Nová štúdia: 81% študentov si vyberá v jedálni vegánske jedlo
Poskytovateľ stravovacích služieb Sodexo Campus odhalil, že keď sa ako predvolená možnosť ponúka rastlinná strava, vyberie si ju 81 percent študentov vysokých škôl.
Toto číslo je kľúčovým zistením " prelomovej štúdie ", ktorú vykonala spoločnosť Sodexo v troch areáloch, kde poskytuje jedlo. Boli to Tulane University v New Orleans, Philadelphia's Lehigh University a Rensselaer Polytechnic Institute v New Yorku.
Sodexo v spolupráci s think-tankom Better Food Foundation a Food for Climate League uskutočnilo experiment. Cvičenie zahŕňalo prípravu ôsmich párov jedál, ktoré ponúkali po jednom vegánskom a jednom mäsovom variante. Tie boli potom prezentované študentom dvoma spôsobmi, aby sa zmeral ich záujem o vegánske stolovanie.
V dňoch predvolených pre rastliny sa vydávali iba vegánske jedlá, ale s možnosťou pre študentov požiadať o alternatívy mäsa. V kontrolných dňoch boli mäsové aj rastlinné jedlá prezentované vedľa seba. Toto pokračovalo 35 obedovými službami v jednej jedálni na troch samostatných miestach.
Zozbierané údaje ukázali, že v dňoch predvolených pre rastlinu väčšina (81 percent) študentov zostala na vegánskom jedle. Išlo o nárast oproti 31 percentám študentov, ktorí si pravidelne vyberajú rastlinné jedlá, keď sú potraviny prezentované štandardným spôsobom.
"Táto štúdia potvrdzuje to, čo sme opakovane videli – že študenti Gen-Z sú nielen otvorení stravovaniu zameranému na rastliny, ale že sa cítia dobre pri jedení na miestach, kde sa sústreďujú jedlá na rastlinnej báze," Jennifer Channin, výkonná riaditeľka Better Food Foundation.
Študenti požadujú menej mäsa
Zvýšené rastlinné stravovanie je poháňané viac než len túžbou spoločnosti Sodexo obmedziť emisie. V Spojenom kráľovstve študenti z 20 univerzít spojili svoje sily, aby vyzvali tvorcov rozhodnutí, aby odstránili živočíšne produkty zo svojich potravín. Kampaň podporuje aktivistická organizácia Animal Rising .
To súvisí s nedávnym názorom, že univerzity sú hlavnými miestami na vedenie revolúcie založenej na rastlinách.
"Univerzity môžu a mali by konať na základe toho, čo je už jasné, a to uľahčovať a podporovať rozsiahle stravovacie posuny smerom k zdravej rastlinnej výžive," uvádza nový názorový článok publikovaný v časopise Lancet Planetary Health .
"Aby sme motivovali a umožnili rýchle a koordinované opatrenia, navrhujeme zamerať sa aspoň na polovicu množstva živočíšnej potravy spotrebovanej v jedálňach v priebehu nasledujúcich troch rokov."
zdroj: plantbasednews.org