Nová štúdia: Ktoré jedlo zabíja našu planétu?
Nová štúdia zistila, že ľudia, ktorí si uvedomujú biodiverzitu, by mohli zvážiť nahradenie ryže zemiakmi, vylúčenie hovädzieho a jahňacieho mäsa a pýtať sa, kde sa pestuje ich fazuľa, šošovica a cícer, aby sa znížil ich vplyv na prírodu.
Vedci analyzovali 151 populárnych receptov na celom svete z hľadiska ich vplyvu na biodiverzitu. Zistili, že mäsové jedlá boli najhoršie: recepty vrátane chilli con carne, salsa verde bravčového mäsa a španielskeho jahňacieho jedla zvaného lechazo , všetky mali vysoké skóre poškodenia biodiverzity v porovnaní s vegánskymi a vegetariánskymi.
Masívny vplyv konzumácie mäsa na životné prostredie bol dobre preukázaný a štúdia to posilnila, pričom mäsové jedlá dosiahli viac bodov ako vegetariánske alebo vegánske jedlá takmer vo všetkých scenároch vyrábaných na miestnej a globálnej úrovni. Hovädzie mäso chované v Brazílii sa umiestnilo na vrchole rebríčka. Štúdia zverejnená v stredu v časopise Plos One však priniesla aj prekvapivé zistenia o stope biodiverzity niektorých obilnín a strukovín.
Kupujte lokálne strukoviny
Recepty, ktoré používajú ryžu a strukoviny – ako napríklad cícerové jedlo chana masala a fazuľové rajma kari – môžu tiež spôsobiť problémy v závislosti od toho, kde sa suroviny pestujú. "Pôvod fazule alebo šošovice, ktoré používate, dosť záleží," povedal Roman Carrasco, jeden z autorov článku a docent biologických vied na Národnej univerzite v Singapure (NUS).
Hlavná autorka štúdie Elissa Cheng, absolventka biologických vied na oddelení biologických vied NUS, povedala: "Štúdia poukazuje na konkrétne problémy pri jedlách, ktoré používajú prísady z tropických oblastí bohatých na biodiverzitu, vrátane Brazílie a Mexika."
India "predstavuje dokonalú búrku", povedal Carrasco, pretože má vysokú úroveň biodiverzity vrátane mnohých endemických druhov, ktoré môžu žiť len vo veľmi špecifických oblastiach, v kombinácii s "vysokou úrovňou týchto kritických oblastí, ktoré sú silne zasiahnuté plodinami ako ryža, cícer". , fazuľa a šošovica".
Carrasco uviedol, že medzi príklady indických druhov, ktoré sú obzvlášť ohrozené priemyselnou produkciou strukovín, patrí "pygmy prasa – najmenší a najvzácnejší druh ošípaných – potkan Elvira [a] potkan Kondana s mäkkou srsťou".
Štúdia zistila, že jedlá, ktoré najmenej poškodzujú biodiverzitu, boli tie, ktoré obsahovali škrobové prísady, ako sú zemiaky a pšenica, vrátane poľských zemiakových knedlíkov Pyzy a čínskej mantou , dusenej pšeničnej žemle.
Problémom sú zvieratá, nie rastliny
Program OSN pre životné prostredie popisuje globálnu produkciu potravín, najmä poľnohospodárstvo, ako primárnu hnaciu silu straty biodiverzity a kľúčovou súčasťou problému je plocha pôdy potrebná pre dobytok a jeho krmivo.
"Napríklad brazílsky dobytok potrebuje veľa priestoru. Rovnako aj španielske jahňatá," povedal Carrasco. A hoci sú strukoviny "vynikajúcou plodinou" z hľadiska efektívneho využívania pôdy a vysokej nutričnej hodnoty, mohli by sa lepšie pestovať v oblastiach s menšou biodiverzitou.
Cheng povedal: "Zistenia ukazujú, že by sme mohli potrebovať mechanizmy na kompenzáciu krajín, aby si zachovali svoju biodiverzitu namiesto využívania pôdy na poľnohospodárstvo, zatiaľ čo pestujeme viac vecí v krajinách, ktoré už vyčistili väčšinu svojho prirodzeného prostredia pre poľnohospodárstvo, ako sú časti Európy a Severná Amerika".
Carrasco povedal, že prestal jesť hovädzie mäso asi pred piatimi rokmi a zistenia potvrdili, že to bol správny krok. "Myslím, že teraz prestanem jesť jahňacinu," dodal. "Dokonca aj konzumácia udržateľne vyrábaného hovädzieho a jahňacieho mäsa znamená vyšší dopyt a nie je možné uspokojiť celosvetový dopyt iba prirodzene sa vyskytujúcimi pastvinami. Preto je lepšie úplne sa vyhnúť hovädziemu a jahňaciemu mäsu."
Joseph Bull, docent biológie klimatických zmien na Oxfordskej univerzite, ktorý sa nezúčastnil výskumu, uviedol, že zistenia týkajúce sa strukovín a ryže, ktoré majú väčší vplyv v Mexiku, Brazílii a Indii, sú "zaujímavé a pridávajú nuansy k tomu, čo vieme". , ale zdôraznila skutočnosť, že "potraviny s najväčším vplyvom na biodiverzitu majú tendenciu byť mäso".
Michael Clark, vedúci výskumník v oblasti udržateľných potravinových riešení na Oxford Martin School, ktorý sa tiež nezúčastnil štúdie, uviedol, že výskum "poskytuje ľuďom spôsob, ako pochopiť vplyv rôznych jedál na biodiverzitu... a ukazuje, ako mäso prežúvavcov, ako je hovädzie a jahňacie mäso, alebo prísady z tropických oblastí, ako je Brazília alebo India, majú tendenciu mať veľký vplyv na biodiverzitu".
Zlá sledovateľnosť potravín je ďalším problémom, na ktorý štúdia poukázala. "Ak by spotrebitelia mali lepšie spôsoby, ako identifikovať pôvod potravín a potom si vybrať, pomohlo by to," povedal Carrasco.
zdroj: theguardian.com