Nová štúdia: Aké výhovorky používajú karnisti proti vegánom, aby mohli naďalej jesť zvieratá?
Štúdia vedcov z Kodanskej univerzity skúmala "výhovorky a ospravedlnenia", ktoré účastníci používajú na legitimizáciu svojej neochoty znížiť jedenie zvierat.
Zatiaľ čo všetci účastníci súhlasili s tým, že jesť menej mäsa je pre klímu dôležité, mnohí rýchlo začali používať rôzne výhovorky, aby vysvetlili, prečo to nemôžu urobiť. Niektorí označili vegánov za extrémistov alebo povedali, že ich partner trval na konzumácii mäsa. Iní používali nepresné argumenty a tvrdili, že majú biologickú potrebu mäsa alebo že bezmäsité jedlá menej zasýtia. Niektorí dokonca pochybujú o tom, či je klimatická stopa mäsa taká veľká, ako sa tvrdí, napriek množstvu dôkazov .
Ukázať prstom inde
Mnohí účastníci sa tiež pokúsili presunúť pozornosť od konzumácie mäsa, napríklad tvrdením, že potraviny rastlinného pôvodu, ako je avokádo, sú pre planétu škodlivé. Existovala tendencia vykoľajiť konverzáciu nastolením takých problémov, ako je plytvanie potravinami a plastové obaly, pričom ostatní účastníci v skupine tieto zmeny témy vzájomne podporovali.
Vedci sa domnievajú, že je to preto, že tieto témy sú "kultúrne neutrálnejšie" a účastníci sa s nimi len zriedka stotožňujú. Okrem toho zníženie používania plastov alebo potravinového odpadu nezahŕňa "žiadnu veľkú depriváciu alebo osobné náklady".
Zosmiešňovanie vegánov
Mnohí účastníci štúdie sa pokúšali zahanbiť vegánov alebo povedali, že prijatie vegánskej stravy je smiešne. Keď jeden účastník povedal, že sa nestanú vegánmi, iní sa zasmiali, "potvrdzujúc si, že vegánstvo by bolo smiešne riešenie". Vegáni boli obvinení z pokrytectva za jedenie spracovaných potravín a avokáda, o ktorých účastníci tvrdili, že poškodzujú klímu.
"Touto predstavou si účastníci navzájom potvrdzujú, že ich stravovacie praktiky nie sú problematickejšie ako stravovacie praktiky medzi ľuďmi, ktorí úplne vylúčili mäso
Aj keď pravdou je, že červené mäso má oveľa väčšiu klimatickú stopu ako avokádo a vegánske produkty a vegáni nemusia nevyhnutne jesť viac avokáda alebo spracovaných produktov ako jedáci mäsa," povedal Thomas AM Skelly, doktorand na Katedre ekonómie potravín a zdrojov a jeden z autorov štúdie.
Karnisti nechcú byť za hlupákov
Výskumníci poznamenávajú, že účastníci v skutočnosti nemali inú možnosť, ako si vymýšľať výhovorky a zdôvodnenia, pretože inak by "vyzerali hlúpo", keď už uznali, že konzumácia mäsa poškodzuje klímu. Na podvedomej úrovni sa pokúšali pôsobiť "morálne koherentne".
Skelly vysvetľuje, že často nebolo jasné, či účastníkom skutočne chýbajú vedomosti, alebo či uplatňovali "selektívne nasadenie vedomostí", pretože "nevedieť je pohodlné". Poukazuje na to, že pri súčasnom stave verejného diskurzu je možné, aby sa ľudia v spoločenskom prostredí ospravedlňovali bez toho, aby to znelo "úplne ignorantsky". Výskumníci dospeli k záveru, že verejné agentúry a politici by sa mali snažiť o "jednoznačné posolstvo" týkajúce sa konzumácie mäsa, aby bol dopad na životné prostredie jasný.
"Ak má byť medzi spotrebiteľmi viac jasnosti a menej zmätku, aby bolo ťažšie vymýšľať spoločensky prijateľné výhovorky a zdôvodnenia, musia sa urobiť jasné vyhlásenia politikov a úradov – posolstvo, ktoré jednoznačne podporuje dôležitosť zníženia konzumácia mäsa," povedala ďalšia z autorov štúdie, docentka Kia Ditlevsen. "Toto je tiež niečo, čo Európska únia zdôrazňuje. Toto samo o sebe pravdepodobne nepomôže, ale mohlo by to pomôcť ľuďom nasmerovať sa správnym smerom."
zdroj: vegconomist.com