Nový prieskum: 65 % Nemcov chce kultivované mäso, 49 % chce viac rastlinných alternatív
Prieskum z roku 2024, ktorý v Nemecku uskutočnila výskumná firma YouGov a think-tank Good Food Institute Europe, odhalil rastúci apetít medzi Nemcami po rastlinnom mäse, rastlinných mliečnych výrobkoch a pestovanom mäse.
Prieskum, do ktorého sa zapojilo 2 105 účastníkov vo veku od 18 rokov v reprezentatívnej vzorke nemeckej populácie, však odhalil, že 58 % Nemcov sa domnieva, že jedia príliš veľa živočíšnych produktov, zatiaľ čo 49 % opýtaných si myslí, že by malo byť dostupných viac alternatív k mäsu, rybám, vajciam, a mliečnym výrobkom
Rastúci záujem o alternatívy
Čo sa týka prechodu k rastlinnej strave, 46 % respondentov uviedlo, že by v najbližších dvoch rokoch chceli znížiť spotrebu živočíšnych produktov. Konkrétne 30 % uviedlo, že chce konzumovať viac rastlinného mäsa, zatiaľ čo 27 % prejavilo záujem o nákup rastlinného mlieka .
Podľa prieskumu respondenti mladší ako 35 rokov a tí, ktorí sa považujú za flexitariánov, prejavili ešte vyšší záujem o konzumáciu rastlinných alternatív, čo naznačuje významný posun v preferenciách spotrebiteľov v súvislosti s možnosťami bez zvierat.
Nemecko je líder v rastlinnej strave
Nemecko, ako najväčší trh pre rastlinné alternatívy v Európe, vykazuje v tomto sektore dynamickú trajektóriu rastu. GFI však vysvetľuje, že výzvy na politické zásahy na zabezpečenie spravodlivej hospodárskej súťaže pre rastlinné alternatívy sú čoraz hlasnejšie.
Prieskum napríklad zistil, že 62 % Nemcov sa zasadzuje za to, aby vláda ukončila diskrimináciu rastlinného mlieka na základe dane z pridanej hodnoty (DPH). Nemecko patrí k niekoľkým európskym krajinám , ktoré znevýhodňujú rastlinné mlieko daňovým systémom, keďže rastlinné mlieko má nevýhodnú sadzbu 19 % v porovnaní s kravským mliekom so zníženou sadzbou 7 %.
Spotrebiteľskú podporu získali aj ďalšie politické opatrenia na posilnenie rastlinných alternatív v Nemecku: podľa prieskumu 53 % respondentov tvrdí, že poľnohospodári by mali pestovať viac rastlinných potravín, zatiaľ čo 47 % obhajuje viac rastlinných možností vo verejných jedálňach. (školy a nemocnice ). Taktiež 47 % opýtaných očakáva vládnu podporu pri výskume nových potravín, vrátane rastlinných alternatív.
Ivo Rzegotta, Senior Public Affairs Manager v Good Food Institute Europe, hovorí: "Ľudia chcú v najbližších rokoch konzumovať viac rastlinných alternatív k mäsu a mliečnym výrobkom. Trhový podiel týchto udržateľných možností je však stále malý a prechod by mali sprevádzať politické opatrenia na zabezpečenie spravodlivej hospodárskej súťaže. Súčasná diskriminácia rastlinných produktov ostro kontrastuje s nemeckými cieľmi udržateľnosti a mala by byť čo najskôr napravená.
EÚ vs pestované mäso
Prieskum sa pýtal aj na dopestované mäso , pričom zistil, že 53 % opýtaných už túto technológiu výroby pozná a 47 % vyjadrilo ochotu vyskúšať dopestované mäsové výrobky. Medzitým väčšina (65 %) podporuje jeho uvedenie na nemecký trh v závislosti od bezpečnosti a výživy, čo dokazuje, že nemeckí spotrebitelia oceňujú výber, komentuje GFI.
Viac ako dve tretiny takmer všetkých voličských skupín zdieľajú tento názor, s výnimkou priaznivcov strany AfD, kde súhlas klesá pod 50 %. Okrem toho 66 % respondentov uviedlo, že Nemecko by malo produkovať kultivované mäso , aby bolo prospešné pre ekonomiku krajiny. Tento pohľad bol konzistentný medzi všetkými demografickými skupinami voličov.
V Európe sa do titulkov dostalo dopestované mäso. V rámci politického kroku Taliansko zakázalo jeho výrobu a predaj bez predchádzajúcej revízie zákona zo strany EÚ a francúzski poslanci odhalili plány, ktoré sa majú nasledovať.
Rzegotta dodáva: "Pestované mäso musí prejsť dôkladným, viacstupňovým schvaľovacím procesom predtým, ako vstúpi na európsky trh, pričom bude dodržiavať najprísnejšie svetové normy pre bezpečnosť potravín a ochranu spotrebiteľa. Výsledky nášho prieskumu ukazujú, že Nemci nechcú ideologicky podfarbené debaty, ale nechávajú na ľuďoch, aby sa rozhodli, či budú jesť dopestované mäso alebo nie. Okrem toho výsledky ukazujú, že Nemci vidia čoraz viac ekonomické príležitosti v tejto vznikajúcej oblasti.
zdroj: vegconomist.com