Nová štúdia: Jedenie mäsa zo zabitých sliepok spôsobuje rakovinu

05.05.2025

Nová štúdia ukázala, že konzumácia približne štyroch porcií kuracieho alebo iného hydinového mäsa týždenne by mohla zdvojnásobiť riziko úmrtia na rakovinu gastrointestinálneho traktu.

Výskumníci z talianskeho Národného gastroenterologického ústavu zistili, že ľudia, ktorí jedli viac ako 300 g hydinového mäsa týždenne, mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na jeden z 11 rôznych druhov rakoviny gastrointestinálneho traktu vrátane typov postihujúcich žalúdok, črevá a pankreas.

Okrem toho, konzumácia viac ako 300 g kuracieho mäsa týždenne bola spojená s 27-percentným zvýšením rizika úmrtia celkovo. Riziko úmrtnosti z nadmernej konzumácie kuracieho mäsa bolo tiež vyššie u mužov ako u žien, čo by podľa ich hypotézy mohlo súvisieť s veľkosťou porcie alebo hormónmi.

Výskumníci vykonali štúdiu na 4 869 účastníkoch stredného veku z Castellana Grotte a Putignana v Apúlii v južnom Taliansku počas takmer 20 rokov. Rakovina gastrointestinálneho traktu alebo "GC" predstavovala 10,5 percenta úmrtí účastníkov a konzumácia bieleho mäsa bola výrazne najvyššia medzi tými, ktorí zomreli na rakovinu gastrointestinálneho traktu.

Výskumníci poznamenali, že je potrebný ďalší výskum, a to aj v súvislosti s úrovňou cvičenia účastníkov a ďalšími kontextovými faktormi.

Mäso zabíja

Štúdia bola publikovaná minulý mesiac vo vedeckom časopise Nutrients . Hoci výskumníci uviedli , že presná príčina zvýšeného rizika úmrtnosti nie je jasná, medzi teoretické možnosti patria procesy varenia a vystavenie hospodárskych zvierat hormónom a liekom.

Vedci zistili, že konzumácia viac ako 350 g červeného mäsa týždenne, čo sa rovná približne dvom steakom, tiež zvyšuje riziko akéhokoľvek typu rakoviny . Zatiaľ čo hydina sa predtým tešila zdravotnej aureole, súvislosť červeného mäsa s negatívnymi zdravotnými následkami je dobre preukázaná.

Hydinové mäso bolo v roku 2023 najkonzumovanejším mäsom na svete a štúdie ukazujú, že spotreba na obyvateľa najmä v Taliansku rastie. Rastú aj miery výskytu rakoviny, a to aj u mladších ľudí , čo je pravdepodobne spôsobené komplexným spektrom faktorov.

Strava sa vo všeobecnosti považuje za jeden z týchto faktorov a organizácia Cancer Research UK predtým uviedla, že 21 percent rakoviny hrubého čreva a tri percentá všetkých druhov rakoviny v Británii sú spôsobené konzumáciou červeného alebo spracovaného mäsa, ako informovala BBC .

Naproti tomu rastúci počet dôkazov spája bezmäsité a rastlinné stravovanie so zníženým rizikom vzniku rakoviny , vrátane gastrointestinálnych foriem, ako je rakovina čriev.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky