Nová štúdia: Deti majú radi rastlinné alternatívy mäsa
Preferencie a názory detí na jedlo môžu výrazne ovplyvniť nákupný výber ich rodičov.
Rodičia by kupovali rastlinné hamburgery, klobásy a vegánske nugety, ak by ich deti chceli jesť viac alternatív mäsa. Najnovší výskum má za cieľ pomôcť výrobcom pochopiť, aké sú preferencie detí, a vyvinúť analógy mäsa, ktoré budú pre deti lepšie príťažlivé.
Aké alternatívy mäsa oslovujú deti?
Nová štúdia publikovaná v ScienceDirect ukazuje, že vnímanie mäsových náhrad deťmi je ovplyvnené zložením produktu a senzorickými aspektmi, ako je vzhľad, vôňa, textúra a chuť.
Vedci z Wageningen University & Research v Holandsku skúmali 34 detí vo veku 8, 9 alebo 10 rokov, ktoré zvyčajne jedia mäso na dennej báze. Deti dostali vegánsky burger a rastlinné mäsové guľky, ako aj vegetariánske možnosti od dvoch veľkých značiek.
Detské vnímanie rastlinného mäsa
Zistenia ukazujú, že deti vnímajú alternatívy mäsa ako zdravé, bez ohľadu na obsah zeleniny a znížené množstvo tuku. Pozitívne vnímanie alternatív mäsa ovplyvňuje aj chutnosť. Chuť mäsa rastlinného pôvodu bola pre väčšinu opýtaných detí uspokojivá.
K priaznivému úsudku o alternatívach mäsa prispela aj empatia voči zvieratám.
Hoci deti oceňujú obaly alternatív mäsa, keď pripomínajú konvenčné mäso, sú presvedčené, že obal by mal vyjadrovať, že obsahuje alternatívny výrobok. Výsledky výskumu naznačujú, že existuje šanca posunúť mladú generáciu od konzumácie mäsa zlepšením kvality rastlinných analógov, najmä chuti a textúry.
zdroj: thevegankind.com