Nová štúdia: Laboratórne mäso má rovnakú nutričnú hodnotu ako to zo zvierat

09.02.2023

Spoločnosť Steakholder Foods , predtým MeaTech 3D , vytlačená na 3D tlači , tvrdí, že jej pestované mäso má rovnakú nutričnú hodnotu ako hovädzie mäso.

Podľa spoločnosti jej biologický tím analyzoval už vyvinuté kultivované svaly, testoval 17 aminokyselín a porovnával ich s prirodzeným tkanivom. Výsledky ukázali, že kultivované mäso vypestované vo vlastnej réžii má rovnaké biochemické zloženie ako konvenčné mäso, čo potenciálne poskytuje podobnú nutričnú hodnotu a chuť.

"Profil aminokyselín má dve dôležité úlohy v produktoch z pestovaného hovädzieho mäsa Steakholder Foods; chuť a nutričnú hodnotu," uvádza spoločnosť.

Technológia 3D biotlače

Steakholder Foods sa odlišuje od iných spoločností zaoberajúcich sa pestovaním mäsa, pretože integruje kultivované mäso - živočíšne bunky premenené na bioatrament - ​​s technológiou 3D biotlače, ktorá je škálovateľná a navrhnutá na výrobu na mieru šitých celých kusov .

Spoločnosť začala aktivity v Rehovote v Izraeli v roku 2019 a začala ako prvá verejne obchodovaná spoločnosť na pestovanie mäsa na svete, teraz s novým názvom pod označením "STKH" (predtým MITC). Steakholder Foods tiež prevádzkuje zariadenia v Antverpách v Belgicku a nedávno rozšírila svoje aktivity do Kalifornie v USA .

Spoločnosť vyvíja rôzne druhy hovädzieho, kuracieho, bravčového a v poslednom čase aj morských plodov. Minulý mesiac spoločnosť Steakholder oznámila, že spojila svoje sily so singapurskou spoločnosťou Umami Meats na pestovanie rýb , aby vytvorili 3D vytlačeného úhora a kanicu, čo je príležitosť vstúpiť na trh v jedinej krajine, kde je legálne podávať kultivované kura v reštauráciách.

Steakholder je členom UN Global Compact , ktorý sa zaviazal podporovať problémy obsiahnuté v cieľoch OSN pre trvalo udržateľný rozvoj (SDGs), medzi ktoré patrí posilňovanie potravinovej bezpečnosti, znižovanie uhlíkovej stopy a šetrenie vodných a pôdnych zdrojov.

"Aminokyseliny sú stavebnými kameňmi bielkovín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v ľudskej výžive. Mäso je bohatým zdrojom aminokyselín, najmä tých, ktoré sú považované za "nevyhnutné", pretože ľudské telo si ich nedokáže samo vyrobiť.

" Špecifický aminokyselinový profil mäsa a jeho chuť sa líši v závislosti od živočíšneho druhu a spôsobu chovu, ako aj od druhu mäsa," komentuje štúdiu Steakholder Foods. 

zdroj: vegconomist.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky