Nová štúdia: Hemové železo z mŕtvych zvierat výrazne zvyšuje riziko cukrovky 2. typu
Jednou z bežných kritík rastlinnej stravy je, že je ťažšie získať dostatok hémového železa.
Hémové železo je typ železa, ktoré telo najľahšie absorbuje a ktoré sa nachádza iba v živočíšnych produktoch. Nová štúdia však našla "významnú" súvislosť medzi vyššou spotrebou hemového železa a rizikom vzniku cukrovky 2.
Štúdia vedená výskumníkmi z Harvard TH Chan School of Public Health hodnotila údaje zo zdravotných štúdií I a II sestier a následnej štúdie zdravotníckych odborníkov. Tieto poskytli 36-ročné správy o stravovaní od 206 615 dospelých Američanov. Výskumníci sa zamerali na príjem hému, nehémového železa, ktoré sa nachádza v rastlinnej potrave a telo ho ťažšie absorbuje, prostredníctvom potravy a doplnkov. Kontrolovali ďalšie faktory zdravia a životného štýlu.
Účastníci, ktorí konzumovali najviac hemového železa, mali o 26 percent vyššie riziko vzniku cukrovky ako tí, ktorí ho konzumovali najmenej. Vysoký príjem hemového železa bol spojený s vysokou spotrebou nespracovaného červeného mäsa. Štúdia zistila, že hemové železo predstavuje 65 percent rizika cukrovky v dôsledku konzumácie nespracovaného červeného mäsa. Neexistovala žiadna významná súvislosť medzi príjmom nehémového železa z potravy alebo doplnkov a rizikom cukrovky.
"Táto štúdia podčiarkuje dôležitosť zdravej výživy pri prevencii cukrovky," uviedol vo vyhlásení spoluautor Frank Hu, profesor výživy a epidemiológie Fredrick J. Stare. "Zníženie príjmu hemového železa, najmä z červeného mäsa, a prijatie rastlinnejšej stravy môžu byť účinnými stratégiami pri znižovaní rizika cukrovky."
Prečo hemové železo zvyšuje riziko cukrovky
Predchádzajúce štúdie preukázali súvislosť medzi hemovým železom a cukrovkou 2. typu. Nový výskum však jasnejšie uvádza dôkazy a vysvetľuje, prečo hémové železo zvyšuje riziko.
Aby to vedci pochopili, analyzovali biomarkery pre podskupinu účastníkov. Zistili, že hemové železo je spojené s inzulínovou rezistenciou, zápalom a metabolizmom niekoľkých metabolitov (látok, ako sú aminokyseliny produkované počas metabolizmu). Vysoké hladiny hemového železa môžu interferovať s metabolizmom glukózy prostredníctvom inzulínovej rezistencie. Vtedy telo nedokáže správne prijímať glukózu z krvi alebo ju ukladať na energiu a môže viesť k cukrovke 2. typu.
Štúdia tiež ukázala, že hemové železo by mohlo podporovať oxidačné poškodenie buniek a zápal. Ide o rizikové faktory cukrovky, ale aj kardiovaskulárnych ochorení.
Hémové železo zabíja
Vedci tvrdia, že štúdia má "dôležité dôsledky pre verejné zdravie pri formovaní smerníc na prevenciu cukrovky obmedzením dennej konzumácie potravín bohatých na hémové železo, najmä červeného mäsa".
Dodávajú, že ich zistenia "vyvolávajú obavy" zo snahy pridať hemové železo do rastlinných alternatív mäsa. Niektorí výrobcovia mäsa na rastlinnej báze sa o to pokúšajú, aby podporili mäsovú chuť a vzhľad svojich výrobkov. Vyvíjajú hem z rastlinných zdrojov. Napríklad Impossible Foods to robí fermentáciou geneticky upravených kvasiniek .
Ale je možné uspokojiť vašu potrebu železa prostredníctvom rastlinných zdrojov a v prípade potreby aj doplnkov. Nehemové železo je jednoducho ťažšie absorbovateľné, takže jeho získavanie z rastlín znamená viac premýšľať o konzumácii rôznych rastlinných potravín bohatých na železo, ako sú listová tmavá zelenina a strukoviny.
zdroj: plantbasednews.org