Nová štúdia: Laboratórny syr je významnou hrozbou pre mliečny priemysel
Nový výskum spotrebiteľského dopytu po syre bez zvierat v Spojenom kráľovstve, ktorý uskutočnila nemecká spoločnosť na presnú fermentáciu Formo odhaľuje čísla pre rodiacu schopnosť narušiť mliekarenský priemysel.
Štúdia ukazuje, že pri cenovej parite má syr bez zvierat potenciál rozdeliť si 33 % trhu so syrmi v Spojenom kráľovstve. Okrem toho čísla ukazujú, že ak dopyt porastie a technológie sa zlepšia, podiel na trhu by sa mohol výrazne zvýšiť a produkty by sa mohli stať hlavným prúdom. Štúdia ukazuje, že 79 % trhu s presnými fermentačnými syrmi bude pochádzať od tradičných spotrebiteľov syra.
"Strata podielu na trhu z mliečnych syrov bez zvierat je významnou hrozbou pre mliekarenský priemysel Spojeného kráľovstva"
Ale zatiaľ čo priemysel znižuje výrobné náklady, aby dosiahol rovnaké ceny ako konvenčný syr, aký je potenciál trhu? Závery štúdie ukazujú, že pri prémiovej cene +25 % by syr bez zvierat zaujal 22 % trhu so syrmi.
Laboratórne mlieko by si kúpilo 71% ľudí
Spoločnosť Formo vykonala predchádzajúce štúdie o postojoch spotrebiteľov k syrom bez zvierat. Jedna správa zistila, že 71 % spotrebiteľov by bolo ochotných kúpiť mliečne výrobky vyrobené precíznou fermentáciou. Ďalšia správa ukazuje, že spotrebitelia majú pozitívny vzťah k technológii a chápu jej prínos pre zvieratá a životné prostredie.
"Bolo potešujúce vidieť, ako si spotrebitelia spájajú body o motivácii nového spôsobu výroby mlieka: lepšie pre životné prostredie, lepšie pre zvieratá a naliehavo potrebné vzhľadom na súčasný rast populácie," komentoval predchádzajúcu správu Oscar Zollman Thomas z Formo.
Presná fermentácia , ktorá využíva mikróby na produkciu mliečnych bielkovín, ako je kazeín a srvátka, pomôže transformovať potravinový systém znížením vplyvu poľnohospodárstva na životné prostredie a vykorisťovania zvierat. Spoločnosti v tomto odvetví tvrdia, že tieto proteíny dokážu vytvoriť skutočný syr bez potreby kravy.
Po tomto výskume Formo hovorí, že je presvedčený o potenciáli presnej fermentácie transformovať mliečny priemysel svojimi novými produktmi. Spoločnosť nedávno predstavila smotanový syr bez zvierat vyrobený precíznou fermentáciou, čo naznačuje, že očakáva uvedenie na trh tento rok.
Laboratórne mliečne výrobky už čakajú len na schválenie
V Spojenom kráľovstve a EÚ si nové produkty, ako napríklad syr bez zvierat, vyžadujú schválenie pred uvedením na trh. Špecialista na rastlinné zložky Fooditive Group , ktorý tvrdí, že dokáže vyrábať vegánsky kazeín vo veľkom, čaká na schválenie, aby mohol dodávať svojim európskym zákazníkom .
V USA a Indii získal Perfect Day súhlas na komercializáciu srvátkových proteínov z fermentácie. Remilk získal súhlas na predaj svojich proteínov bez kráv v USA a Izraeli . Tento rok v júni americká fermentačná technologická spoločnosť New Culture debutovala svojou mozzarellou bez zvierat v obľúbenej Pizzeria Mozza v Los Angeles na ochutnávke pre šéfkuchárov, kulinárskych influencerov a médiá pred jej oficiálnym uvedením v roku 2024.
"Náš výskum hovorí, že dopyt po alternatívnych proteínoch prichádza na úkor iných rastlinných produktov. V skutočnosti tri štvrtiny tých, ktorí kupujú mliečny syr bez zvierat, by si kúpili konvenčný syr, ak by mlieko bez zvierat nebolo dostupné. Predovšetkým väčšina trhového podielu pre mliečny syr bez zvierat prichádza na úkor prémiového syra. Potenciálna strata trhového podielu z mliečnych syrov bez zvierat je významnou hrozbou pre mliekarenský priemysel Spojeného kráľovstva," uzatvára štúdia .
zdroj: vegconomist.com