Nová štúdia: Porucha príjmu potravy nesúvisí s vegánstvom
Štúdia ukázala, že riziko porúch príjmu potravy je medzi vegánmi stravy nízke.
Veľký počet ľudí, motivovaný túžbou kontrolovať svoju váhu alebo žiť zdravšie, prejavuje správanie, myšlienky alebo pocity týkajúce sa jedla a tela, ktoré odborníci označujú ako "dysfunkčné stravovacie správanie" alebo "neriadené stravovacie postoje", čo je rizikový faktor pre rozvoj porúch príjmu potravy. Patria k nim ľudia, ktorí impulzívne začnú s obmedzujúcou diétou, dlho sa postia, vyžívajú sa v prejedaní sa alebo sa cítia vinní, keď jedia určité potraviny.
Skupina vedcov z University of São Paulo (USP) v Brazílii sa rozhodla preskúmať prevalenciu dysfunkčného stravovacieho správania medzi praktizujúcimi vegánskej stravy, ktorá sa stala populárnou v tomto veku uvedomujúcom si udržateľnosť.
Vegánstvo nie je motivácia poruchy príjmu potravy
Podľa ich výskumu publikovaného v časopise JAMA Network Open identifikovali "neriadené stravovacie postoje" len u 0,6 % z takmer 1 000 účastníkov, čo je menej ako desatina odhadovaného podielu brazílskej populácie (6,5 %).
Autori vysvetľujú, že chceli pochopiť motiváciu, ktorá stojí za dodržiavaním vegánskej stravy, a identifikovať akékoľvek neusporiadané stravovacie postoje medzi jednotlivcami, ktorí tak robia. V literatúre sa uvádza hypotéza, že vegánstvo by sa mohlo použiť na legitimizáciu odmietania určitých potravín a sociálnych situácií, ktoré zahŕňajú jedenie. V tomto zmysle môže maskovať dysfunkčné stravovacie správanie a dokonca aj poruchy príjmu potravy uľahčením obmedzovania.
"Výsledky štúdie však zbavujú viny vegánstva tým, že ukazujú, že prítomnosť dysfunkčného stravovacieho správania súvisí najmä s dôvodmi diéty, a nie s typom diéty," povedal Hamilton Roschel, profesor na lekárskej fakulte (FM). -USP) a vedúci Výskumnej skupiny aplikovanej fyziológie a výživy.
Podľa Roschela skutočnosť, že 62 % účastníkov uviedlo, že ich motiváciou dodržiavať vegánsku stravu bola "etika a práva zvierat ", zatiaľ čo len 10 % uviedlo "zdravotné dôvody", pomáha vysvetliť nízky výskyt dysfunkčného stravovacieho správania v štúdii. vzorka. "Pochopenie motivácií pre výber stravy a dôvodov pre výber stravy pacientov nám pomáha navrhnúť cielenejšie a efektívnejšie programy nutričnej starostlivosti," povedal.
Metodológia štúdie
Výskumníci použili online dotazník na zhromaždenie socio- demografických údajov (ako je okrem iného vzdelanie, príjem a poloha) a informácie o stravovacích návykoch pre 971 subjektov vo veku 18 a viac rokov zo všetkých častí Brazílie. Analýzou údajov sa im podarilo dospieť k percentu nasledovníkov vegánskej stravy , ktorí uvádzajú dysfunkčné stravovacie správanie , a preto sú ohrození rozvojom porúch príjmu potravy.
Druhá fáza sa zamerala na dôvody pre výber stravy. Najčastejšie uvádzané boli "nevyhnutnosť a hlad", "pôžitok", "zdravie", "zvyky" a "prirodzené starosti". Najnižšie zaradené dôvody boli "emočná kontrola", "sociálne normy" a "sociálny imidž".
"Samozrejme, mala by sa analyzovať aj primeranosť výživy a možné nedostatky v reštriktívnych diétach, ale pokiaľ ide o duševné zdravie, je jasné, že najdôležitejšie je pochopiť, prečo sa jednotlivci rozhodujú, sledovať ich stav a v prípade potreby ich odkázať na vhodného špecialistu," povedal Roschel. "Naše zistenia môžu navyše pomôcť navrhnúť verejné intervencie na podporu zdravého stravovania a prevenciu alebo liečbu porúch príjmu potravy."
Je potrebný ďalší výskum, dodal, zahŕňajúci viac heterogénnych pravdepodobnostných vzoriek a kvalitatívnu analýzu. Pripustil, že predmetná štúdia nemôže byť použitá na odvodenie kauzality.
zdroj: medicalxpress.com