Nová štúdia: Ľudia ktorí jedia najviac ovocia, zeleniny, strukovín a orechov, sú najzdravší s postupujúcim vekom

18.01.2024

Rastlinné stravovanie je už roky postavené na piedestál s tvrdeniami, že je výživnejšie a lepšie odháňa choroby ako mäso.

Vedci z Tufts University však zistili, že konzumácia malého množstva mäsa alebo mliečnych výrobkov môže podporiť zdravé starnutie žien. 

V štúdii viac ako 48 000 žien zozbieraných počas troch desaťročí, ženy, ktoré jedli prevažne rastlinné zdroje bielkovín, ako je zelenina a fazuľa, pričom stále konzumovali malé množstvo živočíšnych bielkovín, mali o 46 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú zdravšie, keď budú starnúť.

Tím zistil znížený počet správ o srdcových chorobách, rakovine , cukrovke a poklese kognitívnych funkcií. Štúdia je jednou z mnohých z posledných rokov, ktoré naznačili, že živočíšne bielkoviny, dokonca aj v prevažne rastlinnej strave, sú rozhodujúce pre odvrátenie chronických chorôb. 

Pomýlené tvrdenia o bielkovinách

Dr Andres Ardisson Korat, vedúci autor štúdie a potravinový vedec na Tufts University, povedal: 'Konzumácia bielkovín v strednom veku bola spojená s podporou zdravia potravín vo vyššom veku.'

"Zistili sme tiež, že na zdroji bielkovín záleží. Zdá sa, že prijímanie väčšiny bielkovín z rastlinných zdrojov v strednom veku, plus malé množstvo živočíšnych bielkovín, prispieva k dobrému zdraviu a dobrému prežitiu vo vyššom veku."

Údaje boli zozbierané zo Zdravotnej štúdie sestry Harvardskej univerzity, ktorá sledovala zdravotnícke pracovníčky v rokoch 1984 až 2016. Na začiatku štúdie boli ženy vo veku 38 až 59 rokov a nemali žiadne predchádzajúce problémy s fyzickým alebo duševným zdravím.

Každé štyri roky tím zbieral od účastníkov prieskumy o tom, aké zdroje bielkovín jedli. Potom porovnali stravu žien, u ktorých sa nerozvinulo 11 chronických ochorení alebo netrpeli horším fyzickým či duševným zdravím, so stravou tých, u ktorých sa nevyskytlo.

Ženy, ktoré prijímali väčšinu bielkovín z rastlinných zdrojov – vrátane zeleniny, ovocia, orechov, fazule a cestovín – mali o 46 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú v starnutí zdravé.

To zahŕňalo väčšiu pravdepodobnosť, že nebude mať 11 chronických chorôb, medzi ktoré patrili srdcové choroby, mŕtvica, zlyhanie obličiek, rakovina a Parkinsonova choroba.

Avšak tí, ktorí konzumovali prevažne živočíšne bielkoviny – hovädzie, kuracie, mlieko, ryby a syr – mali o šesť percent menšiu pravdepodobnosť, že zostanú zdraví, keď budú starší.

"Tí, ktorí konzumovali väčšie množstvo živočíšnych bielkovín, mali tendenciu mať viac chronických ochorení a nedokázali dosiahnuť zlepšené fyzické funkcie, ktoré si bežne spájame s konzumáciou bielkovín," povedal Dr Ardisson Korat.

Aj v rastlinnej strave však zdravšia skupina konzumovala aj niektoré živočíšne zdroje bielkovín, vrátane chudých zdrojov, ako je kuracie mäso a ryby. Vedci uviedli, že tieto potraviny by sa mali konzumovať aj pre ich obsah železa a vitamínu B12, ktoré podporujú imunitu, hladinu energie a funkciu mozgu.

Štúdia dokazuje škodlivosť mäsa a varuje pred vegánstvom

Štúdia je v súlade s ďalším nedávnym výskumom, ktorý varoval pred plne vegánskymi diétami.

Veľký prehľad 500 štúdií Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) napríklad zistil, že živočíšne bielkoviny ponúkajú "rozhodujúce zdroje veľmi potrebných živín", vrátane bielkovín, tukov a sacharidov, železa, vápnika a zinku. (teda všetko, čo sa nachádza v rastlinnej strave)

Štúdia z roku 2020 navyše varovala, že u vegánov je viac ako dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že utrpia zlomeninu kosti, poranenie členku alebo iné poškodenie kosti na nohe. Ďalší dokument z roku 2022 varoval, že vegetariánky majú vyššie riziko zlomeniny bedier v neskoršom živote v porovnaní s tými, ktorí jedia mäso.

Zapojilo sa do nej 26 000 žien v strednom veku a odhalilo, že tie, ktoré nejedli mäso, mali o 33 percent vyššie riziko zlomenín. Hoci tieto ženy stále konzumovali mlieko a vajcia, výsledky tiež naznačujú, že vegáni sú viac ohrození.

Tím, ktorý vedie novú štúdiu, uviedol, že je ešte potrebné vykonať ďalší výskum na iných populáciách, pretože štúdia zdravia sestry zahŕňala predovšetkým biele ženy v oblasti zdravotnej starostlivosti.

"Údaje zo štúdie mali tendenciu byť veľmi homogénne, pokiaľ ide o demografické a sociálno-ekonomické zloženie, takže bude cenné nasledovať štúdiu v kohortách, ktoré sú rôznorodejšie," povedal Dr Ardisson Korat.

zdroj: dailymail.co.uk

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky