Nová štúdia: Mäso zvyšuje riziko srdcových chorôb o 18%

Nová štúdia zistila, že konzumácia červeného a spracovaného mäsa zvyšuje riziko srdcových chorôb . Štúdia, ktorú dokončili vedci z Oxfordskej univerzity, je najväčšou analýzou svojho druhu.
Vedci z oxfordského Nuffield Department of Population Health analyzovali údaje z 13 kohortných štúdií. Pritom sledovali zdravie viac ako 1,4 milióna ľudí po dobu až 30 rokov.
Analýza odhalila, že konzumácia 50 g spracovaného mäsa denne zvyšuje riziko srdcových chorôb o 18 percent. Medzi spracované mäso patrí okrem iného slanina, klobásy, saláma, šunka a hovädzie mäso.
Navyše nespracované červené mäso (ako je hovädzie, bravčové a jahňacie mäso) zvyšuje riziko srdcových chorôb o 9 percent.
Anika Knüppel, spoluautorka štúdie, uviedla: "Vieme, že výroba mäsa významne prispieva k emisiám skleníkových plynov a musíme znížiť produkciu a spotrebu mäsa, aby sme prospievali životnému prostrediu.
"Naša štúdia ukazuje, že zníženie príjmu červeného a spracovaného mäsa by prinieslo aj výhody pre zdravie človeka."
V nadväznosti na tieto zistenia vedci odporúčali jesť čo najmenej červeného a spracovaného mäsa. Knüppel tiež vyzval vlády, aby aktualizovali pokyny v oblasti verejného zdravia s cieľom povzbudiť ľudí, aby znížili príjem mäsa.
Ostatné zdravotné riziká
V roku 2015 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) klasifikovala spracované mäso ako karcinogén pre človeka. Pracovná skupina IARC - skupina vedcov z celého sveta, ktorí hodnotia karcinogénne riziká - dospela k záveru, že konzumácia spracovaného mäsa spôsobuje rakovinu hrubého čreva a konečníka a potenciálne rakovinu žalúdka.
Odborníci zaradili spracované mäso do rovnakej kategórie (IARC skupina 1) ako fajčenie tabaku a azbest. To naznačuje, že dôkazy spájajúce tabak, azbest a spracované mäso s rakovinou sú rovnako silné.
WHO tiež oznámila, že červené mäso je "pravdepodobne pre ľudí karcinogénne". Dôkazy naznačujú súvislosť medzi červeným mäsom a kolorektálnym karcinómom, rakovinou pankreasu a rakovinou prostaty.
V roku 2019 zakázala každá verejná škola v New Yorku podávanie spracovaného mäsa v bufetoch. Tento krok nastal, keď mestská rada v New Yorku prijala rezolúciu 238, ktorú rok predtým predstavili prezident Brooklynskej štvrti Eric Adams a člen rady Fernando Cabrera.
Prezident Adams vtedy povedal: "Nemôžeme pokračovať v kŕmení našich detí látkami, o ktorých je vedecky dokázané, že zvyšujú ich pravdepodobnosť rakoviny neskôr v živote."
zdroj: plantbasednews.org