Nová štúdia: Nízkotučná vegánska strava môže viesť k výraznému úbytku hmotnosti pri ľuďoch s nadváhou

19.08.2025

Nízkotučná vegánska strava môže urobiť viac než len pomôcť s chudnutím – môže tiež znížiť zaťaženie tela kyselinami v strave, ktoré sú spojené so zápalom a priberaním na váhe.

To je záver novej randomizovanej skríženej štúdie Výboru lekárov pre zodpovednú medicínu, publikovanej v časopise Frontiers in Nutrition.

Kyselina v strave sa vzťahuje na množstvo kyselín, ktoré vaše telo produkuje z potravín, ktoré konzumujete. Živočíšne produkty, ako je mäso, vajcia a mliečne výrobky, majú tendenciu produkovať viac kyselín, čo môže vyvolať zápal.

Tento typ chronického zápalu môže narušiť metabolizmus a uľahčiť priberanie na váhe. Naproti tomu rastlinné potraviny, ako je listová zelenina, bobule a strukoviny, sú zásaditejšie a môžu pomôcť udržiavať pH tela v zdravšom rozmedzí.

Štúdie sa zúčastnilo 62 dospelých s nadváhou. Účastníci boli náhodne rozdelení buď do skupiny s stredomorskou diétou, alebo do skupiny s nízkotučnou vegánskou diétou počas 16 týždňov, potom si dali štvortýždňovú prestávku a prešli na druhú diétu na ďalších 16 týždňov.

Výskumníci vypočítali zaťaženie kyseliny v strave každej osoby pomocou dvoch štandardných metód: Potenciálna kyslá záťaž obličiek (PRAL) a Čistá endogénna produkcia kyseliny (NEAP). Vyššie skóre znamená vyššiu kyslú záťaž.

Výsledky ukázali, že skóre PRAL aj NEAP sa pri vegánskej strave výrazne znížilo, ale pri stredomorskej strave sa nezmenilo. Zníženie kyslej záťaže v strave bolo spojené s úbytkom hmotnosti, a to aj po zohľadnení príjmu kalórií. V priemere ľudia schudli pri vegánskej strave 6 kilogramov, v porovnaní s nezmenenou hmotnosťou pri stredomorskej strave.

Chudnutie a zdravý mikrobióm

Výskumníci hovoria, že alkalizačný účinok vegánskej stravy – zníženie kyslosti tela – môže zohrávať úlohu pri chudnutí. Medzi potraviny, ktoré sú obzvlášť alkalizujúce, patria:
– Zelenina ako listová zelenina, brokolica, repa, špargľa, cesnak, mrkva a kapusta
– Ovocie ako bobuľové ovocie, jablká, čerešne, marhule a melón
– Strukoviny vrátane šošovice, cíceru, hrachu, fazule a sóje
– Celozrnné obilniny ako quinoa a proso

Vedúca autorka Dr. Hana Kahleová hovorí, že nahradenie živočíšnych produktov rastlinnými potravinami môže podporiť chudnutie a zároveň podporiť zdravý črevný mikrobióm. Táto kombinácia výhod robí z nízkotučnej vegánskej stravy silný nástroj na zlepšenie metabolického zdravia aj telesnej hmotnosti.

Ak vám záleží na zdraví, prečítajte si štúdie o tom, prečo by šťava z červenej repy mohla pomôcť znížiť krvný tlak u starších dospelých a prečo môže byť draslík kľúčom k zníženiu krvného tlaku.

zdroj: knowridge.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky