Nová štúdia: Nahradenie živočíšnych produktov vegánskymi, bez ohľadu na spôsob spracovania, vedie k zníženiu hmotnosti

14.03.2025

Nová štúdia vykonaná Physicians Committee for Responsible Medicine a publikovaná v časopise Nutrition & Metabolism dospela k záveru, že konzumácia rastlinných potravín namiesto živočíšnych produktov môže viesť k výraznému úbytku hmotnosti bez ohľadu na to, ako sú potraviny spracované.

Výskum je sekundárnou analýzou štúdie , ktorá náhodne pridelila účastníkov s nadváhou do intervenčnej alebo kontrolnej skupiny počas 16 týždňov. Tí v intervenčnej skupine dodržiavali nízkotučnú rastlinnú stravu bez obmedzenia kalórií. Zaznamenali zlepšený metabolizmus, kardiometabolické rizikové faktory a úbytok hmotnosti v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá neurobila žiadne zmeny.

"Naša nová štúdia je dôležitou pripomienkou, že rastlinné potraviny, ktoré sa považujú za spracované, ako konzervované fazule, cereálie a vegánske hamburgery, sú v skutočnosti súčasťou zdravej výživy, ktorá môže pomôcť v boji proti americkým epidémiám chronických chorôb súvisiacich so stravou," hovorí Hana Kahleová, MD, PhD, riaditeľka klinického výskumu pre Lekársky výbor pre zodpovednú medicínu. 

Ultraspracované "živočíšne výrobky" zdravé nie sú

Nová analýza sa zamerala na stravovacie záznamy účastníkov, aby určila úlohu spracovaných potravín. Všetky potraviny (rastlinné aj živočíšne) boli analyzované podľa systému NOVA, ktorý priraďuje potraviny do kategórií podľa úrovne spracovania. Kategórie sa pohybujú od 1 (nespracované alebo minimálne spracované) po 4 (ultraspracované).

Intervenčná skupina zvýšila spotrebu rastlinných potravín vo všetkých kategóriách a zároveň znížila spotrebu živočíšnych produktov. V priemere schudli 5,9 kilogramu, zatiaľ čo tí v kontrolnej skupine nezaznamenali žiadnu významnú zmenu.

Tri hlavné prediktori chudnutia boli znížená spotreba spracovaných živočíšnych potravín (ako sú údené ryby), nespracovaných alebo minimálne spracovaných živočíšnych potravín (ako mlieko, hovädzie mäso a vajcia) a ultraspracovaných živočíšnych potravín (ako syr, vyprážané kura a klobása). Predpokladá sa, že je to spôsobené zníženým príjmom kalórií a tukov a zvýšeným príjmom vlákniny spolu so spaľovaním kalórií v dôsledku zvýšeného metabolizmu po jedle.

Pozitívny vplyv rastlín

Početné štúdie podporujú zdravotné prínosy potravín rastlinného pôvodu; nedávna metaanalýza zistila, že nahradenie mäsa rastlinnými alternatívami by mohlo znížiť cholesterol a telesnú hmotnosť v priebehu týždňov, zatiaľ čo iná štúdia spájala rastlinnú stravu s pomalším biologickým starnutím u žien. Okrem toho, konzumácia väčšieho množstva rastlinných bielkovín a menej mäsa bola spojená s nižším rizikom srdcových chorôb .

"Náš výskum ukazuje, že vybrať si na raňajky bagel namiesto slaniny alebo zeleninový burger namiesto hamburgeru na večeru je tou najlepšou voľbou, ak chcete schudnúť," hovorí Dr. Kahleová.

"Naplniť si tanier rastlinnými potravinami - aj keď sú považované za ultraspracované ako sójové mlieko a vegánske alternatívy mäsa a jogurtov - namiesto živočíšnych produktov môže mať pozitívny vplyv na vašu váhu a celkové zdravie."

zdroj: vegconomist.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky