Nová štúdia: 50% detí v Berlíne neje mäso skoro vôbec

07.06.2023

Nový výskum ukazuje, že deti v Berlíne v porovnaní s inými regiónmi v Nemecku jedia prevažne rastlinnú stravu.

Štúdiu vykonala zdravotná poisťovňa AOK a porovnávala stravovacie návyky a zdravie rodín vo viacerých regiónoch krajiny. Skúmal 8 500 rodičov s deťmi vo veku od štyroch do 14 rokov. Výsledky ukázali, že 33 % detí v Nemecku konzumuje obmedzené množstvo mäsa. 

V Berlíne takmer polovica všetkých detí konzumuje vo svojej strave málo alebo žiadne mäso, nasleduje Bádensko-Württembersko (42 %), Brémy (41 %) a Hamburg (39 %).

Údaje zistili, že deti vo východných nemeckých spolkových krajinách mali menšiu pravdepodobnosť, že budú nasledovať tento trend v porovnaní s deťmi v iných regiónoch.

Prečo má Nemecko v mäse opačný trend oproti svetu?

Podľa správy nemeckého federálneho ministerstva pre výživu a poľnohospodárstvo z roku 2021 spotreba mäsa klesla o 12,3 % zo 138 libier mäsa v roku 2011 na 121 libier v roku 2022. Aj keď neexistuje jediné vysvetlenie, prečo Nemci obmedzujú mäso, Jens Tuider z ProVeg International poukázal na to, že "tento vývoj riadia flexitariáni".

Štúdia tiež ukázala, že 26 % rodín v Berlíne dodržiava flexitariánsku stravu, zatiaľ čo 18 % kŕmi svoje deti vegetariánskou stravou.

Jeden z dôvodov, prečo mäso upadá do nemilosti, môže podľa odborníkov súvisieť so sériou škandálov, ktoré priviedli nemecký mäsový priemysel pod zvýšený drobnohľad. Patria sem odhalenia nútenej práce na bitúnkoch, prípady pokazeného mäsa predávaného po celej krajine, vypuknutie vtáčej a prasacej chrípky a vyšetrovanie týkajúce sa zlého zaobchádzania so zvieratami.

Mladšia populácia krajiny je navyše veľmi znepokojená klimatickými zmenami a transformáciu potravinárskeho priemyslu považuje za potenciálny prostriedok na zníženie emisií skleníkových plynov v krajine.

"Nastal kultúrny posun, najmä medzi mladými ľuďmi, ktorí si oveľa viac uvedomujú, čo konzumujú a ako jedia," povedala Inka Dewitz, zástupkyňa Heinrich Böll Stiftung, nadácie v Nemecku napojenej na nemeckú Stranu zelených.

Rastlinný trend v Nemecku

Rastúci trend založený na rastlinách výrazne ovplyvnil potravinovú krajinu v krajine. Kvalita a dostupnosť rastlinných možností sa výrazne zlepšila vďaka inováciám reštaurácií, začínajúcich potravinárskych technologických podnikov a veľkých potravinárskych spoločností.

Spolkový štatistický úrad Nemecka oznámil v roku 2020 72,7 % nárast produkcie rastlinných alternatív mäsa v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

zdroj: totallyveganbuzz.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky