Nová štúdia: Čo by sa stalo so svetom, keby sa stal vegánsky?

14.03.2022

Postupné vyraďovanie živočíšnej výroby v priebehu nasledujúcich 15 rokov... by sa pravdepodobne vyhlo klimatickej katastrofe

Ak by ľudia prešli na výživu, ktorá nie je založená na zvieratách, nárast skleníkových plynov v zemskej atmosfére by sa podľa nedávnej štúdie úplne zastavil na nasledujúcich 30 rokov.

Publikovaná bola vo vedeckom časopise PLOS Climate. Výpočty boli vykonané počítačovým modelom skúmajúcim potenciálny vplyv na emisií skleníkových plynov, ak by ľudstvo prestalo jesť potraviny živočíšneho pôvodu.

Očakávania boli dramaticky prekonané po tom, čo biochemik Patrick Brown a genetik Michael Eisen vykonali štúdiu, uviedol Haaretz .

Podľa údajov by vplyv pochádzal z dvoch zdrojov:

1. Spontánna redukcia metánu a oxidu dusného.

2. Absorpcia 800 gigaton oxidu uhličitého z atmosféry.

Živočíšne poľnohospodárstvo predstavuje viac ako štvrtinu pevniny Zeme a takmer 40 percent jej obývateľnej plochy.

Na produkciu kilogramu živočíšnych bielkovín je potrebná priemerná plocha 100-krát väčšia ako tá, ktorá je potrebná na výrobu kilogramu rastlinných bielkovín. Brown je zakladateľom Impossible Foods, spoločnosti, ktorá vyvíja rastlinné náhrady mäsových výrobkov , a Eisen je poradcom firmy.

"Nežiadam od ľudí, aby mi verili. Ale to nehovorím ja, ale dáta. Takže ľudia by sa na to mali pozrieť, spochybňovať to a dospieť k vlastným záverom," povedal Brown pre Haaretz .

Eisen poznamenal, že myšlienka ukončenia chovu zvierat by bola v porovnaní s inými riešeniami klimatickej krízy jedinečným krokom v tom, že by nielen zastavila nárast skleníkových plynov, ale aj znížila ich množstvo v atmosfére.

"Postupné vyraďovanie živočíšneho poľnohospodárstva v priebehu nasledujúcich 15 rokov... by sa pravdepodobne vyhlo klimatickej katastrofe."

zdroj: i24news.tv

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky