Nová štúdia: 22 párov identických dvojčiat sa rozdelilo. Súcit vs krutosť

01.12.2023

Štúdia identických dvojčiat vedená Stanfordskou medicínou porovnávajúca vegánsku a všežravú stravu zistila, že vegánska strava zlepšuje celkové kardiovaskulárne zdravie.

Nová štúdia zistila, že zdravé dvojčatá, ktoré jedli vegánsku stravu počas ôsmich týždňov, mali nižší "zlý" lipoproteín s nízkou hustotou alebo LDL cholesterol, lepšie hladiny cukru v krvi a väčší úbytok hmotnosti ako súrodenci, ktorí jedli stravu z mäsa a zeleniny.

"Došlo k 10% až 15% poklesu LDL cholesterolu, 25% poklesu inzulínu a 3% poklesu telesnej hmotnosti len za osem týždňov, a to všetko vďaka konzumácii skutočného jedla bez živočíšnych produktov," uviedol hlavný autor štúdie Christopher Gardner. , výskumný profesor medicíny v Stanfordskom preventívnom výskumnom centre v Palo Alto v Kalifornii. 

Zabíjanie zvierat zabíja aj ľudí

"Výsledky tejto štúdie potvrdzujú prínos súčasných stravovacích pokynov na zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení," povedala pre CNN v e-maile Alice Lichtenstein, riaditeľka a vedúca vedkyňa Laboratória kardiovaskulárnej výživy Tufts University. Tá nebola zapojená do štúdie.

"Diéta s viac nenasýtenými v porovnaní s nasýtenými tukmi, viac celých zŕn v porovnaní s rafinovanými zrnami, menej kalórií, viac vlákniny a zeleniny a menej cholesterolu viedla k priaznivejšiemu profilu rizikových faktorov kardiovaskulárnych chorôb ako porovnávacia diéta," povedala.

Štúdia bola nezvyčajná, pretože použila geneticky identické dvojčatá , z ktorých väčšina zdieľala podobný životný štýl, vrátane strihov a oblečenia.

"Dizajn dvojitej štúdie je elegantný, pretože do značnej miery kontroluje genetické a environmentálne faktory, ktoré môžu ovplyvniť výsledky štúdie," povedal Dr. Frank Hu, profesor výživy a epidemiológie a vedúci katedry výživy na Harvard TH Chan School of Public. Zdravie v Bostone.

Krutá "zdravá strava" vs súcitná vegánska

Štúdia, publikovaná vo štvrtok v časopise JAMA Network Open , zahŕňala 22 párov identických dvojčiat. V každom páre bolo jednému dvojčaťu pridelená vegánska strava, zatiaľ čo druhému bola pridelená strava všežravcov . Každý z nich dodržiaval svoje diéty počas ôsmich týždňov. Počas prvých štyroch týždňov každé dvojča dostalo všetky jedlá, aby mohli vidieť, aké druhy jedla by mali jesť.

"Skutočne mi záleží na rovnováhe v mojej štúdii - nemám úžasne zdravú vegánsku stravu a sprostú slamovú diétu, ktorú by som mal zhodiť," povedal Gardner.

"Ľudia, ktorí jedli všežravú stravu, jedli viac zeleniny, viac celozrnných výrobkov, menej pridaného cukru a menej rafinovaných obilnín, ako mali vo svojej obvyklej strave. Nedostali ani mizerné mäso, všetko bolo kvalitné. Takže v skutočnosti mali nejaké diétne vylepšenia."

Akonáhle sa každý pár dvojčiat naučil druhy potravín, ktoré majú jesť, boli požiadané, aby si pripravili vlastné jedlá a občerstvenie vhodné pre druhú polovicu štúdie, povedal Gardner.

Biologické markery vrátane krvi a výkalov sa odobrali z každého dvojčaťa na začiatku a znova v štvrtom a ôsmom týždni. Prekvapivo, dvojčatá na vegánskej strave testovali mladšie na základe meraní biologického verzus chronologického veku, čo sú údaje, ktoré budú prezentované v budúcej štúdii, povedal Gardner.

Avšak zlepšenie kardiovaskulárnych biomarkerov, ako je nižší LDL cholesterol, inzulínová rezistencia a strata hmotnosti, sa dalo očakávať, povedal Gardner.

"Vegáni dostali viac vlákniny, menej nasýtených tukov. To vysvetľuje LDL cholesterol. Viac vlákniny vysvetľuje menej inzulínu nalačno, pretože majú len pomalšie uvoľňovanie glukózy v krvnom obehu," povedal. "A všetka zelenina, ovocie a obilniny sú objemnejšie ako mäso, takže ľudia môžu byť viac nasýtení a jesť menej kalórií."

Autori zistili najväčšie zlepšenie počas prvých štyroch týždňov zmeny stravy. Účastníci s vegánskou stravou mali výrazne nižšie hladiny lipoproteínového cholesterolu s nízkou hustotou (LDL-C), inzulín a telesnú hmotnosť – ktoré sú všetky spojené so zlepšeným kardiovaskulárnym zdravím – ako všežravci.

Vegánski účastníci tiež ukázali približne 20% pokles inzulínu nalačno – vyššia hladina inzulínu je rizikovým faktorom pre rozvoj cukrovky. Vegáni tiež stratili v priemere o 4,2 kíl viac ako všežravci.

"Na základe týchto výsledkov a premýšľania o dlhovekosti by väčšine z nás prospelo, keby sme prešli na rastlinnejšiu stravu," povedal Gardner.

zdroj: edition.cnn.com             med.stanford.edu

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky