Nová štúdia: Mäso z laboratória je prospešné pre planétu a zdravie

Stravovanie s mäsom pestovaným v laboratóriu alebo mletým hmyzom by mohlo viesť k veľkým úsporám emisií uhlíka a vody, ako aj k uvoľneniu pôdy pre prírodu. Rovnaký účinok má však aj rastlinná strava.
Vyplýva to zo zistenia štúdie, ktorá počítala environmentálne prínosy "zelenších" potravín, ktoré sa dostávajú na naše taniere.
Vedci v štúdii tvrdia, že tlaky na planétu by s takýmito potravinami mohli klesnúť o viac ako 80 % v porovnaní s typickou európskou stravou.
Zatiaľ však nie je jasné, či spotrebitelia budú chcieť zmeniť svoje stravovacie návyky. Vyvíja sa množstvo nekonvenčných potravín s cieľom poskytnúť potravu bohatú na bielkoviny a ďalšie živiny, pričom sú šetrné k planéte tým, že využívajú menej vody a pôdy. Vedci vo Fínsku študovali nutričný profil niektorých z týchto produktov a skúmali tri miery environmentálneho tlaku: využívanie vody, pôdy a potenciálne emisie uhlíka.
Ľahšie a ekonomickejšie je prechod na rastlinnú stravu
Zistili však aj to, že podobný dopad na planétu majú aj relatívne technicky nenáročné riešenia, ako napríklad obmedzenie mäsa a konzumácia väčšieho množstva zeleniny.
"Vďaka výraznému zníženiu potravín živočíšneho pôvodu a nahradeniu novými alebo budúcimi potravinami a rastlinnými proteínovými alternatívami môžete výrazne znížiť vplyvy na životné prostredie z hľadiska potenciálu globálneho otepľovania, využívania pôdy a vody," povedala Rachel Mazac z oddelenia Helsinská univerzita.
Povedala však, že existujú "podobné úspory pri vegánskej strave". A pri diéte so 75 % znížením potravín živočíšneho pôvodu "môžete dosiahnuť približne 75 % zníženie všetkých vašich vplyvov".
Výskum publikovaný v Nature Food skúmal nové potraviny, od ktorých sa očakáva, že sa v budúcich rokoch stanú väčšou súčasťou našej stravy, pričom mnohé z nich sa spoliehajú na high-tech metódy na "pestovanie" živočíšnych a rastlinných buniek v bioreaktoroch.
Študované nové potraviny - z ktorých niektoré sú stále vo fázy vývoja- boli:
- Pomleté muchy a cvrčky
- Vaječný bielok z kuracích buniek vypestovaných v laboratóriu
- Druh morskej riasy nazývanej kelp
- Proteínové prášky vyrobené z húb alebo mikróbov
- Jedlé riasy
- Mlieko a mäso pestované z buniek
Ľudia odmietajú zmenu
Dr Asaf Tzachor z University of Cambridge, ktorý nebol súčasťou výskumného tímu, uviedol, že hoci ide o "sľubné" zistenia, neochota spotrebiteľov zmeniť stravu môže "odložiť alebo dokonca zabrániť tomuto veľmi potrebnému prechodu".
Početné štúdie ukázali, že prechod na rastlinnú stravu má výhody pre zdravie aj planétu.
Nedávna správa Medzivládneho panelu pre zmenu klímy odporučila prejsť na vyváženú stravu, ktorá je bohatá na rastliny, ako sú obilniny a zeleninu, s miernym príjmom mäsa a mliečnych výrobkov vyrábaných udržateľným spôsobom.
zdroj: bbc.com
