Nová štúdia: Ovocie a zelenina spomaľujú pokles pamäte

11.01.2023

Ľudia, ktorí jedia alebo pijú viac potravín s antioxidačnými flavonolmi, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, ako aj v čaji a víne, môžu mať podľa štúdie publikovanej v časopise Americkej akadémie neurológie, Neurology , pomalšie tempo poklesu pamäte .

"Niečo také jednoduché ako jesť viac ovocia a zeleniny a piť viac čaju je pre ľudí jednoduchý spôsob, ako sa aktívne podieľať na udržiavaní zdravia svojho mozgu," povedal autor štúdie Thomas M. Holland, MD, MS z Chicagského Rush University Medical Center. vo vyhlásení.

Štúdie sa zúčastnilo 961 ľudí s priemerným vekom 81 rokov bez demencie, ktorí boli pozorovaní v priemere sedem rokov. Každý rok vypĺňali dotazník o tom, ako často jedli určité potraviny, a podrobili sa každoročným kognitívnym a pamäťovým testom, vrátane vybavovania si zoznamov slov, zapamätania si čísel a ich správneho poradia. 

Pýtali sa ich aj na ďalšie faktory, ako je úroveň ich vzdelania, koľko času venovali fyzickým aktivitám a koľko času venovali duševným aktivitám, ako je čítanie a hranie hier.

Účastníci štúdie boli rozdelení do piatich rovnakých skupín na základe množstva flavonolov, ktoré mali vo svojej strave. Zatiaľ čo priemerné množstvo príjmu flavonolov u dospelých v USA je približne 16 až 20 miligramov denne, študovaná populácia mala priemerný príjem flavonolov v strave približne 10 mg denne. Najnižšia skupina mala príjem okolo 5 mg denne a najvyššia skupina konzumovala v priemere 15 mg denne; čo zodpovedá asi jednej šálke tmavej listovej zeleniny.

Na určenie miery poklesu kognitívnych funkcií výskumníci použili celkové globálne skóre kognitívnych schopností, ktoré zhŕňalo 19 kognitívnych testov. Priemerné skóre sa pohybovalo od 0,5 pre ľudí bez problémov s myslením po 0,2 pre ľudí s miernou kognitívnou poruchou až po -0,5 pre ľudí s Alzheimerovou chorobou .

Po úprave o ďalšie faktory, ktoré by mohli ovplyvniť rýchlosť poklesu pamäti, ako je vek, pohlavie a fajčenie, výskumníci zistili, že kognitívne skóre ľudí, ktorí mali najvyšší príjem flavonolov, klesalo rýchlosťou o 0,4 jednotky za desaťročie pomalšie ako ľudí, ktorí mali najnižší príjem.

Holland poznamenal, že je to pravdepodobne spôsobené prirodzenými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami flavonolov. "Je vzrušujúce, že naša štúdia ukazuje, že konkrétne výbery stravy môžu viesť k pomalšiemu poklesu kognitívnych funkcií," povedal Holland.

Ovocie a zelenina pre váš mozog

Štúdia tiež rozdelila triedu flavonolov na štyri zložky: kaempferol, kvercetín, myricetín a izohamnetín. Najväčšími prispievateľmi do potravín v každej kategórii boli: kel, fazuľa , čaj, špenát a brokolica ako kaempferol; paradajky, kel, jablká a čaj pre kvercetín; čaj, víno, kel, pomaranče a paradajky pre myricetín; a hrušky, olivový olej, víno a paradajková omáčka pre izohamnetín.

Ľudia, ktorí mali najvyšší príjem kaempferolu, mali o 0,4 jednotky za desaťročie pomalšiu mieru kognitívneho poklesu v porovnaní s ľuďmi v najnižšej skupine. Tí s najvyšším príjmom kvercetínu mali o 0,2 jednotky za desaťročie pomalšiu mieru kognitívneho poklesu v porovnaní s tými v najnižšej skupine. A ľudia s najvyšším príjmom myricetínu mali o 0,3 jednotky za desaťročie pomalšiu mieru kognitívneho poklesu v porovnaní s tými v najnižšej skupine. Diétny izoramnetín nebol viazaný na globálne poznanie.

Holland poznamenal, že štúdia ukazuje súvislosť medzi vyšším množstvom flavonolov v strave a pomalším kognitívnym poklesom, ale nedokazuje, že flavonoly priamo spôsobujú pomalšiu mieru kognitívneho poklesu.

Zdravotné prínosy rastlinnej stravy

Táto štúdia pridáva k rastúcemu počtu výskumov, že potraviny rastlinného pôvodu sú dobré pre vaše zdravie - najmä pre zdravie mozgu. Výskum z Rush Institute for Healthy Ageing zverejnený minulý rok ukázal, že konzumácia zdravej rastlinnej stravy môže spomaliť rýchlosť kognitívneho poklesu u starších černochov v USA o takmer 30 percent.

Štúdia tiež zistila, že tí, ktorí jedli najzdravšiu rastlinnú stravu (s vysokým obsahom ovocia, zeleniny, orechov, celých zŕn, strukovín, rastlinných olejov, čaju a kávy), zaznamenali o 49,3 percenta pomalší pokles rýchlosti vnímania a 44,2- o percent pomalší pokles epizodickej pamäte ako účastníci, ktorí jedli stravu s väčším množstvom živočíšnych potravín. 

V roku 2018 ďalšia štúdia publikovaná Americkou akadémiou neurológie zistila, že muži, ktorí jedia viac ovocia a zeleniny, môžu s pribúdajúcim vekom znížiť riziko straty pamäti a schopnosti myslieť. Výskumníci z tejto štúdie zistili, že tí, ktorí konzumovali viac rastlinných potravín - konkrétne listovú zeleninu, červenú a oranžovú zeleninu, bobuľové ovocie a pomarančový džús - mali o 34 percent menšiu pravdepodobnosť zníženia funkcie pamäte.

"Naše štúdie poskytujú ďalší dôkaz, [že] výber stravy môže byť dôležitý pre udržanie zdravia vášho mozgu," povedal hlavný autor Dr. Changzheng Yuan.

zdroj: vegnews.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky