Nová štúdia: Aj nezdravá vegánska strava pomáha ľuďom s cukrovkou typu 1 viac ako klasická karnistická strava

26.05.2025

Nová štúdia zistila, že ľudia s cukrovkou 1. typu môžu schudnúť prechodom zo živočíšnych potravín na rastlinné – a to aj v prípade, že nie všetky rastlinné potraviny sa považujú za zdravé.

Výskum, publikovaný v časopise Frontiers in Nutrition od Physicians Committee for Responsible Medicine, ukázal, že účastníci, ktorí dodržiavali nízkotučnú vegánsku stravu, schudli približne 5 kilogramov za 12 týždňov.

Naproti tomu tí, ktorí dodržiavali tradičnú karnistickú diétu s kontrolovanými porciami, nezaznamenali žiadnu významnú zmenu hmotnosti. Štúdiu viedla Dr. Hana Kahleová, riaditeľka klinického výskumu vo Výbore lekárov.

Vysvetlila, že nahradenie živočíšnych produktov rastlinnými potravinami – dokonca aj tými, ktoré sú označené ako "nezdravé", ako sú ovocné šťavy, biely chlieb a sladkosti – je stále účinnejšie pri chudnutí ako konzumácia typických jedál živočíšneho pôvodu.

Napríklad poznamenala, že raňajkovanie s pomarančovým džúsom a toastom viedlo k lepším výsledkom pri chudnutí ako vajcia a tvaroh.

Táto štúdia bola hlbšou analýzou predchádzajúcej klinickej štúdie, ktorá ako prvá skúmala účinky vegánskej stravy u dospelých s cukrovkou 1. typu. V pôvodnej štúdii bolo 58 dospelých rozdelených do dvoch skupín.

Jedna skupina dodržiavala vegánsku diétu s nízkym obsahom tuku bez obmedzenia kalórií alebo sacharidov, zatiaľ čo druhá skupina dodržiavala diétu s kontrolovanými porciami, kde bol príjem kalórií znížený a hladina sacharidov zostala stabilná.

Výskumníci použili systém hodnotenia s názvom Index rastlinnej stravy (PDI) na sledovanie toho, koľko účastníci zjedli rôznych druhov rastlinných potravín. Medzi "zdravé" rastlinné potraviny patrilo ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, celozrnné obilniny a čaj, zatiaľ čo medzi "nezdravé" patrili sladené nápoje, rafinované obilniny, zemiaky a dezerty.

Ľudia vo vegánskej skupine zvýšili príjem zdravých rastlinných potravín, ako sú strukoviny a celozrnné obilniny, a mierne zvýšili aj príjem menej zdravých rastlinných potravín. Celková zmena v rastlinnej strave – najmä nárast zdravých možností – však jednoznačne súvisela s úbytkom hmotnosti.

Tí, ktorí dodržiavali diétu s kontrolovanými karnistickými porciami, zaznamenali mierny nárast celozrnných výrobkov, ale nezaznamenali žiadne významné zmeny v hmotnosti.

Dôležité je, že k tomuto úbytku hmotnosti došlo bez toho, aby účastníci museli počítať kalórie alebo sacharidy, čo môže byť náročné pre ľudí s cukrovkou 1. typu. Pôvodná štúdia tiež zistila, že vegánska strava zlepšila kontrolu hladiny cukru v krvi, znížila potrebu inzulínu a viedla k lepšiemu cholesterolu a funkcii obličiek.

Stručne povedané, tento výskum ukazuje, že zameranie sa na rastlinnú stravu – aj keď nie dokonalú – môže viesť k zmysluplnému zlepšeniu zdravia ľudí s cukrovkou 1. typu, najmä pokiaľ ide o chudnutie.

Ak vás zaujíma cukrovka, prečítajte si štúdie, ktoré ukazujú, že konzumácia väčšieho množstva vajec je spojená s vyšším rizikom cukrovky 2. typu a ako sa stravovať, aby ste znížili riziko úmrtia na srdcové choroby, ak máte cukrovku .

Viac informácií o zdraví nájdete v nedávnych štúdiách o diétach s vysokým obsahom bielkovín spojených s vyšším rizikom cukrovky 2. typu a vo výsledkoch, ktoré ukazujú, že stredomorská strava by mohla pomôcť znížiť riziko cukrovky o jednu tretinu.

zdroj: knowridge.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky