Nová štúdia: Bezmäsitá strava zlepšuje pamäť

10.06.2022

Vylúčenie mäsa by mohlo pomôcť zlepšiť funkciu pamäte, ukazuje nová štúdia.

Vedci z Birkbeck University nedávno hodnotili 62 dospelých, z ktorých niektorí dodržiavali bezmäsitú diétu (pescetariánska, vegánska alebo vegetariánska) a časť z nich všežravá (niektorí mali vysoký príjem mäsa a iní nízky príjem mäsa).

Cieľom štúdie bolo posúdiť vplyv výberu potravín na pamäť. Výskumníci tiež hodnotili kvalitu spánku účastníka. Podľa zistení sa zdá, že strava nemá vplyv na spánok. Môže to však ovplyvniť schopnosť človeka zapamätať si veci.

Štúdia ukazuje, že konzumácia mäsa môže viesť k horšej pamäti. Na posúdenie pamäte výskumníci vyhodnotili výsledky pamäťového testu a testu oneskoreného vybavovania. V prvom z nich sa na vrchol dostali pescatariáni. V druhom vegetariáni. V oboch boli mäsožrúti na dne.

Ženy dosiahli lepšie výsledky v štúdii v každej kategórii stravovania (okrem vegetariánskej skupiny). Podľa vedcov z Birkbecku by sa to dalo vysvetliť tým, že ženy majú menšiu pravdepodobnosť, že budú mať vysokú mäsitú stravu.

Rastlinná strava a zlepšenie zdravia

Pinar Sengul, ktorá viedla výskum, povedala: "Vegánske stravovanie je spojené s vynikajúcimi kardiovaskulárnymi a cerebrovaskulárnymi stavmi." Dodala: "Stredomorská strava je spojená so zníženým rizikom neurodegeneratívnych ochorení a lepším kognitívnym výkonom."

Rastúci počet štúdií spája rastlinnú stravu s lepším zdravím. Napríklad štúdia zverejnená začiatkom tohto roka ukázala, že rastlinné bielkoviny by mohli znížiť riziko krehkosti u starších žien. Ďalšia štúdia publikovaná vo februári zistila, že bezmäsité diéty môžu znížiť riziko rakoviny o 14 percent.

Minulý rok výskum tiež preukázal, že dodržiavanie celozrnnej, rastlinnej stravy môže znížiť riziko kognitívnych porúch u starších ľudí.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky