Nová správa o globálnom trhu: Do roku 2040 sa bude 60 % mäsa vyrábať z buniek pestovaných v bioreaktoroch
Do roku 2040 bude plánovaných 60 % mäsa vytvorených z buniek pestovaných v bioreaktoroch a predávaných v obchodoch s potravinami a reštauráciách po celom svete.
Vzostup trhu s pestovaným mäsom bude podporený udržateľnosťou procesu, ako aj schopnosťou priemyslu poskytovať "výživu šitú na mieru" prostredníctvom svojich mäsových a morských produktov. Nedávne prieskumy ukazujú, že takmer 50 % spotrebiteľov nemá žiadne výhrady voči mäsu z kultivácie.
Predpokladá sa, že v priebehu nasledujúcich 10 až 20 rokov bude trh s pestovaným mäsom pôsobiť ako hlavný narušiteľ trhu s konvenčným mäsom.
Počet startupov zameraných na vývoj kultivovaného mäsa (a požadovaných bunkových kultivačných médií, doplnkov a metód na ich výrobu) z roka na rok stúpa.
V súčasnosti existuje na celom svete impozantných 99 spoločností, ktoré vyvíjajú komponenty, služby a konečné produkty z pestovaného mäsa, v porovnaní s iba štyrmi v roku 2016. Okrem toho takmer 40 firiem v oblasti biologických vied deklarovalo a formálne uviedlo na trh produkty, ktoré konkurentom na trhu dodávajú nevyhnutné vstupy, ktoré potrebujú. na podporu pestovania mäsa a morských plodov.
Laboratórne mäso zmení svet
Keďže šľachtené mäso je priemysel v ranom štádiu, jazyk na jeho opis sa vyvíja v reálnom čase. V súčasnosti riaditelia spoločnosti používajú na opis tejto oblasti celý rad výrazov vrátane, ale nie výlučne, kultivovaného mäsa, bunkového mäsa, čistého mäsa, bunkového poľnohospodárstva a mäsa pestovaného v laboratóriu, ako aj mäsa bez porážky a eticky pestované mäso, v menšej miere. Potenciál kultivovaného mäsa zaujal predstavivosť investorov, výskumníkov aj spotrebiteľov.
Aj keď je trh s pestovaným mäsom rodiacim sa odvetvím, rok 2020 bol prelomovým rokom, pretože výrobok z kultivovaného kuracieho mäsa vyvinutý spoločnosťou Eat Just debutoval na jedálnom lístku reštaurácie v Singapure po tom, čo tamojšia potravinová agentúra schválila jeho predaj verejnosti. Regulačné schválenie tohto bunkového potravinového produktu v Singapure poskytuje nádej, že ďalšie regulačné schválenia by mohli nasledovať po celom svete.
V posledných rokoch výrazne vzrástol aj tok kapitálu do kultivovaného mäsového priemyslu, ktorý za posledných 12 mesiacov dosiahol približne 1,0 miliardy USD. Okrem toho investície v roku 2020 presiahli 360 miliónov dolárov, čo bolo šesťkrát (6x) viac ako suma, ktorá bola investovaná v roku 2019.
Medzi hlavné investície na trhu s pestovaným mäsom patrí investícia Cargill do Memphis Meats a Aleph Farms, ako aj investície Tyson Foods Venture Fund do Memphis Meats a Future Meat Technologies. Na trh s kultivovaným mäsom sa hrnú aj bohatí investori. Napríklad miliardári Bill Gates a Richard Branson sa spojili s Tyson Foods, DFJ, Atomico a Cargill, aby investovali do start-upu Memphis Meats zo Silicon Valley.
Začínajúca spoločnosť sa preslávila, keď vyrobila prvé mäsové guľky na svete vypestované v laboratóriu, ktoré sa vyrábali kultiváciou svalového tkaniva kravy v sterilnom prostredí. Ďalším významným menom v oblasti kultivovaného investovania do mäsa je Dr. Rick Klausner, ktorý je hlavným investorom v holandskej spoločnosti Meatable. Je bývalým riaditeľom amerického Národného inštitútu pre rakovinu (NCI) a bývalým výkonným riaditeľom globálneho zdravia pre Nadáciu Billa a Melindy Gatesovcov.
Priemysel pestovaného mäsa bol tiež svedkom svojich prvých ocenení za financovanie výskumu a vývoja vo verejnom sektore v rámci USA a Európskej únie a Čína podpísala dohodu v hodnote 300 miliónov dolárov na nákup mäsa pestovaného v laboratóriu vyrobeného v Izraeli v rámci dohody, ktorá otvorene signalizuje svoj zámer dodávať mäso vyrobené z pestovanej zeleniny má 1,4 miliardy obyvateľov.
zdroj: vegconomist.com