Nová štúdia: Dve tretiny Britov nevedia o „skrytom mäse“ v sladkostiach
Nový prieskum zistil, že 67 percent Britov nevedelo, že veľa sladkostí obsahuje kúsky tiel zvierat.
Želatína , bežná zložka sladkostí, sa vyrába varením zvieracej kože, šliach, väzov a kostí. Výrobcovia ho používajú ako stabilizátor a zahusťovadlo. V prieskume bolo asi 35 percent "znechutených" zistením, že želatína obsahuje zložky, ako sú zvieracie kosti a chrupavky.
Jamie Laing, spoluzakladateľ spoločnosti Candy Kittens, spoločnosti zaoberajúcej sa vegánskymi sladkosťami, ktorá si prieskum objednala, povedal pre Plant Based News ( PBN ): "Tento výskum potvrdil naše podozrenia, že nakupujúci nie sú informovaní o tom, čo ich obľúbené sladkosti skutočne obsahujú. najmä pokiaľ ide o želatínu."
Z mŕtvol obľúbené sladkosti
S Halloweenom za rohom sa Briti chystajú minúť viac ako 1 miliardu libier na tento strašidelný sviatok.
Dve tretiny týchto ľudí ktorí obľubujú maškrty si však neuvedomujú, že ich sladkosti obsahuje skryté mäso. Mnoho populárnych sladkostí ako Haribo používa želatínu, zatiaľ čo iné vrátane Rowntree's Fruit Pastilles a Percy Pigs sa nedávno stali vegánske.
Želatína sa zvyčajne vyrába z častí tiel hospodárskych zvierat, ako sú kravy alebo ošípané. Niekedy sa používa aj rybia koža a šupiny. Vzhľadom na to, že želatína nie je všeobecne považovaná za alergén, nemusí byť na obale jasne označená. To môže nechať zákazníkov v nevedomosti o tom, čo jedia.
Vegánske alternatívy ako agar-agar a karagénan sa dajú použiť na výrobu pochúťok bez krutosti.
Jasné zavádzanie psotrebiteľa
Deväť z 10 respondentov prieskumu uviedlo, že pri označovaní želatíny by mala byť väčšia transparentnosť. Tretina respondentov skutočne uviedla, že by boli pripravení bojkotovať svoje obľúbené občerstvenie alebo nájsť inú značku, ak by vedeli, že obsahuje želatínu.
Laing, ktorého celý rad Candy Kitten neobsahuje želatínu, povedal pre PBN : "Vyzývame priemysel, aby bol transparentnejší, pokiaľ ide o ich zložky, aby spotrebitelia mohli robiť informované rozhodnutia."
Aký je problém so želatínou?
Želatína je len ďalším príkladom toho, ako ľudia využívajú zvieratá. Želatína, ktorá je sama osebe priemyselným odvetvím v hodnote 6 miliárd USD, je súčasťou cyklu využívania tiel zvierat ako potravy.
Ako ukazuje prieskum, mnohí spotrebitelia si neuvedomujú, že ich pochúťky boli vyrobené utrpením zvierat.
Laing dodala: "Väčšina sladkého priemyslu je plná želatíny – je skrytá v sladkostiach maskovaných za pestré farby a hravé karikatúry a nejasné ingrediencie na obale. Ale jednoducho to nie je potrebné – dokázali sme, že je možné vyrobiť sladkosti, ktoré nerobia kompromisy v chuti a sú vyrobené podľa rastlinnej receptúry, ktorá neškodí zvieratám."
zdroj: plantbasednews.org
