Nová štúdia: Živočíšne bielkoviny v strave spôsobujú aterosklerózu, infarkt či mŕtvicu

22.02.2024

Výskumníci z University of Pittsburgh School of Medicine objavili molekulárny mechanizmus, ktorým by nadmerné množstvo bielkovín v strave mohlo zvýšiť riziko aterosklerózy.

Ľudia, ktorí kvôli športu alebo rôznym diétam konzumujú stravu vysoko bohatú na bielkoviny, môžu skončiť s infarktom, aterosklerózou, alebo mŕtvicou. Štúdia ukázala, že konzumácia viac ako 22 % kalórií z bielkovín môže viesť k zvýšenej aktivácii imunitných buniek, ktoré zohrávajú úlohu pri tvorbe aterosklerotického plátu, čo vedie k vzniku ochorenia.

 Okrem toho vedci ukázali, že jedna aminokyselina – leucín – má zrejme neprimeranú úlohu pri riadení patologických dráh spojených s aterosklerózou alebo stuhnutými, stuhnutými tepnami ."Naša štúdia ukazuje, že zvýšenie príjmu bielkovín v snahe o lepšie metabolické zdravie nie je všeliekom . Mohli by ste si skutočne poškodiť tepny," povedal vedúci a spoluzodpovedný autor Babak Razani, MD, Ph.D., profesor kardiológie v Pitte. "Dúfame, že tento výskum odštartuje rozhovor o spôsoboch úpravy stravovania presným spôsobom, ktorý môže ovplyvniť funkciu tela na molekulárnej úrovni a tlmiť riziká chorôb."

Podľa prieskumu priemernej americkej stravy za posledné desaťročie, Američania vo všeobecnosti konzumujú veľa bielkovín, väčšinou zo živočíšnych zdrojov. Okrem toho takmer štvrtina populácie prijíma viac ako 22 % všetkých denných kalórií zo samotných bielkovín.

Bašta karnizmu - bielkoviny

Tento trend je pravdepodobne poháňaný populárnou myšlienkou, že bielkoviny v strave sú nevyhnutné pre zdravý život, hovorí Razani. Jeho a ďalšie skupiny však ukázali, že prílišné spoliehanie sa na bielkoviny nemusí byť pre dlhodobé zdravie také dobré.

Po ich výskume v roku 2020 , v ktorom Razaniho laboratórium prvýkrát ukázalo, že nadbytok bielkovín v strave zvyšuje riziko aterosklerózy u myší, sa jeho ďalšia štúdia v spolupráci s Bettinou Mittendorfer , Ph.D., expertkou na metabolizmus z University of Missouri, Columbia , hlbšie zaoberala do potenciálneho mechanizmu a jeho významu pre ľudské telo.

Aby sme dospeli k odpovedi, laboratórium Razani, vedené prvými autormi Xiangyu Zhang, Ph.D. a Divya Kapoor, MD, sa spojili s Mittendorferovou skupinou , aby spojili svoje odborné znalosti v oblasti bunkovej biológie a metabolizmu a vykonali sériu experimentov na rôznych modeloch – od buniek cez myši až po ľudí .

"V našich mechanistických štúdiách sme ukázali, že aminokyseliny, ktoré sú skutočne stavebnými kameňmi proteínu, môžu vyvolať ochorenie prostredníctvom špecifických signálnych mechanizmov a potom tiež zmeniť metabolizmus týchto buniek," povedal Mittendorfer . "Napríklad malé imunitné bunky vo vaskulatúre nazývané makrofágy môžu vyvolať rozvoj aterosklerózy."

Na základe počiatočných experimentov na zdravých ľudských subjektoch s cieľom určiť časovú os aktivácie imunitných buniek po požití jedla obohateného o bielkoviny , výskumníci simulovali podobné podmienky u myší a ľudských makrofágov , imunitných buniek, ktoré sú obzvlášť citlivé na aminokyseliny. odvodené od bielkovín.

Ich práca ukázala, že konzumácia viac ako 22 % denných diétnych kalórií prostredníctvom bielkovín môže negatívne ovplyvniť makrofágy , ktoré sú zodpovedné za odstraňovanie bunkového odpadu, čo vedie k akumulácii "cintorínov" týchto buniek vo vnútri cievnych stien a zhoršeniu aterosklerotických plakov v priebehu času.

Mäso, mlieko a vajcia sú problém

Je zaujímavé, že analýza cirkulujúcich aminokyselín ukázala, že leucín – aminokyselina obohatená o potraviny živočíšneho pôvodu , ako je hovädzie mäso, vajcia a mlieko – je primárne zodpovedný za abnormálnu aktiváciu makrofágov a riziko aterosklerózy, čo naznačuje potenciálnu cestu pre ďalší výskum personalizovanej úpravy stravy. "

Razani je opatrný, aby si všimol, že zostáva zodpovedať veľa otázok, najmä : Čo sa stane, keď človek skonzumuje medzi 15 % denných kalórií z bielkovín, ako odporúča USDA, a 22 % denných kalórií z bielkovín , a ak existuje " sweet spot" pre maximalizáciu výhod bielkovín – ako je nárast svalovej hmoty – a zároveň sa vyhnete naštartovaniu molekulárnej kaskády škodlivých udalostí vedúcich ku kardiovaskulárnym ochoreniam.

Zistenia sú obzvlášť dôležité v nemocničnom prostredí, kde odborníci na výživu často odporúčajú najchorľavejším pacientom potraviny bohaté na bielkoviny na zachovanie svalovej hmoty a sily .

"Možno je slepé zvyšovanie proteínovej záťaže nesprávne," povedal Razani. "Namiesto toho je dôležité pozerať sa na stravu ako celok a navrhovať vyvážené jedlá, ktoré neúmyselne nezhoršia kardiovaskulárne ochorenia, najmä u ľudí s rizikom srdcových chorôb a porúch ciev."

Razani tiež poznamenáva, že tieto zistenia ukazujú , že rozdiely v hladinách leucínu medzi diétami obohatenými o rastlinné a živočíšne bielkoviny by mohli vysvetliť rozdiely v ich účinku na kardiovaskulárne a metabolické zdravie . "Potenciál tohto typu mechanického výskumu na informovanie budúcich stravovacích smerníc je celkom vzrušujúci , " povedal .

zdroj: upmc.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky