Nová štúdia: Nahradenie mäsa, mlieka a vajec vegánskou stravou znižuje emisie skleníkových plynov o 51 %
Nízkotučná vegánska strava je spojená s výrazným znížením emisií skleníkových plynov (GHGE) a kumulatívnej energetickej spotreby (CED) v porovnaní so štandardnou americkou stravou, vyplýva z výskumu Výboru lekárov pre zodpovednú medicínu publikovaného v JAMA Network Open.
Štúdia preukázala 51 % zníženie emisií skleníkových plynov (o 1 313 g ekvivalentu CO2/osobu za deň) a 51 % zníženie emisií rastlinných potravín (o 8 194 kJ/osobu za deň), čo možno pripísať najmä zníženej spotrebe mäsa, nasledovanej zníženou spotrebou mliečnych výrobkov v rámci emisií skleníkových plynov a zníženým príjmom vajec v rámci emisií rastlinných potravín. Pre porovnanie, 1 313 gramov ekvivalentu CO2 sa rovná jazde vozidlom na benzínový pohon s vzdialenosťou približne 6,9 km. A k tomuto zníženiu emisií skleníkových plynov dochádza každý deň, keď ľudia jedia rastlinné jedlá.
"S rastúcim povedomím o jej vplyve na životné prostredie bude výmena rastlinných potravín za živočíšne produkty rovnako všadeprítomná ako znižovanie spotreby, opätovné používanie a recyklácia," hovorí Dr. Hana Kahleová, PhD., autorka článku a riaditeľka klinického výskumu vo Výbore lekárov pre zodpovednú medicínu. Nedávny prieskum zistil, že takmer polovica Američanov by zvážila konzumáciu rastlinnej stravy, aby pomohla znížiť emisie skleníkových plynov.
Vegánska strava je najzdravšia a najekologickejšia
"Vieme, že celistvé rastlinné stravy sú lepšie pre naše zdravie a životné prostredie," dodáva. "Táto analýza nám ukazuje, aký vplyv majú naše každodenné stravovacie voľby."
Tento výskum bol publikovaný tesne po tom, čo komisia EAT-Lancet zverejnila 2. októbra správu, v ktorej uviedla, že na zníženie emisií skleníkových plynov je nevyhnutný globálny posun smerom k "zdravšej strave", ktorá zahŕňa viac ovocia, zeleniny a orechov a menej červeného mäsa.
Nový výskum je sekundárnou analýzou štúdie Výboru lekárov, ktorá zistila, že nízkotučná rastlinná strava je účinným nástrojom na zníženie telesnej hmotnosti a zvýšenie citlivosti na inzulín a postprandiálneho metabolizmu.
Pre túto sekundárnu analýzu vplyvu stravy na životné prostredie boli príjmy zo stravovacích záznamov prepojené s databázou príjmu potravinových komodít USDA a databázou vplyvov potravín na životné prostredie na účely prepojenia so stravou .
"Predchádzajúci výskum ukázal, že najmä červené mäso má v porovnaní s obilninami, strukovinami, ovocím a zeleninou mimoriadne veľký vplyv na spotrebu energie," hovorí Dr. Kahleova. "Naša randomizovaná štúdia ukazuje, do akej miery je nízkotučná vegánska strava spojená s podstatným znížením emisií skleníkových plynov a spotreby energie, čo sú významné faktory ovplyvňujúce klimatické zmeny."
zdroj: pcrm.org
