Nová štúdia: Karnisti pociťujú voči vegánom strach, hnev a rozmýšľajú, ako im ublížiť
Jedáci mäsa si myslia, že vegáni sú morálni, dbajú na zdravie a sú šetrní k životnému prostrediu.
Ale tiež sa na nich pozerajú so strachom a pohŕdaním a podľa novej štúdie sa k nim môžu správať aj agresívne .
Výskumníci z University of Vaasa vo Fínsku získali 3 600 účastníkov zo štyroch európskych krajín. Účastníci hodnotili fiktívnych spotrebiteľov na základe troch nákupných zoznamov obsahujúcich rôzne kombinácie mäsových výrobkov a rastlinných alternatív. Výskumníci porovnávali "stereotypické presvedčenia, emocionálne reakcie a tendencie správania" nakupujúcich na základe ich nákupov.
Zákazníci nakupujúci mäso boli považovaní za menej morálnych, menej zdravších a ekologických ako nakupujúcich na rastlinnej báze a vyvolávali menej závisti a obdivu.
Účastníci však pociťovali viac strachu, hnevu a pohŕdania voči nakupujúcim rastlinného jedla a mali väčšiu tendenciu premýšľať o tom, ako im aktívne ublížiť, napríklad ich urážaním alebo šikanovaním.
Potreba zachovania identity
Výskumníci použili rámcovú mapu BIAS, ktorá je navrhnutá tak, aby pochopila sociálne predsudky a percepčné zaujatosti konkrétnych skupín ľudí. Funguje na princípe "zdieľanej kultúrnej perspektívy", ktorá odráža, ako väčšina ľudí v spoločnosti vníma cieľovú skupinu – v tomto prípade jedákov rastlín a flexitariánov.
Výskumníci analyzovali potrebu účastníkov pre status a skupinovú príslušnosť, aby vysvetlili ich reakcie. Zistili, že väčšia potreba postavenia spôsobuje silnejšie pocity závisti a hnevu voči nakupujúcim rastlinného pôvodu. Potreba skupinovej príslušnosti spôsobila, že účastníci považovali flexibilných nakupujúcich za spoločensky prijateľnejších, čím sa znížila úroveň pohŕdania, hnevu a sklonu k ubližovaniu.
Vedci naznačujú, že ľudia, ktorí túžia po statuse, sú "vysoko citliví" na spoločenské normy, teda na jedenie mäsa, a v dôsledku toho vidia rastlinnú stravu ako "symbolicky ohrozujúcu". Môžu si byť tiež "bolestne vedomí", že zníženie spotreby mäsa je "ideálnym" riešením environmentálnych kríz. "Toto zistenie by potom mohlo vysvetliť ich závistlivú reakciu na "rastlinných jedákov", "ktorých správanie nemožno skopírovať bez určitého stupňa sebaobetovania," naznačujú vedci.
Výskum pridáva k dôkazom, že ľudia, ktorí jedia mäso, reagujú negatívne na konzumentov rastlinného pôvodu, aby chránili svoju identitu a výber. Nedávna dánska štúdia zistila, že aj keď ľudia vedeli, že jesť menej mäsa zníži ich klimatickú stopu, prišli s niekoľkými dôvodmi, prečo to neurobili. Medzi nimi bol presun pozornosti na vnímané zlé návyky vegánov, ako je jedenie avokáda a zosmiešňovanie vegánov.
zdroj: plantbasednews.org