Nová štúdia: Ľudia ktorí držia prerušovaný pôst, majú o 91% vyššie riziko infarktu

21.03.2024

Najnovší diétny výstrelok prerušovaného pôstu môže byť škodlivý pre vaše srdce , varuje šokujúca nová štúdia. 

Prerušovaný pôst je stav, keď ľudia jedia len v určitých časoch dňa a v poslednej dobe sa stáva čoraz populárnejším, pričom nadšenci wellness a celebrity chvália jeho chudnutie a zdravotné výhody.

Nová štúdia však hovorí, že ľudia v tomto štýle stravovania boli náchylnejší na úmrtie na srdcové choroby, podľa zistení prezentovaných na stretnutí American Heart Association v Chicagu . Tieto sa zamerali na bežnú verziu prerušovaného pôstu, kde ľudia konzumovali svoje denné jedlá v rámci osemhodinového okna a nechali ich pôst aspoň 16 hodín, často označované ako "časovo obmedzené" jedenie.

Úmrtnosť zvýšená o 91%

Tento nový výskum skúmal stravovacie návyky 20 000 dospelých v celej Amerike a sledoval ich od roku 2003 do roku 2018. A výsledky boli znepokojujúce. Tí, ktorí dodržiavali osemhodinový stravovací režim, čelili o 91 percent vyššiemu riziku, že podľahnú srdcovým chorobám, ako tí, ktorí si rozložili konzumáciu jedla na 12 až 16 hodín každý deň. Niet divu, že toto zvýšené riziko sa týkalo aj tých, ktorí už trpeli ťažkou chorobou alebo rakovinou.

Ak už máte problémy so srdcom, dodržiavanie časovo obmedzeného stravovacieho režimu predstavuje o 66 percent vyššie riziko úmrtia v dôsledku srdcového ochorenia alebo mŕtvice. A pre tých, ktorí bojujú s rakovinou, máte horšiu pozíciu, ak máte časovo obmedzenú diétu v porovnaní s pacientmi s rakovinou, ktorí dodržiavajú trvanie jedenia aspoň 16 hodín denne.

Dôležité je čo ľudia jedia a nie kedy to jedia

Hlavný autor štúdie Victor Wenze Zhong, ktorý je zároveň predsedom Oddelenia epidemiológie a bioštatistiky na Shanghai Jiao Tong University School of Medicine v Číne , varoval, že ľudia, ktorí majú prerušovaný pôst po dlhú dobu, by mali byť: mimoriadne opatrní", najmä ak majú srdcové choroby alebo rakovinu. Zdôraznil, že sa zdá dôležitejšie zamerať sa na to, čo ľudia jedia, než na to, kedy jedia.

Zhong vysvetlil, že on a jeho tím vykonali túto novú štúdiu, pretože chceli pochopiť, ako by jedenie v obmedzenom čase každý deň ovplyvnilo vážne zdravotné problémy, ako sú srdcové choroby a smrť. Priznal, že ich zistenia ich zaskočili. Povedal: "Očakávali sme, že dlhodobé prijatie osemhodinového časovo obmedzeného jedenia bude spojené s nižším rizikom kardiovaskulárnej smrti a dokonca smrti zo všetkých príčin."

Štúdia neodhalila, prečo by jedlo v určitom časovom rámci mohlo byť škodlivé pre vaše zdravie. Ukázalo sa však, že ľudia, ktorí jedli iba počas osemhodinového okna a postili sa 16 hodín, mali menej svalovej hmoty ako tí, ktorí jedli počas dňa. To sa zhoduje s ďalšou štúdiou, ktorá zistila, že ľudia na časovo obmedzenej diéte stratili viac svalov ako tí, ktorí nepôstili.

Udržať si svaly silné aj vo vyššom veku je naozaj dôležité, pretože vás to pomáha chrániť pred pádmi a môže zlepšiť vaše celkové zdravie. Výskum ukázal, že nízka svalová hmota môže viesť k vyššiemu riziku úmrtia, vrátane srdcových chorôb, povedal Zhong.

Zhong však poukázal na to, že tieto zistenia nie sú vytesané do kameňa. Štúdia zistila súvislosť medzi jedením v určitom časovom rámci a vyšším rizikom úmrtia, ale nepreukázala, že jedno spôsobuje druhé. Napríklad je možné, že ľudia, ktorí jedli len v rámci osemhodinového okna, mali iné návyky alebo riziká, ktoré by mohli vysvetliť ich vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na srdcové choroby.

Vedci tiež spomenuli, že štúdia bola založená na tom, čo ľudia hovorili, kedy jedli, takže je možné, že nie vždy presne uvádzali čas jedla. Jeden typ prerušovaného pôstu zahŕňa striedanie dní normálneho jedenia s dňami pôstu.

zdroj: mirror.co.uk

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky