 79 952 amerických mužov mali tí, ktorí jedli najvyššie priemerné denné množstvá zdravých rastlinných potravín, o 22 percent nižšie riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka v porovnaní s tými, ktorí jedli najnižšie. množstvo zdravých rastlinných potravín.

"Predpokladáme, že antioxidanty nachádzajúce sa v potravinách, ako je ovocie, zelenina a celé zrná, by mohli prispieť k zníženiu rizika kolorektálneho karcinómu potlačením chronického zápalu, ktorý môže viesť k rakovine," povedal Kim.

zdroj: vegnews.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky