Nová štúdia: Pocity viny sú stále silné. Karnisti sa dištancujú od označení vegán

28.07.2023

Nový výskum zistil, že ľudia, ktorí jedia mäso, si "výrazne menej často" vyberajú rastlinné jedlá, ak boli označené ako vegánske.

Štúdia s názvom Negatívny vplyv vegetariánskych a vegánskych označení bola vykonaná na Massachusetts Institute of Technology (MIT) v Spojených štátoch . Pozostával z dvoch terénnych štúdií. V oboch experimentoch dostali vysokoškoláci na výber vegánsky hummusový zábal alebo grécky šalátový zábal (ktorý obsahoval mliečny syr feta) na virtuálnom formulári RSVP pre podujatia v mediálnom laboratóriu univerzity.

Zložky každej položky boli uvedené pre obe jedlá na oboch formulároch. Pre polovicu účastníkov bol wrap označený ako vegánsky, no pre ostatných zostal bez označenia.

V prvej terénnej štúdii si 36 percent účastníkov vybralo vegánsku možnosť, keď bola označená ako vegánska. Keď nebol označený, vybralo si ho 60,7 percenta. V druhej terénnej štúdii si 33,9 percent vybralo označenú vegánsku možnosť, zatiaľ čo 63,8 percent si ju zvolilo, keď nebola označená.

Výskumníci potom rozšírili svoju štúdiu na širokú populáciu USA a zistili, že spotrebitelia si "výrazne" menej často vyberú možnosť označenú ako "vegánska" alebo "vegetariánska". Naproti tomu vegáni a vegetariáni si po odstránení štítkov stále vyberali výrobky bez mäsa, čo znamená, že je nepravdepodobné, že štítky ovplyvnia ich rozhodnutie.

V Label musí ísť kvôli karnistom preč

Podľa autorov štúdie ich zistenia ukazujú, že etikety by mali byť odstránené z potravinárskych výrobkov, aby sa viac ľudí povzbudilo, aby si vybrali bezmäsité jedlá.

"Odstránenie týchto štítkov môže poskytnúť mimoriadne jednoduchý a lacný prostriedok pre reštaurácie a iné inštitúcie na zníženie vplyvu na životné prostredie s minimálnymi zmenami v jedálnom lístku a bez toho, aby to ovplyvnilo slobodu výberu spotrebiteľov," uviedli autori štúdie Alex Berke a Kent Larson.

Berke a Larson vykonali štúdiu kvôli obavám z vplyvu nášho výberu potravín na životné prostredie . Osvojenie si rastlinnej stravy je vraj jednou z najlepších vecí, ktoré môžeme urobiť pre zníženie našej uhlíkovej stopy. Ak tak urobíte, môže sa znížiť o približne 73 percent .

Vplyv mäsa na životné prostredie

Zistilo sa, že živočíšne poľnohospodárstvo je zodpovedné za zhruba 14,5 percenta globálnych emisií skleníkových plynov . Niektorí odborníci sa však domnievajú, že toto číslo je podhodnotené.

Chov zvierat je tiež hlavnou príčinou odlesňovania , straty biodiverzity , vymierania druhov a znečistenia vody . Vedci z organizácií ako OSN a Oxfordská univerzita uviedli, že ak sa chceme vyhnúť klimatickému kolapsu, musíme dramaticky zmeniť náš poľnohospodársky systém.

Aj keď na celom svete vzrástol počet vegánov a vegetariánov, dopyt po mäse stále rastie. Je to preto, že obľuba bezmäsitých diét nerastie tak rýchlo ako populácia. Na boj proti rastúcej spotrebe mäsa boli ako možné riešenia navrhnuté kultivované mäso a realistické alternatívy mäsa .

Podľa mediálnej správy MIT o výskume Berkeho a Larsona by odstránenie štítkov z vegánskych potravín mohlo poskytnúť lacnejšie riešenie ako tieto. "Rozhovory o udržateľnosti potravín sa často zameriavajú na nové alebo drahé riešenia, ako sú syntetické mäso alebo hydropónia. Výskum však ponúka oveľa jednoduchšiu a lacnejšiu možnosť, ktorá by mohla mať významný vplyv."

Dodal, že odstránenie vegánskych označení by mohlo "normalizovať rastlinné stravovanie" umiestnením týchto možností ako "predvolené".

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky