Nová štúdia: Aby ste nezničili planétu, môžete si dať len kúsok mŕtvoly týždenne

29.04.2025

Nová štúdia ukázala, že 255 gramov mäsa zo zabitého zvieraťa týždenne, je hranica zničenia našej Zeme.

Výskumníci už roky volajú po znížení spotreby mäsa a zvýšení príjmu strukovín, aby sa uspokojili potreby bielkovín, pretože sa odhaduje, že hospodárske zvieratá sú zodpovedné za takmer 15 percent globálnych emisií skleníkových plynov.

Naliehajú na ľudí, aby prijali rastlinnú "flexitariánsku" stravu, v rámci ktorej sa mäso konzumuje menej ako raz týždenne. Hoci veľká časť ľudí už dnes deklaruje že sú flexitariáni, čísla spotreby mäsa ukazujú, že pocity ľudí na to čo robia nezodpovedajú realite.

Ale koľko presne sa odporúča konzumovať mäso týždenne, zostáva nejasné. "Väčšina ľudí si teraz uvedomuje, že by sme mali jesť menej mäsa z environmentálnych aj zdravotných dôvodov. Je však ťažké povedať, koľko to "menej" znamená a či to v celkovom kontexte skutočne niečo znamená," povedala Caroline Gebara, odborníčka na trvalo udržateľný rozvoj z Technickej univerzity v Dánsku.

Hranica zničenia stanovená chladnokrvne na 255 gramov

Najnovšia štúdia publikovaná v časopise Nature Food uvádza toto číslo približne 255 gramov mäsa týždenne. "Vypočítali sme konkrétnu sumu – 255 gramov hydiny alebo bravčového mäsa týždenne – ktorú si môžete predstaviť a zvážiť, keď stojíte v supermarkete," povedala Dr. Gebara.

To zodpovedá približne dvom kuracím prsiam, čo je limit mäsa, ktorý môže jedna osoba skonzumovať týždenne bez toho, aby poškodila planétu (zvieratá sa do planéty nepočítajú). Toto číslo sa vzťahuje iba na hydinu a bravčové mäso. Štúdia varuje, že aj "mierna konzumácia" hovädzieho mäsa prevyšuje to, čo planéta dokáže udržať.

"Naše výpočty ukazujú, že aj mierne množstvo červeného mäsa v strave nie je kompatibilné s tým, čo planéta dokáže obnoviť zo zdrojov na základe environmentálnych faktorov, ktoré sme v štúdii skúmali," povedala Dr. Gebara.

Vedci upokojujú verejnosť: Nemusíte prestať zabíjať

"Existuje však mnoho iných diét, vrátane tých s mäsom, ktoré sú zdravé aj udržateľné." Štúdia vyzýva na lepšie politické usmernenia a verejné rámce na podporu udržateľného výberu potravín. Štúdia zohľadňuje environmentálne faktory, ako sú emisie oxidu uhličitého , využívanie vody a pôdy, ako aj vplyv rôznych stravovacích návykov na zdravie.

Skúma viac ako 100 000 variácií 11 typov stravovania a vypočítava ich príslušné environmentálne a zdravotné účinky. Dospela k záveru, že aj mierne množstvo červeného mäsa prekročilo limity planetárnej udržateľnosti. Vegánska strava je považovaná za najudržateľnejšiu možnosť stravovania.

zdroj: independent.co.uk

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky