Nová štúdia: Chovatelia sa obávajú, že laboratórne mäso zmení "výrobu" mäsa

12.01.2024

Prvá fáza projektu skúmajúceho názory farmárov v Spojenom kráľovstve na pestované mäso pod vedením tímov z University of Lincoln a Royal Agricultural University (RAU) odhalila komplexné názory na túto tému.

Štúdia povzbudivým spôsobom dospela k záveru, že mnohí farmári vidia potenciálne príležitosti v pestovanom mäse ako "technológiu, ktorá mení hru", ktorá môže vytvárať lacnejšie mäsové výrobky pre populácie s obmedzeným prístupom k bielkovinám a môže prospieť poľnohospodárstvu na ornej pôde viac ako chov dobytka.

Projekt je súčasťou dvojročnej štúdie Cultured Meat & Farmers financovanej Radou pre výskum biotechnológie a biologických vied ( BBSRC ) v rámci programu Transforming Food Systems Program pod vedením Kráľovskej poľnohospodárskej univerzity (RAU).

Chovatelia reagujú na ukončenie zabíjania zvierat negatívne

Výskumu sa zúčastnilo 75 britských farmárov v rôznych regiónoch prostredníctvom šiestich cieľových skupín, aby preskúmali ich chápanie pestovaného mäsa a ich názory na vplyv novej technológie na tradičné poľnohospodárstvo a spoločnosť.

Štúdia po prvýkrát odhaľuje komplexné názory britských farmárov na túto tému. Podľa autorov štúdie boli počiatočné reakcie na túto technológiu skeptické, pričom mnohí účastníci vyjadrili pochybnosti o uskutočniteľnosti pestovania mäsa a jeho schopnosti replikovať textúru, chuť a hustotu živín tradičného hovädzieho mäsa.

Odozvy medzi farmármi boli prevažne negatívne, pričom na ich opis sa používali výrazy ako "Frankensteinovo jedlo" a "toxicita", ako ukazujú rôzne citácie zo štúdie.

Napriek skepticizmu výskum zistil, že zatiaľ čo pre niektorých farmárov predstavuje dopestované mäso potenciálnu konkurenciu, iní vidia príležitosť na zvýšenie predaja prémiového živočíšneho mäsa "nevyrobeného v bioreaktore". Ďalší účastníci tiež špekulovali o potenciáli nových trhov, kde môžu tradičné farmy poskytovať suroviny rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.

Potreba udržateľných zmien

Štúdia navyše zistila, že farmári majú etické obavy z motivácií, nedostatku transparentnosti a firemného tajomstva spoločností zaoberajúcich sa pestovaním mäsa, pretože sa obávajú, že to povedie k ďalšej koncentrácii moci v rámci potravinového systému. Niektorí účastníci vzniesli nezodpovedané otázky, ako napríklad plytvanie v tomto odvetví.

"Pestované mäso bolo vnímané ako potenciálna technológia, ktorá mení hru"

Medzitým podľa autorov väčšina farmárov v štúdii uznala potrebu udržateľných zmien.

Štúdia uvádza: "Kultivované mäso bolo vnímané ako potenciálna technológia, ktorá mení hru a ktorá by mohla vytvoriť lacnejšie mäsové výrobky pre populácie s obmedzeným prístupom k cenovo dostupným a biologicky dostupným formám bielkovín. Štúdia však poukazuje na rastúce obavy poľnohospodárov o vidiecku zamestnanosť, výživu a využívanie pôdy.

Na záver, výskum zdôrazňuje dôležitosť zahrnutia perspektív farmárov do vývoja pestovaného mäsa, aby pochopili jeho širšie dopady a zabezpečili nové politiky pre zodpovedné prechody poľnohospodárskych technológií.

Doktorka pre zdravie a pohodu zvierat na RAU, Dr. Lisa Morgans, komentovala zistenia: "Aby sme zaistili, že prevratné technológie, ako je kultivované mäso, budú vyvíjané etickým a zodpovedným spôsobom, je nevyhnutné, aby sme sa zapojili a zapojili chovateľov vo výskumnom procese".

zdroj: vegconomist.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky